Aktiv livsstil · Mina mål · Tankar om livet

Mål 5: En aktivare livsstil

När jag först började skriva på den här bloggen så formulerade jag ett antal målsättningar, närmare bestämt 5för mitt liv under resten av 2015. Jag har tidigare fördjupat mig i mål 1, 2, 3 och 4 och är således framme vid det avslutande målet, nämligen nummer 5: En aktivare livsstil. I likhet med mål nr 4 så är ju detta en hemskt luddig formulering. Alla vet ju att man inte kan formulera mål som är så abstrakta. Därför ska jag i det här inlägget fördjupa mitt resonemang och bena ut vad det egentligen handlar om.

I perioder så upplever jag att jag saknar tid. Jag hinner varken det ena eller det andra och suckar över livspusslet. Jag stiger upp lite försent på morgonen, hastar igenom dusch och frukost och stressar småtrollen till vi blir osams. Åker kollektivt till jobbet, är där för länge för att det egentligen är ok gentemot familj men för kort för att det ska vara tillräckligt ur arbetsgivarens perspektiv. Kommer hem och äter middag, diskar, lägger barnen och kraschar i soffan framför Netflix eller med iPad i handen. För fullbordan av en halvkass dag så somnar jag där och vaknar ledbruten ett par timmar senare. Nästa dag – repeat.

Givetvis så överdriver jag en aning när jag beskriver mitt liv på det här sättet. Även om jag just nu känner mig lite mer nere än uppåt så är jag i grunden en lycklig människa, med turen att ha en underbar sambo och två fina trollungar. Just därför så skaver min ovan beskrivna vardagsrutin – jag vill ju göra det bästa av de möjligheter jag har. Utöver tid med familjen så handlar det här målområdet också om andra aktiviteter som får mig att må bra, t.ex. att träffa vänner (vilket jag är kass på att prioritera i dagsläget), ta mig tid för mina fritidsintressen, gå på kurs eller föreläsningar, komma ut i skogen… Mindre soffpotatis och mer liv helt enkelt! För att bryta ner målformuleringen i något mer konkret så tänker jag så här:

 1. Se över jobbsituationen. Ju mer jag tänker på detta desto mer av en nyckel känns det som. Även om det inte behöver bli så drastiskt som att byta jobb så kanske jag skulle kunna gå ner i tid.
 2. Planera för vänner. Ett tillfälle i veckan tror jag skulle göra mig mycket gott. Det är också lätt att få till, det går tämligen enkelt att ses på lunch, på en promenad eller annat även om tiden i övrigt är knapp.
 3. Planera för roliga saker. Antingen föreläsningar om intressanta saker, en bio eller teater, museibesök eller något annat som känns trevligt. En gång per månad tänker jag mig är rimligt här.
 4. Gör mig av med dåliga vanor. Till vardags handlar det mest om att använda tiden på annat sätt. När barnen har somnat så skulle jag kunna ha åtminstone tre timmar att till exempel sy, läsa eller göra något annat pyssel som jag tycker om. Jag skulle hinna ta en kopp te och sätta mig och prata med min trevliga sambo. Jag skulle kunna göra storkok till matlådor. Jag skulle kunna ta en promenad med en granne. Ja, listan kan göras lång. Lättjan är den största utmaningen här. På helgerna skulle jag kunna planera för roliga saker med familjen. Besöka den närliggande 4H-gården, flyga drake, åka och bada, gå på Skansen, med mera med mera. Möjligheterna finns ju verkligen. Nu är det bara sparkandet av den egna baken som behöver bli lite mer frekvent.

Hur tänker ni andra kring att leva ett aktivt liv? Har ni några bra tips på vad man kan hitta på tillsammans med småtrollen som är roligt och inte vansinnigt kostnadsdrivande?

Annonser

8 thoughts on “Mål 5: En aktivare livsstil

 1. Det är verkligen jättesvårt. Säger också till mig själv att jag borde vara mer aktiv. Helst vill jag springa, men ibland går det verkligen inte att hitta varken motivation eller ork. (Då kunde jag ju åtminstone masa mig ut och promenera kan tyckas.) Man får gratulera sig själv till det lilla, även om det bara är att ta trapporna istället för hissen.
  Har inga barn själv så är ingen idéspruta vad gäller familjeaktiviteter, tyvärr. Ville föreslå sällskapsspel, men det är ju väldigt åldersstyrt och inte så aktivt. Är de lite större kanske hopprep kan vara något? (Väldigt kul att se sina föräldrar göra sådana saker.) Ja, du hör ju, inga underverksidéer härifrån. Lycka till i alla fall! 🙂

  Gilla

  1. Ja sällskapsspel är jag förtjust i och det spelar vi ibland. Vi har dock en nästan 2-årig terrorist här hemma som envisas med att stjäla tärningar, sno pengar och vända brickor varje gång vi försöker, så tidsfönstret är begränsat till efter att hon har somnat, men innan stortjejen gjort detsamma! Det där med hopprep tar jag däremot till mig, det är ju suveränt! Billigt, enkelt, socialt med barnen och jobbigt som f-n. Tack för det!

   Gilla

 2. Hej!
  Har precis hittat hit och gillar verkligen bloggen!
  Här hemma hamnar vi också lite för ofta i samma situation.. Men när vi väl tar oss för att göra saker med familjen så är vi ofta ute (vi har en 1-åring och en 3,5-åring). De tycker att det är superfestligt att ta med lite picknick (typ pannkaksrullar med någon fyllning, eller matmuffins), sedan tar vi oss till någon strand och plockar snäckor/stenar eller jagar varann som galningar i sanden. Om det regnar för mycket försöker vi gå till någon skog med mycket träd, där kan man alltid hitta lite skydd och glufsa i sig lite matsäck 🙂
  Vi har tänkt att gå på lite barnvänliga museum nu när vår stora kille är lite mer intresserad och jag tänker att det också är ett billigt nöje om man planerar mat och fika väl.
  Lycka till med målen!

  Gilla

  1. Välkommen, tack för det och vad kul att ha dig här!
   Jag tycker också att det ofta är det bästa, bara ta med sig mat och lämna hemmets fyra väggar. Återkom gärna med tips på museum som är skoj med kidsen när ni har testat, vore kul att höra!

   Gilla

 3. Så känner jag också, och i våras så tog jag mig faktiskt tid till att få lite rätsida på problemet och började göra yoga innan frukost i en halvtimme för att piggna till. Sen har jag och min son en ledig onsdag då vi kan vara tillsammans och hitta på saker och sen lördagar är dedikerade till utflykter av nåt slag. Det behöver inte vara storstilad utflykt, det räcker med att gå ut i skogen och grilla korv. Bloggen lulastic.co.uk kom i dagarna ut med en lång lista på saker att göra utomhus med barn, så vi ska testa lite av det idag. Virkar (älskar att virka) gör jag en timme på kvällen innan jag lägger mig, sen läser jag nåt kapitel innan jag somnar vid 10. Sonen går och lägger sig vid 7-8-tiden där.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s