Recept

Prisvärd middag: Ugnsrostade rotsaker med ost

DSC_0108

Det är verkligen härligt att börja laga rustik mat igen efter sommarens lätta måltider, precis som Snålcoachen just skrev i ett inlägg. Jag gillar verkligen att göra grön- och rotsaker i ugn. Det är gott, enkelt, prisvärt och nyttigt. Till det serverar jag gärna  några skivor stekt halloumi. Eftersom jag gillar att laga vegetarisk mat så passar jag alltid på att bunkra halloumi när de säljs på kampanj i butik, senast så var det 2 för 35 vill jag minnas. De brukar ha ungefär ett års hållbarhet så här är det bara kylutrymmet som sätter gränserna. Kilopriset är naturligtvis högre än mycket annat, men å andra sidan så äter man ju inte så stora mängder utan helst just så här, som ett lite vardagslyxigare tillbehör att piffa upp annan mera basic mat med. Fast jag älskar i och för sig både rödbetor och potatis. För att inte tala om lök. Lök, gärna i stora mängder och olika sorter, i ugn är onödigt gott. Dessutom nyttigt och nästan det billigaste man kan komma över. I den här anrättningen använde jag tre sorter: gul, röd och så några klyftor vitlök förstås. Men med lök behöver man inte begränsa sig utan snarare använda tankesättet more is more.

Ingredienser till middag för två och två matlådor:

Rödbetor, ca 6 st

Potatis, ca. 8 st

Morötter, ca 6 st

Gul lök, 2 st

Röd lök, 2 st

Vitlök, 6 små klyftor

Tomater, 2 st

Blomkål och/eller broccoli, 1 huvud

Halloumiost, 2 st

Först: I ett sådant här recept tar du precis det du har hemma, perfekt vid en kylskåpsrensning. Finns förmodligen inga grönsaker som inte passar – kasta ner paprika, zucchini, aubergine, vitkål, rotseller, palsternacka, jordärtskocka. Ja, ni förstår mitt resonemang. Tänk bara på tågordningen när du sätter in dem i ugnen så att du får det tuggmotståndet som du vill åt.

Skala de rotfrukter som behöver det. Jag gillar att skala rödbetorna åtminstone. Klyfta rödbetorna och kör in dem i ugnen på 200 grader, rullade i olja och salt. I 10-minutersintervaller fyller du sedan på den varma ugnsplåten med 1) potatis 2) morötter, lök och tomater 3) Blomkål/Broccoli. Snåla varken på olivolja eller salt. Min personliga uppfattning är att det är godast att alla ingredienser klyftas (undantaget blomkålen som delas i buketter, om nu någon trodde annat). Dela halloumin i fyra stora skivor, dvs. ställ den på högkant och skär den sedan. Stek gyllene och fördela sparsamt två skivor per portion. Har du en slatt rödvin någonstans så dricks den med fördel i sällskap med maten.

DSC_0125DSC_0117

Annonser

7 thoughts on “Prisvärd middag: Ugnsrostade rotsaker med ost

 1. Ahhh vi sa just här hemma för ett par dagar sedan att vi äter för mycket kött. Tycker det är lite svårt att hitta på vegetariskt så fortsätt gärna att skriva om detta och inspirera.

  Gilla

 2. Nämen! Du har skrivit ett av mina favvorecept ju 🙂

  Speciellt roligt att du hade med broccoli då jag nyligen upptäckt denna förnämliga grönsak att grilla/ugnssteka.

  Fetaost eller fetaostkräm till är också helt ok enligt mig.

  La till dig i min blogglista, hoppas du inte misstycker.

  Hälsar Utdelningsseglaren
  utdelningsseglaren.blogspot.se

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s