Hållbar livsstil · Recept

Marmelad av gamla päron

DSC_0403   DSC_0400

I min strävan att ta vara på de råvaror jag har införskaffat på ett klokt sätt så lyckades jag häromdagen faktiskt med att slå flera flugor i en smäll: Jag använde ett par riktigt skrumpna päron som därmed inte behövde slängas, jag fick minst två trevliga hemgjorda presenter att ge bort och jag fick ha en härlig stund i köket för mig själv. Resultatet blev en ingefärsdoftande päronmarmelad som senare testades tillsammans med lite knäckebröd och en skiva blåmögelost. Det är godis det…

Ingefäran tenderar att ta över väldigt mycket i smak, särskilt som päronsmaken är mild. Reglera styrkan själv genom att låta den ligga i längre eller kortare. När det är dags att hälla upp på burkar så finns det ju olika sätt för att försluta dessa bra, så att man kan spara marmeladen ett tag utan att den blir dålig. Jag brukar diska ur burk och lock noga och sedan torka dem i ugnen på 100 grader. Jag tar ut dem, häller i marmeladen (som fortfarande ska vara kokhet) och sätter på locket direkt. Då skapas ett vakuum i burken och marmeladen håller länge. När jag gjorde marmeladen så fiskade jag upp både citronskalen och ingefäran innan jag hällde upp på burkar, men det är mest en smaksak.

Receptet är som följer:

7 gamla päron

2 fräscha äpplen

1 citron

3 cm ingefära

1 dl muscovadosocker

ca 3 dl strösocker (eller syltsocker)

Skala äpplen och päron och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med en liten skvätt vatten och låt koka ihop. Skär under tiden tunna skivor av citronskalet. Skala och skiva sedan ingefäran. Efter ungefär en kvart har äpplena och päronen kokats mosiga, och då tillsätter du socker och citronskal och låter koka i ca. 5 min till. Ingefäran lägger du i precis i slutet och låter koka med någon minut. Ju längre den ligger i, desto starkare blir ingefärssmaken. Häll upp på rena burkar och njut senare till en bit ost!

Annonser

One thought on “Marmelad av gamla päron

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s