Allmänt · Privatekonomi · Spara

Spartips: Köpstopp efter lön

Varje gång som en blogg eller en tidning skyltar med titeln ”Spartips” så kastar jag mig över det och slukar allt med hull och hår. Så gärna, så gärna vill jag hitta det där nya som jag inte har tänkt på tidigare. Det banbrytande tipset som ska hjälpa mig att lägga undan tusentals kronor utan att det ens märks. Det kanske inte är så svårt att förstå att jag ständigt blir besviken. Förväntningarna är ju för höga. Men jag blir ändå nästan förargad när jag läser (oftast i dagstidningar efter nyår eller semestertider) spartips så som: Ta med matlåda till jobbet! Skippa latten! Sälj grejer på Blocket! Sluta röka!

Jag vet ju att det är bra grejer som förmodligen är en nödvändig hörnsten i varje hushållsekonomi som strävar efter att lägga undan pengar. Däremot tycker jag inte att de kvalar in som tips. Alla vet ju om detta – det handlar ju bara om att bryta sina mönster och lägga sig till med goda vanor. Det är ju inte så att rökaren inbillar sig att ekonomin skulle bli sämre om hen slutade röka. Det är ju bara faktorn att det är rackarns svårt att förändra sina invanda mönster.

Det jag formulerar nedan är upp till läsaren att avgöra huruvida det är självklarheter eller inte. För den som har god ekonomi är tipset nog överflödigt. Själv så tycker jag att det är en bra tumregel att sätta upp för sig själv i syfte att bryta dåliga ekonomiska vanor. Tipset består av att alltid avstå från konsumtion den första veckan efter löning, livsmedel från butik undantaget. Du betalar alltså dina räkningar runt den 25, planerar månadens ekonomi, lägger undan det du vill lägga undan. Sedan rör du inte dina pengar förrän det har gått en vecka, dvs. runt den 2 i varje ny månad. Varför är då detta en god idé?

När vi hade det lite sämre ställt, både med vårt ekonomiska intellekt och med de faktiska inkomsterna under min studietid, så blev det lätt så att när pengarna kom in så hade man längtat så till den 25 för påfyllning av kassan så att man nästan inte kunde behärska sig när pengarna väl kom. Räkningarna betalades naturligtvis först. Men sedan kanske det var så att det inföll en helg i månadsskiftet där vi passade på att köpa det där nya plagget vi ansåg oss behöva, kanske unnade oss både en take away-lunch och ett trevligt restaurangbesök och passade på att fylla på lite vin och öl från systembolaget. Just det, det var ju på tiden att gå till frisören också och dessutom skulle vi kanske passa på att ta en sväng förbi den är loppisen som vi såg en skylt om längs vägen…

Vips! Kvar fanns kanske inte ens hälften av våra disponibla pengar efter att räkningarna betalats. Vad händer då? Jo, den största delen av månaden känns fattig. Man saknar möjligheter att välja utan anser sig bara vara berövad olika roliga saker eftersom pengarna inte räcker till under de nästa 3 veckorna. Längtan efter nästa påfyllning blir bara ännu starkare och triggar i sin tur ett ännu intensivare spenderande månaden därpå. Jag tror dessutom att många har en släng av det här beteendet. Om vänner eller bekanta föreslår en träff, kanske en after-work eller en utemiddag, så föreslås nästan alltid tiden i direkt anslutning till lön.

Om man då istället tillämpar ett frivilligt köpstopp den första veckan efter lön så fungerar det i alla fall på mig mycket konstruktivt och dämpande. Jag bygger inte upp sådana förväntningar som tidigare. Någon kanske invänder att det enda som händer är att man skjuter upp sin konsumtionsfest med en vecka? Jo, någon kanske gör det. Men jag tror att hela poängen är att synliggöra sina egen förmåga och bygga upp det där ekonomiska självförtroendet som jag tjatar om. Du vet ju att du kan spendera – men du väljer att inte göra det. Du ger dig själv en veckas frivilligt köpstopp, istället för att tvingas till 3 veckors ofrivilligt köpstopp. Pengarna finns där men du har tagit dig an rollen som deras herre istället för rollen som deras tjänare, och helt plötsligt inser du att det är en egenskap som du kan tillämpa i många fler situationer än just den här.

För dig som inte gör något annat i spar- eller investeringsväg just nu men gärna skulle vilja ha bot och bättring: Testa detta och se vad ditt resultat blir!

Annonser

16 thoughts on “Spartips: Köpstopp efter lön

 1. …och som vi som hållit på ett ta vet så är det svårt att sluta när man väl kommit igång. När man väl får igång ett tänk där effektivitet i resurs användningen står i fokus känns allt annat absurt.

  Liked by 1 person

  1. Kan verkligen instämma! Har man väl sett andra sidan så är det svårt att återvända till att bli konsument igen.

   Men det kanske är möjligt? T ex om man träffar en ny partner som är shopoholic?

   Någon som har erfarenhet?

   Gilla

   1. Det skulle vara intressant med något som har gått andra vägen. Det närmaste som jag sett i bloggvärlden är alla de som börjar sparsamt men sedan med några års fin börsmedvind tror de att det är avkastningen (för börsen går ju upp 20-30% varje år….) som ska fixa biffen och därför tappar de fokus på sparandet.

    Gilla

 2. Vi har alla våra trix för att ”lura” oss själva att inte överkonsumera!

  Jag hade i början en fix idé om att jag alltid frågade mig själv hur mycket lyckligare det aktuella köpet skulle göra mig!

  Jag intalade mig att jag skulle kunna få 15% avkastning på pengarna om jag inte konsumerade upp dom. På 20 år fick jag då 16 gånger det aktuella priset tillbaka.
  Blev jag så lycklig av köpet att jag var beredd att betala 16 gånger prislappen, då köpte jag. Annars avstod jag.

  Funkade för mig!😀

  Gilla

  1. Har fortfarande kvar en del bastioner för mitt spenderande. Gällande uteluncher på jobbet är jag HELT hopplös.

   Älskar att laga och äta mat. Men det är något visst med att pipa iväg från kontoret och sätta sig på en trevlig restaurang med trevlig kollegorna.

   Kanske behöver prova ditt tips Kalle56 🙂

   Gilla

   1. Just utelucher med kollegorna var en sak jag fann vara värt 16 gånger prislappen många gånger. Speciellt under mina sista år, när jag samlade mod att hoppa!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s