Recept

Restmiddag: Vegetariska wraps

DSC_0163

Jag är en finsmakare. Det kan inte hjälpas. Ofta har jag tänkt på hur många aspekter av mitt liv som skulle förenklas om så inte var fallet: Jag skulle inte ha lika lätt att äta alldeles för mycket mat, jag skulle kunna handla och äta mycket billigare mat, jag skulle kunna laga maten mycket fortare. Tyvärr säger facit nej, nej och nej. I den bästa av världar så är maten vi lagar och inmundigar god, vacker, hälsosam, billig och omvärldsvänlig (dvs. den är inte billig på någon annans bekostnad).

Hur löses då den till synes omöjliga ekvationen? Kreativitet och omsorg, skulle jag säga. Idag gick jag back to basics och gjorde en kylskåpsinventering. Det lite ledsna resultatet är förevigat högst upp (notera gärna att luddet på moroten är äkta mögel samt att potatisen är så torr att den har spruckit). Det som också var i behov av att ätas upp var några tortillabröd som låg i öppnad förpackning. Därför tog jag mig för att göra just en röra som skulle kunna fungera som fyllning i dessa bröd. Helt vegetarisk och utan fancy-pancy-sidekicks (som halloumin från förra vardagsmiddagen). Resultatet blev förvånansvärt gott.

Detta är ett typiskt exempel på recept där man kan lägga till eller byta ut det mesta. Broccoli kan bli blomkål, eller vilken annan kål som helst egentligen, den kokta potatisen kan bli den halva portionen ris som nån av ungarna vägrade äta upp igår (släng i korven och köttbullarna också förresten), är tomaterna slut så går det säkert utmärkt med krossade på burk (eller i värsta fall ketchup). Chilin kan hoppas över eller ersättas med cayennepeppar, eller vanlig svartpeppar. Det går säkert utmärkt med crème fraîche istället för keso. Har du ingen tortilla och ingen tid att baka? Kanske har du tunnbröd eller stora blad av isbergssallad? Funkar fint. Det jag inte skulle kompromissa med här är egentligen löken, citronen, keson (el. motsv.) och saltet.

Ingredienserna är dessa och ger ungefär 2 portioner:

1/3 broccolihuvud

1 stor morot

1/2 paprika

1/2 röd lök

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

Grön chilipeppar

2 kokta potatisar

1 stor tomat eller en handfull småttingar

1/2 citron, saften

Salt eller soya

1 tsk honung/socker/agavesirap

1/3 burk keso

Isbergssallad

Tortillabröd

Börja med att skala och skiva löken. Stek den i smör på låg värme utan att den tar färg, i 10-15 min. Skär under tiden paprika, morot, broccoli och tomat i mindre bitar. Lägg därefter i paprika, morot och pressa i en vitlöksklyfta och fortsätt stek i 10 min. Då lägger du i tomater, mosad kokt potatis, chili och broccoli. Salta oblygt och häll i lite socker eller honung. Rör och låt koka ihop 5-10 min. Därefter pressar du över citronsaft och tillsätter keson. Låt bli varmt. Värm tortillabröd i ugnen, lägg i krispig sallad och ös sedan över röran. Avnjut med tända ljus för rätt mysfaktor.

DSC_0178  DSC_0183

Annonser

5 thoughts on “Restmiddag: Vegetariska wraps

 1. Ah! Underbart!
  Jag älskar att laga mat – goood mat – på de där förskrämda resterna i kylen!
  Ja, så därför hinner inte resterna bli så förskrämda heller… 😉
  Fast ibland får jag ta över rester från andra som inte är lika påhittiga – ”gör något av det eller ge det till djuren” (bra att ha djur, för då vågar folk ge bort rester till en!)
  Låter gott med din måltid!
  Och det ser ut att vara en trevlig blogg, får läsa vidare frampå!
  Så, tack för kommentaren hos mig, så jag fann dig! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s