Mina mål · Privatekonomi

Att spara, del 2: Lägga pengar på hög

Vad innebär det egentligen att spara? Hur får man sina pengar att jobba på bästa sätt? Sist så reflekterade jag kring att hitta sina egna mål. Nu tänkte jag gå vidare med den typen av sparande som inte ska konsumeras alls.

Nu frågar vi vanliga dödliga oss: är inte pengars primära jobb att omvandlas, bytas, till saker och varor som vi behöver? Till viss del. Mat och husrum är ju tråkigt att vara utan. Men sedan då?
När du får dina pengar att jobba för dig, så skapar dina pengar mera pengar. Hur trevligt låter inte det?

Ni som redan är rutinerade aktierävar himlar med ögonen och ler kanske lite generat. En skämskudde kanske plockas fram. Och det är ju helt i sin ordning. Mina bristande ekonomiska insikter förtjänar att himlas åt. En hypotes som jag har är att eftersom jag själv, detta till trots, är en i övrigt väl fungerande människa med utbildning, jobb, familj och vänner så finns det säkert fler som jag därute. Och tillsammans är man ju som bekant mindre ensam.

Därför har jag startat den här bloggen. För att alla vi som har det här tankefröet ska kunna mötas och utbyta smarta idéer (och kanske fnissa lite åt varandra).

Vilka alternativ finns det då för den som har en slant över att lägga undan och som har tröttnat på att ägna den åt konsumtion, även om det råkar vara en fördröjd och väl genomtänkt sådan?

Det första alternativet som jag själv kunde komma på var att amortera. De låga räntor som är aktuella ger ju också utrymme för att börja betala av bostadslånet. På så vis tänkte jag förut, skulle vårt eget kapital växa och vi skulle kunna samla ihop till en rejäl handpenning på sikt. Som jag tänker nu (när vi ju redan har tjackat det där radhuset) så handlar amorteringen dels om att skapa mig en rejäl buffertzon och komma ner i belåningsgrad. Därtill naturligtvis också att varje tusenlapp av lånet som vi amorterar bort nu kommer vi ju inte att behöva betala ränta för i framtiden. Någon gång kommer räntorna att bli betydligt högre än idag, och då vore det trevligt om jag kunde se mig i backspegeln och vara nöjd med de lägre kostnader som jag har bäddat för.

Däremot började det stå klart för mig att det faktiskt finns alternativ till konsumtionssparande och ökade amorteringar. Och då har vi kommit fram till den spännande världen av investeringar! Jag tror att det var på MrMoneyMustache som jag först introducerades till idén att pengar inte främst är till för att användas, utan för att generera mer pengar. Effekten av ränta-på-ränta började tala till mig och jag fick dollartecken i ögonen. Eftersom jag inte är så bevandrad i affärsvärlden och inte heller egentligen inom ekonomin (och inte har tillräckligt av vare sig tid eller, uppriktigt sagt, intresse för att kunna läsa in mig) så har jag valt att öppna ett konto på Avanza, där jag nyligen har inhandlat mina första indexfonder. För att försäkra mig om att dessa ska få vara orörda så planerar jag också att parallellspara ihop en buffert som får tjänstgöra ifall någon ytterlighet skulle inträffa.

Hoppas ni får en fin vecka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s