Mina mål · Privatekonomi · Tankar om livet

Resultat – mål 1 läggs till handlingarna!

De 5 målen som jag har formulerat för mig själv under 2015 inleddes med det högst prioriterade målet: Amortera av det sista på ett lån. Som jag tidigare beskrivit  så var det här en rest av ett handpenningslån som vi fick av en närstående i samband med att vi köpte vår nuvarande bostad (vi flyttar igen till nytt i oktober). I samband med lön och månadsplanering när augusti övergick i september kunde vi så äntligen betala tillbaka de återstående 25000 kronorna. Därmed är första målet uppnått!!

Det går knappt att beskriva vilken fantastisk känsla det är att göra goda ekonomiska val. Det är lite som när man var tonåring och slutade ljuga för sina föräldrar (har jag hört…) – vilken befrielse det var att slippa fundera ut alternativa historier, säkra upp risken att bli påkommen, smussla och pussla i det oändliga. Lite så är det när man inte har koll på ekonomin (eller har koll men inte förmår att genomföra de vaneändringar man behöver). Man nallar på sparkontot, kanske använder pengar som man fått i gåva till något helt onödigt, köper nåt på kredit och ångrar sig, hittar hela tiden på anledningar till varför privatekonomin haltar.

Så uppfriskande det då är att få gotta sig i sina goda val. Jag tror verkligen på att man ska ägna sitt tidigare jag några tack och vänliga tankar, för att hen tog ett bra beslut en gång för länge sedan. Ett beslut om att börja spara eller amortera, till exempel. Jag tror att man verkligen ska förankra den känslan av tillfredställelse hos sig själv, för då blir det lättare att fortsätta göra bra val igen, och igen. Jag tackar mig själv för att jag för nästan exakt två år sedan tog beslutet att lägga in en regelbunden överföring på 3000 kr i månaden till min vänliga lånegivare. Det lade helt klart grunden till mitt ekonomiska självförtroende och det faktum att vi hela denna tid har fokuserat på att ge tillbaka det vi fått till låns. Idag är hela skulden på 200 000 kr återbetald.

Annonser

5 thoughts on “Resultat – mål 1 läggs till handlingarna!

  1. Grattis!!
    Man ska aldrig underskatta det psykologiska värde som skuldfrihet ger!

    Den ger en stor spade att ösa med när det regnar manna från himmelen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s