Hållbar livsstil · Tankar om livet

Reklamens makt

De senaste två åren har vi hemma hos oss inte kunnat titta på tv-kanaler på samma sätt som de flesta andra. Istället för att zappa fram den kanal vi är sugna på så har vi fått lov att streama från SVT via AirPlay från en mobil enhet till TVn. Vi har fortfarande Netflix så vi är inte alldeles helylle. Förutom att vi tittar så mycket mindre på TV och är nöjda med det så har jag också upptäckt en annan fördel med det här upplägget: vi exponeras knappt alls för reklam längre! Det är inget man tänker på egentligen förrän man råkar stöta på den i något annat sammanhang men just att inte utsätta sig för reklam har gjort en påtaglig skillnad i mitt köpbegär. Låt oss inte glömma att reklamens uppgift är att förmå dig att känna att ditt liv inte är bra nog och att du därför behöver tillföra det något mer, må det nu vara rakblad eller en större grill. Även om vi tror oss vara blasé och närmast oåtkomliga för de här påtryckningarna, så måste både du och jag inse att om det var sanningen, så skulle ju reklamen upphöra att existera. Så – visst går människor och handlar mer av just den varan som flimrar förbi på tv-skärmen.
Att vila från detta är lite som balsam för själen. Helt plötsligt är det mycket lättare att fundera på vad man egentligen vill ha, vilka ens egna preferenser är, och inte springa efter det som råkar vara säsongens trend (marmor och koppar, någon?). Man kan också släppa den milda prestationsångest som kan uppkomma när man ser hur alla snygga och härliga kompisgäng dricker öl och skrattar tillsammans i solnedgången bara för att rannsaka när man själv egentligen skrattade sådär hjärtligt tillsammans med sina egna vänner sist (och närma sig tårar när man inser att man inte ens har så många vänner…)

När man inte utsätts för alla de här reklamintrycken i tid och otid skapas förutsättningar för att verkligen börja leva det livet som du själv vill. Du kanske upptäcker att du inte alls gillar att dricka öl i skärgården, utan hellre tar en promenad i skogen? Eller kanske är det så att du egentligen avskyr parfym, utan suktar mer efter det exotiska resmålet som parfymreklamen visar? Vad det än är så är det värt att ta reda på. Låt inte reklamen förslava dig – lev ditt liv så som det passar dig (och sluta köp onödiga saker)!

Annonser

4 thoughts on “Reklamens makt

  1. Har gjort liknande reflektioner själv. Har också funderat på hur absurd reklamen framstår när man inte hör den hela tiden. Alla reklam slogans syns för vad de verkligen är när man ha fått lite perspektiv och tagit ett steg tillbaka. Hemma hos oss kan vi visserligen se på TV men det är i stort sett bara barnkanalen och svtplay och viaplay/netflix som används…dvs TV utan reklam. Lyssnar också mycket på sverigesradio och lyssnar på spotifiy (vilket jag betalar 99 kronor för istället för att behöva lyssna på reklam). Så precis som ni är vi inte ”helylle” men visst är det skönt att slippa reklamen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s