Mina mål · Privatekonomi · Tankar om livet

Mål 3: Lägga upp en amorteringsplan

När jag formulerade de mål som jag vill uppnå innan utgången av 2015 så tänkte jag fördjupa mig i vart och ett av de 5 målen i separata inlägg. Nu har turen kommit till mål nummer 3, som handlar om att lägga upp en amorteringsplan för de nya bostadslån som vi kommer att ta i höst. Jag har tidigare skrivit om vårt val att flytta till en större och betydligt dyrare bostad när det snarare är på modet att flytta till mindre och mera avskalat. Valet var definitivt inte utan kval och jag har känt en viss oro för att belåna oss till så pass stora summor som krävs. Vid köpet så kommer vi att ha en belåningsgrad på 80 %, dvs. 20 % har vi råd att lägga in själva. Jag som är ett stort fan av MrMoneyMustaches skuldfria filosofi fick överlägga en god stund med mig själv innan jag kunde sätta ned foten och nyttorna bedömdes överstiga besväret. Ett centralt villkor var dock att vi skulle göra en insats för att komma ner en bit i belåningsgrad, så i de excelark som jag klänger mig fast vid så har det laborerats med summa för investeringar, summan för avsättning till buffert och summa att amortera. Det är svårt att avgöra vilket som ger bäst nytta eftersom det finns tydliga fördelar med alla poster (att spara pengar är ju sällan fel). Å ena sidan så vill man ju så fort det är möjligt börja investera pengar som kan generera någon form av avkastning där den långsiktiga ränta-på-ränta-effekten hägrar – å andra sidan suktar jag efter den trygghet som en lägre belåningsgrad ger. Så pengar kommer att satsas ungefär likvärdigt på varje håll vilket kommer att resultera i en besparingsgrad på mellan 35-40 %. Det hade varit fint det! Vi planerar att binda våra lån (för att tryggheten är värd de eventuella slantar som går förlorade) på 3 år och under den tiden amortera oss ned till en belåningsgrad på ungefär 70 %. Då känner jag mig lite bättre förberedd för de eventualiteter som kan råda på bostads- och lånemarknaden i framtiden.

Hur resonerar ni kloka själar när det kommer till att göra avvägningar mellan olika sparposter?

Annonser

8 thoughts on “Mål 3: Lägga upp en amorteringsplan

 1. Efter sex goda år på börsen, är det svårt att hitta någon riskjusterad avkastning som slår amortering av bostadslån!

  Jag skulle välja 100% amortering tills marknaden blivit lite mer realistisk om framtiden!

  Gilla

  1. Kanske ska förtydliga vad jag menar.

   Jag byggde mitt hus 1980. (23 år gammal.) Jag har varit med om perioder när räntan på mitt huslån varit uppe mot 15%! Dock har det aldrig varit så dyrt att låna som nu!

   När räntan var så hög hade vi 100% avdragsgill ränta. Marginalskatten låg på ca 70% för mig och vi hade en inflation på 8-9%!

   Det var ett problem kassaflödets mässigt men reellt fick man betalt för att låna!

   Många människor har svårt att tänka i reella termer och exponentiella funktioner är också svårt att greppa för många!

   Gilla

   1. Ja siffrorna du nämner är ju lite hick-framkallande, men man måste ju som du säger ha hela bilden i beaktande! Jag får utvärdera vår amortering/investeringsfilosofi efter ett tag helt enkelt – tack för rådet!

    Gilla

 2. Jag tänker nog lite som dig. Jag har valt att amortera betydligt mer än bankens rekommendation nu när räntan är låg för att vara så lågt belånad som möjligt om/när räntorna stiger. Samtidigt vill jag gärna ha det där andra, ränta-på-ränta effekten och en buffert att använda mig av om något skulle hända. I dagsläget skulle jag säga att amorteringsbeloppet är nästan lika stort som de andra två tillsammans. Tillsammans med stigande värden på bostadsmarknaden har det lett till en belåningsgrad under 70 % för mig vilket jag är nöjd med men fortsätter att försöka sänka ytterligare då jag också vill köpa större, dyrare boende framöver.

  Gilla

  1. Misstänker att vi är många som funderar på samma sak. Jag vill också dra nytta av den låga räntan och ”lägga i ladorna”, dvs. amortera, inför ett högre ränteläge. Det känns tryggt.
   En belåningsgrad under 70 % känns ju som en bra start! Det är alltid en fördel tror jag, för ens målsättning, när man redan har kommit en bit på vägen. Att fortsätta att sänka den kommer säkerligen att vara lättare än att börja från en 85-90 procentig lånegrad.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s