Allmänt · Hållbar livsstil · Privatekonomi

26 par skor

I det kaos som råder på hemmaplan bland flyttkartonger och tidningspapper (nya bostad på gång – läs mer här) så passar man ju på att skala bort de prylar som känns överflödiga. Jag har ju gett mig själv en utmaning (här) att rensa ut saker också och jag har märkt att jag kommer få ligga i som en räv för att gå iland med det.

För att få en överblick över alla mina skodon beslutade jag så att samla dem alla i hallen och därigenom få kläm på vad för typ av skor jag faktiskt har skaffat mig genom åren. Jag gillar att göra en sådan inventering av olika saker då och då, dels för att få kontroll på exakt vad jag äger och dels för att det är så bra att kunna utvärdera tidigare köp innan man nyinförskaffar något. Så stod jag så där i hallen och hade rader med prydligt uppställda skor framför mig. Drog mig till minnes att jag dessutom hade några skor på jobbet. Och räknar med fasa i bröstet till inte mindre än 26 par skor!

Herregud. Hur lyckades jag med detta?

Jag är ju alltså alls inte intresserad av att handla skor. Det bär mig emot för jag tycker att det är jobbigt, dyrt och jag känner mig sällan nöjd (ungefär på samma sätt känner jag för frisörbesök). Trots att jag inte ens tycker om att handla skor så har alltså 26 par funnit sin väg hem till mig. Och fast än jag har 26 par så är just skor något som jag ofta upplever att jag har ett kompletteringsbehov av. Äger inte ett enda par ballerina, t.ex.

4 par kunde jag rensa direkt, som var trasiga. Ytterligare ett par fick åka för att de är obekväma. Sedan tog det stopp. Jag har visserligen insikt om att jag har flera par ”halvbra” skor, som 3-4 par tillsammans täcker ett egentligt behov. Detta tror jag är resultatet av dumsnålhet hos mig själv: istället för att leta upp ett par skor som jag verkligen tycker om och trivs i (och lägga de pengar som krävs) så har jag köpt ett gäng halvdana, billiga på second-hand och/eller rea. Dessa typer av skor gör det också mycket svårare att rensa eftersom de inte är direkt överflödiga men inte heller kanske helt nödvändiga…

Som en person som är förtjust i kläd- och skovård (vilket jag tänkte återkomma till i ett senare inlägg) känns det dock som ett nederlag. Jag putsar och återfettar mina skor, jag lämnar in dem på omklackning och lagning och har varit lite stolt över att mina skor generellt har en ganska lång livslängd. Men varför i hela friden har jag då så många?

En positiv aspekt som jag dock upptäckte är att jag har skor för många olika ändamål vilket jag gillar. Jag har ett par rejäla vintervandringskängor som gör att jag kan vara ute i snön och skutta runt hur länge som helst. Jag har ett par gummistövlar som jag har använt flitigt sedan jag köpte dem förra året. Jag har ett par ok joggingskor, och så vidare. Hela beståndet på 26 låter sig dock inte bortförklaras med detta.

Jag vet att det finns många rensningsförebilder därute och jag vill gärna ha ert råd! Vad är bästa sättet för att åstadkomma en mer ändamålsenlig uppsättning skor än detta halvdana försök?

Annonser

11 thoughts on “26 par skor

 1. Känner delvis igen mig. Har löst detta genom att inte köpa några nya skor på ett antal år och faktiskt börjat nöta ut par efter par. De där skorna som är ”så där” kanske inte är värda att klacka om etc utan dessa kanske ska få gå i graven istället….

  Gilla

 2. Teva-sandaler är min sko nummer ett å bodde jag inte där vi har vinter tror jag knappt jag skulle ha några fler skor! Funkar jämt, barfota hela sommaren, sockar i vår och höst. Nu har jag ju ngt par till, Nokia vinterstövlar under vintern, ett par läderskor att använda vid stadstripper eller restaurangbesök när nokiastövlar inte passar. Jaktkängor att använda under älgjakten. Ett par foppastövlar att ha i bilen ifall att jag plötsligt behöver vara eller plocka svamp där det är orm- eller fästingrisk. Köpte dessutom ett par träskor, svarta klassiska för att använda när jag går till garaget, grillkåtan eller ut med soporna (jag bor på landet). Jo jag har nog ngt skopar till men ovan uppräknade skor täcker alla mina skobehov 😊 än en gång, tack för trevlig blogg!

  Gilla

  1. Ändå verkar du vara nere på ensiffrigt! Eftersom mitt arbete kräver en viss standard så kan jag inte strömlinjeforma riktigt lika mycket, mina arbets- kontra fritidsbehov skiljer sig åt så pass mycket. Däremot gillar jag behovstänket! Jättestort tack för dina värmande ord 🙂 Det är så kul att höra att det uppskattas!

   Gilla

 3. Mitt tips är att skriva ner vad man behöver i skoväg. Först och främst efter årstid, sedan jobb/fritid och finare skor. Köp bra kvalitet och klassiska modeller, köp bara det du gillar till 100% (färg,material, passform).

  Jag har två par vinterskor (ett par varma stövlar och ett par icebugs som blev nödvändiga pga långa perioder med blixthalka de senaste vintrarna),ett par kängor som används vår/höst/milt vinterväder, ett par promenadskor, två par ballerina (mina finskor har inte behov av fler), två par sandaler (vandring och finare), totalt 8 par.
  Vilka skor man behöver beror förstås på var man bor och vad man brukar göra. Jag köper mest svart eftersom det passar det mesta jag har i klädväg även om jag egentligen gillar andra färger mer. Ballerina har jag ett par svarta och ett par ljusa till sommaren (sandaler är inte alltid lämpligt). Mina kängor är i färg som passar alla mina kläder och som jag verkligen gillar.

  Använder samma metod för ytterkläder.
  Har en vinterjacka, en mörk ullkappa, en parkas (vår och höst), en vindjacka (sommar), en regnkappa, en svart kavaj och en ljus sommarkappa.

  Gillar din blogg och dina funderingar!

  Gilla

  1. Mycket bra tips, jag ska göra en sån uppställning tror jag. Du har verkligen fått fram det optimala antalet baserat på funktion. Det är verkligen nyckeln att endast köpa sånt man trivs med till 100 %. Kräver tid dock! Verkligen – tack för dina ord! Det gör mig så glad att det uppskattas!

   Gilla

 4. Vad är det du vill? Var hämtar du din a referenser och din motivation?

  Anledningen till att jag frågar är att både ditt inlägg och råden du fått täcker flera olika strategier som inte nödvändigtvis delar samma grund och princip. Vill du leva länge med dina saker? Vill du ha rätt sak för rätt tillfälle. Båda innebär att sker får ta tid och energi från dig. Vill du hålla nere kostnaderna, i så fall kanske du ska slita ut skorna, eller är du lockad av minimalism och enkelhet.

  Om du nu vill vara lite mer minimalistisk så tycker jag att du ska släpp kärleken till saker och de ekonomiska aspekterna ett tag. Kasta eller ge bort så mycket du orkar, det kommer krävas flera omgångar innan du är klar, enligt tesen att det alltid går att köpa ett par skor om du skulle behöva. Det gäller övriga kläder också. För mig innebär det två par helt utslitna tennisskor av väldigt olika sort, två par (köpte ett par nu i höst, hade ett par innan) finskor och ett par vinterkängor. I praktiken använder jag endast två par skor i vardagen under sommaren och ett par under vintern.

  Belöningarna är många. Du ser kläderna på ett annat sätt än tidigare. Det du gillar använder du och sliter på men kan också vårda. Kostnaden för lagring av prylar blir liten. Prylarna tar lite energi.

  Det handlar inte om att göra rätt, det är upp till var och en att göra hur man vill med sina skor, men om du vill prova något nytt (?) så tycker jag att du ta kan ta lite omtag.

  Några frågor du kan ställa:
  * Finns det skor du inte kommer använda inom 6 månader?
  * Finns det skor du inte använt för sitt tilltänkta användningsområde under ett år?
  * Finns det skor som är svåra att kombinera med andra plagg?
  * Vilka två-tre par är det du faktiskt använder?
  * Finns det skor som du kanske använder men som inte är bra. Fel storlek, läcker, fula …

  Tips: Om du flyttar så plocka bara fram skorna när du tänker använda dom. Kasta ouppackat efter 6 månader.

  Men vill du verkligen transformera dig och din garderob så får du ge det tid. Själv har jag kastat prylar i två år. Det går liksom inte mentalt att kasta allt på en gång. Men jag har sällan ångrat något jag kastat.

  Gilla

  1. Du har ett filosofiskt perspektiv som jag gillar. I ärlighetens namn har jag inte landat i vilken princip jag vill gå efter. Jag är mer praktisk än minimalistisk och jag vågar nog tillstå att jag uppskattar de saker som jag omger mig med. Att endast plocka upp efter behov tror jag dock kan vara en god start och som sagt, låta det ta lite tid och tankekraft.

   Gilla

 5. Andra har redan varit inne på detta, men nöt ut de skor du har och komplettera när behov uppstår.
  Sluta ”fynda”. Lägg pengar på vardagsskor som du använder under höst och vinter – tänk kvalitet. Sommarskor kan man köpa billigare – livslängden är ofta densamma.. Finskor används sällan och priset per användningstillfälle blir högt när man unnar sig exklusivare varianter.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s