Hållbar livsstil · Privatekonomi

Bästa köpet: Stekpanna

DSC_0098

Ibland är det på tiden att man kompletterar sitt kök med bra utrustning och ibland har den gamla teflonpannan bara gjort sitt. Jag tänkte dela med mig av några tips på köksprylar som är oslagbara att fynda på loppis. Oslagbara därför att de fungerar bättre, håller längre och är billigare i pris. Eftersom jag tidigare har skrivit om att min svaga punkt i konsumtionen i hög grad handlar om att ”fynda” diverse pryttlar på loppisar så gör jag inte så många nya besök på dessa ställen nuförtiden. Däremot är det lätt att se med facit i hand vilka köp som verkligen har kommit till användning. Först ut kommer gjutjärnsstekpannan.

Den här är nästan oslagbar i sin genre. Innan jag köpte denna på Läkarmissionen använde vi en teflonpanna modell mindre som var införskaffad på Ikea till vrakpriset 5 kronor! Så billigt att det inte går att motstå. Men här fick ju kvalitetskravet helt klart stryka på foten. Efter en kort tid blev teflonen repigt, vilket är dåligt ur ett hälsoperspektiv. Efter ytterligare en kort period blev själva botten skev, vilket gjorde att hela stekpannan aldrig hade kontakt med plattan som skulle värma upp den. Dessutom hände något med själva stekytan av pannan: mitten av den liksom höjde sig och stod upp som en ö när man försökte göra omelett. När jag så hittade stekpannan på bilden ovan slog jag till direkt. Har för mig att den gick loss på 40-50 kr. Men en sak ska man ha klart för sig när man köper saker i gjutjärn: de som är begagnade är mycket, mycket bättre än de som är nya. Gjutjärnspannor kräver en period av inkörning nämligen. I början är de hemska, allting fastnar. Men efter ett tag har pannan ”mättat sig” på fett, och då har man en helt suverän stekpanna som kan gå i arv i förmodligen 10 generationer utan problem. I det perspektivet så är en 50-lapp ganska överkomligt.

Vilka produkter tycker ni är absolut oslagbara att handla begagnat, och är det bra enbart prismässigt eller också på andra sätt?

Annonser

15 thoughts on “Bästa köpet: Stekpanna

 1. Du har nog redan tagit det bästa exemplet även om vi har fått våra 3 gjutjärnspannor från mina och fruns föräldrar…så 40-50 kr låter dyrt:-). Det finns mycket som är bra att köpa begagnat framförallt till köket. Porslin, glas mm finns i sånt överflöd att vi troligen skulle klara oss i det här landet i 50-100 år utan att tillföra en enda ny grej. Vi har köpt en hel del barnkläder och det har funkar mycket bra en del är nästan oanvänt. Cyklar och Sparkar är också ofta av bättre kvalitet om de är äldre…och samtidigt billigare. Förra året köpte jag och frun ”nya” slalomskidor för 30 kr per par och de funkade fin fint. Ett annat bra exempel är äldre trädgårdsredskap och verktyg som ofta är av mycket hög kvalitet…..du märker jag kan fortsätta hur länge som helst:-)

  Gilla

  1. Ja det är fascinerande. Man behöver inte ens begränsa sig till loppis. Kollar man tex in möbler på en bättre nätauktion får man toppendesign och kvalitet för Ikea-priser. Trädgårdsredskap var för övrigt ett bra tips, det ska jag ha i åtanke när jag nu snart blir med trädgård.

   Gilla

 2. Oja, gjutjärnspannan ska man hålla hårt i, det behöver man aldrig mer än en av. Till och med den Made in Taiwan gjutjärnsstekpannan jag fått med mig någonstans ifrån, är bättre än teflonpannan. Den steks om i ugnen med lite fettspäck någon gång per decennium.
  Möbler är mitt råd för loppisen. Har de hållt för en ägare, håller de oftast en generation till.

  Gilla

 3. Håller verkligen med om att gjutjärnspanna är bäst begagnat. Har en från loppis och en plättlagg i gjutjärn som mina föräldrar använde hela min uppväxt. Den sistnämnda är därför verkligen inkörd efter flera flera år av obligatorisk torsdagspannkaka med plättar.

  Annars älskar jag att second handla böcker. Är man, som jag, intresserad av klassiker kan man ofta fynda fint inbundna utgåvor som skulle varit mkt dyrare nya om de så varit pocket beställt från nätet.

  Gilla

 4. Jag äger fem stycken, både ärvda och köpta på loppis. Trångt i skåpet blir det, men eftersom jag inte äter kött, så finns det en vegetarisk panna, en för kött, en mindre för omelett, en för fisk och dessutom en blinierpanna som aldrig är använd. Inser i skrivandes stund att jag har en viss förkärlek för gjutjärnsstekpannor! En av stekpannorna har ett tillhörande gjutjärnslock, kunde inte motstå den på loppis. Är väl lite som Emil med sin mysse och sin bysse, med mina stekpannor. Har dock inte med mig dem i sängen utan de får hålla sig i köksskåpet.

  Gilla

 5. Jag köper gärna gamla lakan på loppis. Ofta billiga och med en kvalite som knappt går att hitta idag! Av dessa kan jag sy lite av varje ex kuddfodral, använda som lakan eller duk eller varför inte sy ihop två lakan till påslakan. 🙂 Har alldeles nyligen köpt en plättlagg på Tradera som ska bli så rolig att testa!

  Gilla

 6. Åh, gjutjärnspannor! Guds gåva till matlagningen! 🙂 Ja, det är bland det bästa man kan handla på loppis och second hand. Och kökshanddukar i bra kvalitet med fina monogram, de känns nästan som ett kulturarv som bör föras vidare. Och kläder – särskilt jeans till barn som sliter sönder dem i parti i minut, det blir liksom billigare så och inte lika mycket ”jösses unge” när femtielfte paret har hål på knäna… 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s