Mina mål · Privatekonomi

Att spara – vad betyder det? Del 1: Hitta sina mål

När jag först började intressera mig för min ekonomi och funderingarna började snurra kring vad jag ville göra med de pengar som rullade in så visade det sig inte vara alldeles enkelt.

Hemma under uppväxten försökte nog mina föräldrar att lära oss spara pengar, och som man ofta gör med barn så var det ett tydligt målsparande som var verktyget. Om man sparar 40 kronor av sin månadspeng så kan man efter ett år köpa sig en bandspelare/docka/xx. Detta har jag själv i min tur praktiserat på mitt eget barn, och det var i sanningens namn nog det enda spara de som jag kände till. Även idag när jag googlar ”sparande” så handlar det ofta om att budgetera för att lägga undan en viss summa så att man sedan kan genomföra ett köp utan att belåna sig eller använda kreditkort. Check!

En dag för något år sedan så gick det upp för mig att det ju inte är något sparande alls, utan det är ju vad som kallas för fördröjd konsumtion. Och ändå är det nog det som absolut vanligast när det kommer till att lägga undan pengar. Vilka sparmål tror ni är de vanligaste bland dem som sparar? Jag skulle gissa på resor, större inköp så som bil etc., kanske en renovering? De riktigt ansvarstagande kanske har ett barnsparande och därtill ett buffertsparande.

För om man inte sparar för att någon gång använda pengarna, vad sparar man då till? Tanken är faktiskt till viss del hisnande, för frågeställningen tangerar snabbt det existensiella. Vad är pengar? Hur vill jag leva mitt liv? Vad vill jag ha i utbyte mot mina sedlar? Vad är egentligen viktigt för mig?

Den som inte är nyanländ i ekonomibloggarnas land vet att det som ofta hägrar har någonting med frihet att göra, till exempel numera nedlagda bloggen Familjen Fri eller den högst aktiva bloggen Frivid42. Gudfadern i sammanhanget, MrMoneyMustache, har ett tag predikat samma lära. Jag är benägen att hålla med – mer fritid, att slippa löneslava, tid med familjen och så vidare, det lockar verkligen. Men jag tycker inte att avvägningarna är fullt så enkla som många andra gör. Ska jag jobba så mycket jag förmår och därigenom maxa karriär och lön nu, när mina två barn är små och åren redan har börjat rulla förbi i en takt som känns onaturligt snabb, för att kunna uppnå en ekonomisk frihet lagom tills barnen flyttar hemifrån? Där måste mitt svar bli nej.

Så vill jag inte ha det. Jag är å andra sidan inte heller intresserad av att jobba halvtid eller stanna hemma med barnen för att min sambo med sin högre lön ska behöva slita ännu hårdare, och dessutom försätta mig själv i en otroligt sårbar situation om det skulle gå åt pepparn med vår relation (aj aj, ta i trä på den). Det vore lika oansvarigt.

Så att spara till frihet – det blir ja med vissa villkor. Jag måste inse att jag inte kommer att kunna göra en drastisk frihetsresa. Inte för att det är synd om stackars mig – utan för att jag har förlikat mig med att något annat är viktigare för mig just nu. Den typen av insikter bringar en stor portion sinnesro kan jag meddela!

Mina mål har därför kokat ner till att handla om att förbättra min skuldsituation, dvs. amortera, att få igång ett stabilt och långsiktigt investerande och att skapa mig en aktivare livsstil.

Önskar er en fin måndag!

Annonser

2 thoughts on “Att spara – vad betyder det? Del 1: Hitta sina mål

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s