Allmänt · Privatekonomi

Håll koll på jämförpriset

Jag lärde mig säkert fler saker på hemkunskapen i skolan, men det som jag minns bäst och har använt mig av överlägset flest gånger är kunskapen om jämförpriset. Jag trodde att detta var allmän kunskap i vårt avlånga land. Lite efterforskningar har dock visat att så inte är fallet. Få använder det även om många har en hum om dess innebörd.

För mig är jämförpriset min ständiga följeslagare i mataffären, min lilla ledstjärna för att göra ännu mer prisvärda val. Genom att jämföra olika varor inte enbart på det faktiska priset utan också vad mängdpriset är så har man garderat sig ganska bra från vanliga lurerier som många handlare och livsmedelsproducenter använder sig av. Ett klassisk exempel är att ha en skrymmande förpackning som ska få oss att tro att mängden är mycket större än vad den faktiskt är. Chipspåse, någon? Som parantes kan nämnas att skönhetsprodukter ofta använder sig av detta på ett oblygt sätt där en flaska med ansiktskräm till exempel har dubbel botten, och flaskan kanske därmed bara är halvfylld. Detta är ju inget bedrägeri egentligen eftersom antalet gram eller ml fortfarande är utmärkt – men de vet ju så väl att få av oss analyserar det. Vi kollar på hur stort något ser ut att vara och gör en överslagsbedömning om huruvida det matchar våra behov eller inte. I följande situationer kommer jämförpriset att hjälpa dig att ta ett bättre shoppingbeslut:

 • En vara som du är storkonsument av blir helt plötsligt billigare. Du tänker först ”Oh yes, nu är det min tur att göra klipp” (eller hur ni nu firar små segrar i tillvaron) men logiken säger att det är för bra för att vara sant. Det hände mig när ett kaffemärke helt plötsligt blev billigare att köpa av, samtidigt som övriga kaffemarknaden låg på samma nivå. Vid en närmare blick på jämförpriset kunde jag konstatera att det inte var billigare. Just den leverantören hade minskat sina förpackningar till att innehålla 450 gr istället för de standardiserade 500 grammen, och kunde således sälja sina förpackningar för några kronor mindre, samtidigt som kilopriset hade blivit några kronor högre. Smart. Men lurigt.
 •  Det lyser gula och röda skyltar i butiksgången. Ett MYCKET vanligt exempel på vardagslureri är extrapriserna, som nästan alltid lyser i färgerna rött och gult. Nuförtiden står det visserligen ibland hur många reda kronor man sparar genom erbjudandet, dock inte alltid. Ibland är skillnaden så nesligt liten så att jag blir förnärmad. Köp 3 för 50! Ordinarie pris 17 kr styck. !? Tack – en krona bjuckar ni på när jag köper tre varor för 50 kr. (Ja, är du storkonsument av det och vet att det går åt så är ju också en krona en besparing. Jag vet bara inte om jag anser det kvala in som ”extrapris” då )
 • Du ska vara långsiktigt planerande och köpa en större förpackning av något du gillar mycket. På samma tema som ovan finns det faktiskt några exempel på varor som paradoxalt nog blir dyrare ju större förpackning du köper. Inte bara per styck (för det är ju ganska naturligt) utan kilopriset blir högre. Varor som jag har upptäckt detta märkliga med är till exempel Falu rågrut och Kalles kaviar. För knäckebrödet betalar jag ungefär 45 kr/kg för storpack och 44 kr/kg för litet paket. Det är förvisso en mikroskopisk skillnad men där handlar det om principer. För Kalles kaviar är skillnaden ännu större. Om någon därute sitter på en förklaring: Skriv denna i kommentarsfältet!! Jag är uppriktigt nyfiken.
 • Du ska köpa något smarrigt och vill veta att du får ut så mycket som möjligt per spenderad krona. En burk fin-oliver kanske. Du lockas av burken som kostar 25 kr. Vid en närmare blick på jämförpriset står det klart att burken för 28 kr ger dig 20 % mer per spenderad krona! Deal sealed.

Precis som mycket annat är det ju inte detta som kommer att revolutionera din privatekonomi. Tillsammans med andra åtgärder däremot hjälper det dig att bli ekonomiskt medveten och sakta men säkert kommer det att göra skillnad.

Annonser

21 thoughts on “Håll koll på jämförpriset

 1. Det trodde jag oxå att alla kollade på om man väljer mellan olika märken t.ex. Fast det är inte säkert att jag tar det billigaste! Men mkt lurigt när kilopriset är högre vid större förpackningar 😞

  Gilla

 2. Jag använder ofta jämförpriser. Största utväxlingen har jag haft när jag jämfört två närliggande produkter men som kanske inte är exakt samma. Pasta är en sådan favorit. Genom att ta rätt sorts pasta, spagetti, i stället för en dålig sort, tagliatelle, så kan man komma ner i halva kilopriset.

  Gilla

 3. Irriterande när de sätter prislapparna så tätt att man inte ser jämförpriserna för en som letar. Lax är en vara vi köper när kilopriset är lågt, så fyller vi hela frysen och äter på förrådet i månader. När kallrökt är billigt blir det lax- och spenatlasange. Lyxig rätt som nästan känns finare ju när vi bara gör den när laxen är billig 🙂

  Gilla

  1. Det låter gott. Jag funderar på att skaffa en lite större frys så att man kan köpa in större mängder. Vi har en med bara två lådor idag, det räcker bra till vardags men inte om man vill göra ett gäng matlådor eller som du, bunkra när det är läge. Apropå lax och jämförpris – har du tänkt på att den frysta laxen i portion nästan alltid är dyrare än den färska, även när den är till ordinarie pris? Typiskt grej som många jag känner inte genomskådar.

   Gilla

   1. Visst är det märkligt! Spontant tänker jag färsk = godare, finare, dyrare. Men dyrare är det ju inte! Köper vi fryst tar vi gärna kravodlad. Definitivt dyrare men så mycket godare!
    Färsk och hemmafryst är dock vanligast hos oss.

    Gilla

 4. Irritationsmomentet, för mig iaf, är att jag blir/håller på att bli lurad (och därmed idiotförklarad)! Det där med Kalles har jag missat, trots att jag anser mig vara uppmärksam på priser. Dock brukar jag nästan alltid köpa många tuber när det är typ 2 för x antal kronor. Men ska kolla om det verkligen blir billigare då. Vi har en favvo-rätt, skaldjurspaté, där det går åt en hel 300-gr-tub kaviar. Mycket Kalles hos oss!

  Gilla

   1. Ibland känns det som att företag gör detta med avsikt. Upptäcker jag inte det, blir jag lurad. Genomskådar jag inte knepet, tänker jag att företaget säger ”ha ha, vad korkad du är som gick på det”! Utifrån ett, onödigt, personligt perspektiv.

    Gilla

 5. Jämförspris är jäkligt bra, man blir ofta förvånad precis som du säger.

  Det kan också vara värt att tänka på hållbarhet. T ex skivbar leverpastej brukar kosta ganska exakt lika mycket i stor och liten förpackning. Dock håller den i flera månader oöppnad medan en öppnad kan vara dålig (grön och luden:-) på några dagar. Eftersom man sällan vet hur mycket exakt som kommer gå ut tycker jag därför just i detta exempel att det är smartare att köpa de mindre förpackningen för att svinnet blir så mycket mindre över tid. Det finns flera sådana exempel då många varor är packade i syrefri atmosfär vilket gör att de håller så otroligt länge i oöppnad förpackning men blir dåliga snabbt då de är öppnade.

  Gilla

   1. Värre blir det när barnen blir större! Vissa helger är våra 3 vuxna ”barn” hemma hos oss med sina respektive, vissa helger bara maken och jag hemma. En stor frys är en bra investering för att parera ups and downs.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s