Aktiv livsstil · Mina mål · Tankar om livet

Käppar i hälsohjulet

I enlighet med mina hälsomål klev jag upp på cykelsadeln runt 06.15 i måndags morse. Det var tungt. Och det gick sakta. Men fram kom jag och glad var jag! Äntligen på väg mot mitt nya, cyklande jag. Efter arbetsdagens slut var det dags för turen hemåt, och den historien var inte lika munter. Däcken var opumpade, sadeln vickade mer och mer för varje gupp jag cyklade över och växlarna vägrade göra någon skillnad mellan 1:an och 2:an. Uppförsbackarna fick mig att vilja gråta.

Vad finns det att lära av detta? Jo, att sådana här saker alltid inträffar, och alltid kommer att göra det. Det är lite som motsatsen till nybörjartur. För visst är det så att efter första veckan på din nya gym-karriär så åker du på influensan och ligger däckad i två veckor. Väl på benen igen minns du knappt vägen till gymmet, än mindre vad du skulle dit och göra. Fjärde löpturen, just när du tycker att det  ju faktiskt går ganska bra, så stukar du foten och kan inte springa på tre veckor.

Vi får i sanning kämpa för våra goda vanor. Hur lyder ordspråket – lätt kommet lätt förgånget? Ibland önskar man ju bara att det kunde komma något till en liite enklare. Hur hanterade jag då själv denna motgång? Jag lämnade faktiskt in min cykel på en verkstad för kärlek och omvårdnad dagen därpå, för uthämtning i slutet av veckan. Den hade likväl kunnat bli stående som en gammal surdeg med platta däck och lös sadel i ett halvår eller så i ren trots från min sida. Jag genomskådade dock mig själv och kom fram till att både idén att cykla såväl som nyttan av att göra det bara ankommer på mig själv, inte på ett elakt master-mind universum. Men ack så lätt det är att direkt kasta av sig det egna ansvaret och höja näven mot skyn som ett trotsigt småbarn. ”Nähä, här försöker man och anstränger sig, och vad får man tillbaks? En trasig cykel! Jag köper en bulle istället.” Det är dock något man bör hålla sig ifrån, annars har man snart målat in sig i ett destruktivt hörn.

Det står hur som helst klart att jag har gjort en förbättring genom att inte bara undvika att ta itu med problemet, utan istället skapa förutsättningar för att kunna hoppa upp i sadeln igen i nästa vecka. Då blir det åka av!

Annonser

6 thoughts on “Käppar i hälsohjulet

 1. Jo, dom behöver lite omtanke och kärlek, cyklarna!

  En bra konsumtion är en bra fotpump med manometer från biltema.

  Nästan alla oerfarna cyklister kör med för lågt tryck i däcken. Det ska pumpas till det maxtryck som är instämplat i däcksidan.

  Det gör en otrolig skillnad på cykel upplevelse!

  Gilla

 2. Haha igenkänningsfaktor! Någon veckas löpträning och sedan däckad i förkylning. Jag har också tagit kommandot över mig själv. 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s