Hållbar livsstil · Recept

Blomkålspasta – middag på rester

IMG_1164

Det är ju ett väl etablerat råd till den som vill skära ned på sina kostnader att äta upp alla matrester. Det gör det inte till ett dåligt råd. Tvärtom är det egentligen ganska bra. Vad man däremot kan behöva är lite inspiration. Blomkålsblad är en väldigt trevlig doldis som gör sig perfekt i många anrättningar. I grytor eller pannor som här, eller skivade i en krispig sallad. Ett perfekt sätt att ta vara på ännu mer av det man köper hem. Ett annat tips: när du gör en panna, eller pastasås, och vill ha den krämig – blanda i pastan i såsen och rör om ordentligt i någon minut. Stärkelsen i pastan gör då att såsen blir tjockare och härligare.

Dessa ingredienser fanns i kylen och började bli rynkiga:

3 avlånga gröna paprikor

1 gul lök

1/4 fänkål

Blomkål

En korvsnutt

1 tomat

Dessa kompletterade jag med:

1 dl gemellipasta

1 msk cremé fraiche

Olivolja

Några rasp av parmesan

Börja med att skiva paprika, lök, fänkål, blomkålsblad och korv. Tärna tomaten och skär blomkålen i små buketter. Koka upp pastavatten och koka enligt anvisning, men häll av dem en minut tidigare än vad koktiden säger. Fräs löken och fänkålen i lite olja eller smör på ganska låg värme en stund, så att de mjuknar men inte får färg. Efter 5-10 minuter lägger du i blomkålsbuketterna, korven och tomaterna. Ev tillsätter du en matsked vatten så att tomaterna mosar ihop sig. När de har gjort det efter ca. 5 min slänger du i paprika och blomkålsblad, men pass på! Dessa vill man inte ha sladdriga. Häll direkt därpå i en matsked olivolja, några matskedar cremé fraiche eller grädde och den kokta pastan. Den som vill river i lite ost också. Låt puttra en minut på svag värme under konstant omrörning. Salta, peppra, smaka av och var nöjd med all mat som du inte behövde slänga!

IMG_1165

Annonser

2 thoughts on “Blomkålspasta – middag på rester

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s