Privatekonomi · Tankar om livet

Bostaden mot strömmen

De flesta anhängare av den medvetna nya gröna vågen lovordar trångboddhet och det verkar vara lite trendigt att flytta till mindre. Mindre plats för onödiga saker, mindre tid läggs på att underhålla en stor bostad, mindre yta att städa, mindre kostnader. Jag har nog också nickat och hummat instämmande när dessa frågor kommit på tal.

Så vi har beslutat att flytta till en större bostad, till ett hiskeligt högt pris, med hutlösa lån. Mindre politiskt korrekt än så går det knappast att bli i den privatekonomiska bloggosfären. Vad kan ligga bakom ett sådant val?

Grunden är att trots att vi trivdes bra i vår nuvarande lägenhet så var vi inte nöjda. Att inte vara nöjd kan ju vara ett sundhetstecken likväl som motsatsen. Det får ligga i betraktarens öga. Vad var det som gjorde att vi inte var nöjda? Vi saknade vissa ytor, trots att vi gjort en hel del ansträngningar för att komma på smarta lösningar. Fyra personer i en fyrarummare på 84 kvm är egentligen inga konstigheter, de flesta familjer vi känner bor faktiskt trängre än så. Däremot så är allting lite trångt – det är trångt att gå runt dubbelsängen, det är trångt i hallen, man snubblar ständigt på bordsbenen i köket. Listan fortsätter. Är detta ett lyxproblem? Ja, naturligtvis.
Vi fick möjlighet att köpa ett radhus med en liten tomt, till en slant under rådande marknadsvärde och bestämde oss för att göra det. Beslutet togs dock under en hel del vånda. Avgiften var högre, och lånen skulle bli mer än dubbelt så stora. Det som gjorde att vi valde att ta dessa villkor var att vi tror att vi kommer att få ut mer glädje och tillfredsställelse i våra liv i och med den nya bostaden. Den nya bostaden har ca 20 ytterligare kvm som räknas som boarea, och därtill ca 30 kvm som räknas som biarea, dvs de är lokaliserade på källarplan. Det som är samma är att det är tre sovrum, ett vardagsrum, ett kök, ett badrum och en toalett. Det som tillkommer är ett matrum, en tvättstuga och ett allrum. Dessutom en egen trädgård, om än liten. Och det är just de här tillkommande utrymmena som var avgörande.
Matrummet därför att det låter oss bjuda över fler än två personer på sittande middag. Både jag och min sambo gillar verkligen att laga mat, och vi gillar mat som umgängesform. Dessutom har vi en ganska stor familj och det är himla trevligt att ses och äta en bit ihop. Detta har vi endast kunnat göra någon gång och då med ganska mycket möda och stort besvär. Så att ha ett bra utrymme för det tror och hoppas jag kommer ge oss många fler möjligheter att göra något som vi blir glada av framöver.
Tvättstuga därför att det kommer att göra vardagen enklare och trevligare. Vi har visserligen tillgång till två fina gemensamma tvättstugor i nuvarande förening, men våra egna tillkortakommanden gör att vi har svårt att dels komma ihåg att boka tid, och sedan komma ihåg att tvätta på den bokade tiden. Det är såklart också trevligt att bara kunna gå ner en trappa istället för ut och tvärs över gården.
Allrummet längtar vi nästan mest efter. Där kommer en bäddsoffa/gästsäng att placeras och kanske en mindre arbetsplats. Den största anledningen är att dess främsta funktion blir som hobbyrum! Hur härligt blir inte det? Jag kan ha min symaskin stående framme, och pågående projekt behöver inte rullas ihop efter varje kväll.  Det finns förståelse för att detta kan uppfattas som ett banalt problem. Men givet att vi är en småbarnsfamilj, så spenderar vi mycket tid hemma – särskilt mycket kvällstid. Och de flesta kvällar somnar båda barnen vid 8-9. Då vill jag gärna ha något meningsfullt och roligt att göra, och här kommer hobbyrummet in i bilden.
Sist men inte minst kommer trädgården, ack ljuva trädgård! Som jag har längtat. Det är en liten radhusträdgård, men jag tror att den blir perfekt. Där finns redan idag en välordnad sittplats i form av trädäck, och sedan är resten gräsmatta. Det kliar i fingrarna på mig efter att få ta tag i trädgården. Jag vill ha rabatt, odlingar, bärbuskar, ja allt! Barnen gillar också att vara ute och det ska bli underbart att öppna dörren rakt ut till en egen trädgård. Det jag tror också här är att det kommer att ge oss alla en härligare vardag, där det blir lätt att leva ett aktivare liv. Att kunna plantera med barnen, snickra, grilla nån gång på sommaren – det är min melodi det!

Hur har vi då tänkt kring det stora risktagande som radhusköpet innebär, främst gällande de höga lånen? Vi kommer att vara belånade på 80%, och därmed lägga in en kontantinsats på 20 % av bostadens köpeskilling (en bit ifrån Snålcoachens belåningsgrad på 39 %!). Vårt mål är att sedan arbeta ner belåningsgraden till 70% under de kommande åren. Därefter kommer vi att göra en ny bedömning kring hur vi bäst använder våra pengar, fortsatt amortering eller någon annan form av investering.
Sedan kommer också oron för ”den stora kraschen”. Alla, i Stockholm åtminstone, talar om detta. Den har nästan något mytiskt över sig. Och hur ska man kunna förhålla sig till det hotet, när inte ens experterna är eniga om dess sannolikhet eller konsekvenser? Jag vet faktiskt inte. Efter horder av excelkalkyler, inkomstförsäkringar och aggressiva amorteringsplaner så väljer jag ändå en viss ekonomisk risk, i utbyte mot något som vi kan identifiera som glädje och livskvalitet. Tokerier? Det lär väl framtiden utvisa misstänker jag…

Annonser

12 thoughts on “Bostaden mot strömmen

    1. Ja, men den större delen av mitt vuxna liv har jag bott i de här super-planerade 40- och 50-talslägenheterna där badrummen har en snittyta på 2,5 kvm 🙂 Jag vill ju gärna ha nån kvadrat till, men jag tror att jag har vant mig vid det så pass att jag inte ser nödvändigheten i dubbla uppsättningar!

      Gilla

  1. Jag tycker att ni verkar tänka klokt. Ni köper inte ett hem för det liv ni vill ha, utan även för det liv ni har =) Jag tycker att det låter klokt att ha bra saker att göra hemma. Hobbyrum är en dröm för mig, som än så länge är en dröm. Jag håller tummarna för dig =)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s