Gör det själv · Recept

Tips: laga fantastisk vegetarisk mat

Jag är inte vegetarian, däremot har jag inte ätit rött kött sedan tonåren. Jag uppskattar däremot att äta helvegetariskt men jag tycker att det är ganska knepigt att komponera ihop riktigt goda vegetariska rätter eftersom jag är ganska kräsen på att maten jag äter ska vara smarrig. Därför tänkte jag bjuda på mina bästa tips för att få till vegetarisk mat. En första tanke där jag tycker att många gör fel är att man även i vegetarisk mat utgår från köttet. Men – försök att inte byta ut köttet, dvs att laga exakt samma typ av mat som en köttätare fast med vegetariskt alternativ. Gör inte sås och potatis och sedan en köttersättning som typ quornfilé. Det är liksom inte gott. Nej, knepet är ju att tänka utanför boxen och jobba med andra rättkonstellationer för att det ska bli riktigt bra.
– Tänk umami! I såväl kött som fisk så finns det vår sjätte smak umami i rikliga mängder. Umami har kallats för just smaken av protein – därför är det oftast det som fattas i vegetarisk mat. Umamin är det som gör maten riktigt god, man känner ofta att det liksom inte händer något med maten om det saknas umami. Därför försöker jag att alltid ha med någon umamikomponent i den vegetariska rätten: ost, soja, svamp, spenat. Då brukar måltiden kännas komplett. Ett bra exempel är en hemgjord ost som passar toppen i grytor.
– Tänk konsistens! Det är ganska vanligt att det är samma konsistens på alla råvaror i en vegetarisk rätt, tex en sallad med mycket råa grönsaker där det känns som om man bara tuggar och tuggar. Motsatsen får man när man till exempel gör en vegetarisk burgare av något slag, och till det ett potatismos. Då har man bara mosig konsistens som inte är så kul. Försök att istället få till en mängd olika konsistenser: mosigt, mjukt, knaprigt, frasigt, segt, hårt, osv. Rosta nötter och garnera med, fritera någon grönsak eller färska kryddblad, stek champinjonkvartar, gör ett parmesanchips! Något av detta kommer garanterat att höja rätten till nya höjder.
– Tänk förväntningar! Presentera inte din rätt (om du ska bjuda någon på den) med att den är vegetarisk. Det är bara konstigt. Du kallar väl inte dina pannkakor för vegetariska pannkakor? Vegetarisk potatis-och purjolökssoppa? Vegetariska potatisbullar? Nej, det gör du inte. Berätta vad det är för något fantastiskt du har lagat istället! Då kommer folk inte ha lika mycket förutfattade meningar och enligt min erfarenhet istället bli positivt överraskade över att man kan äta så gott utan kött.

En sista reflektion: Ös på med sådant som är gott och lägg ner lite omsorg. Vill du hålla nere kostnaderna får du istället sannolikt betala med din tid. Bryn smör, rosta tomater i ugnen i flera timmar tills de blir sega och härliga, knaperstek den torkade svampen så att den blir som ett kantarellströssel på toppen. Garanterad succé till lågt pris!

Annonser

One thought on “Tips: laga fantastisk vegetarisk mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s