Hållbar livsstil · Privatekonomi · Tankar om livet

Konsten att spara pengar

Igår lyssnade jag på ett intressant avsnitt av P1:s Kropp och själ som handlade om tålamod. Det behandlades ur olika perspektiv men det första som jag reflekterade över var fenomenet brist på tålamod som tar sig uttryck i att vi vill ha allting NU, direkt, omedelbart. Gå ner 5 kilo på en vecka! Köp nu, betala sen!

Ingen av oss vill avstå njutning nu för att få mer av varan sen. I programmet tog de bland annat upp de berömda  marschmallowtesterna som gjordes på 60-talet. Egentligen är det ju märkligt att människorna inte kan styras mer av sitt logiska tänkande utan att så fort det vankas kaka så äter vi upp den direkt, oavsett om vi skulle få två om en halvtimme bara vi lät bli.

Att spara pengar verkar fungera på liknande sätt. Få är de som frivilligt avstår konsumtion här och nu för att spara och/eller investera dessa i utbyte mot framtida avkastning. Varför är det så?

Ett misstag som många gör är inställningen. Att inte få konsumera exakt det jag vill, när jag vill det, innebär med dagens mått mätt en uppoffring. Varje slant som avvaras blir ett offer som man avkrävs snarare än en investering som man väljer. Varje dag kommer att bli en kamp och konstant kommer det att utkämpas en strid mellan ängeln på din vänstra axel och djävulen på din högra. Vardagen blir plågsamt tråkig och tom och det enda som upptar dina tankar är allt det som du inte kan få.

Den gemensamma nämnaren hos samtliga som ifrågasätter sparsamt leverne (sådana skymtar då och då förbi i sparbloggarna) är att de inte fattar att den sparsamma livsstilen är något som utövaren gillar. Hen har hittat en balans mellan jobb, fritid, framtid, miljövänlighet, meningsfullhet och så vidare. Det är ingen uppoffring. Vardagen i all sin billighet är målet såväl som medlet och den sparade summan är målet men också bara en trevlig konsekvens av att livet levs precis så som man önskar.

Däri finns hemligheten. Tålamodet kan ju inte ensamt stå emot hur många påfrestningar som helst. Att efter 20 år av uppoffring och dötrist vardag kunna plocka ut några miljoner på banken har nog inte motiverat mången miljonär. Att däremot efter 20 års medvetet och meningsfullt leverne kunna ha full valfrihet över resten av sin tid ligger nog bakom fler.

Vilken del av den sparsamma livsstilen upplever ni supersparare därute att ni är som mest nöjda med?

Annonser

13 thoughts on “Konsten att spara pengar

 1. HEJ! Nöjd med att vi äter upp ALL mat först o främst. Men sedan också att vara flink med nål och tråd = laga och fixa kläder. Och att ha långsiktigt mål (spara 50 000 på två år) och kortsiktiga dagliga små uppdrag/småfix/inspirationssök mm. Går in i köpstopp på torsdag d 1/10 🙂
  Har gjort ett år tidigare år 2010.
  Hälsn fr sö Dalsland

  Gilla

 2. Bra skrivet!
  På något sätt är vi bortskämda, och ur min mening, ju yngre desto tydligare är detta med att ha nu betala sen, eller att shopping och resande är en rättighet, inget du får jobba dig till.
  jag lever sparsamt fast jag har en bra lön.
  Som du skriver får jag ”kickar” när jag känner att jag gör välavvägda val, om det så är av pris, miljö eller annat. Och för mig skall det ske på allt. Mat, kläder, nöjen, val av jobb, bostad mm.

  Gilla

 3. Jag är nog mest nöjd med att vi har tänkt om helt när det gäller bilar och transport. Från ett status föremål med många hästkrafter till ett nödvändigt ont. Att alltid försöka hitta sätt att använda bilen mindre. Är även nöjd med att vi inte slösar på något. Allt tas om hand och återanvänds. Maten äts upp och det blir en utmaning att hitta nya kombinationer av rester som blir nya goda måltider. Att handla det som är bra och billigt på affären har också gjort att vi äter mer omväxlande då vi inte fastnar i hjulspåren att alltid köpa samma matvaror.

  Gilla

 4. ”Ett misstag som många gör är inställningen. Att inte få konsumera exakt det jag vill, när jag vill det, innebär med dagens mått mätt en uppoffring. Varje slant som avvaras blir ett offer som man avkrävs snarare än en investering som man väljer. Varje dag kommer att bli en kamp och konstant kommer det att utkämpas en strid mellan ängeln på din vänstra axel och djävulen på din högra.”

  Ett trick som lyckas lura mig, är att jag alltid ser den sparade slanten som konsumerade!

  Dom är förbrukade och borta! Skickade till mitt framtida jag.

  Det går ju inte att konsumera samma pengar två gånger!

  Desamma gäller nu under uttagsfasen.

  Mina slantar är mitt ”företags” egna kapital, det kan man inte nalla av!

  Det är min uppgift att ge så hög avkastning som möjligt på mitt ”egna kapital” och det får jag snällt finna mig i att leva av!

  Gilla

  1. Det där var ett klokt sätt att se saken på. Hoppas mitt framtida jag uppskattar det hela. Mitt tidigare jag var en riktig sopa när det kom till ekonomi och mitt nuvarande jag lyckades med stor hjälp av min sambo städa upp röran mitt unga och vilda (korkade) jag lämnade.Jag slits lite mellan att konsumera då jag älskar prylar och att spara för framtiden. Jag har inte riktigt gjort avkall på något utav de ännu men inser givetvis att jag kan spara mer om jag konsumerar mindre.

   Gilla

   1. Ingen av oss har det från födseln!
    Det är en resa i självkännedom och mognad!

    Det blir lättare för oss män med sjunkande adrenalin och testosteron nivåer!😀

    Håll hårt i sambon!

    Gilla

   1. Jag tänkteockså skrivalugnet.
    Ett lugn för att jag är nöjd med vad jag har.
    För att jag är mer kreativ med det jag har, försöker fixa själv istället för att köpa.
    Lugnet och tryggheten som infinner sig när det blir pengar över.
    Och en lugnare vardag eftersom jag inte behöver lägga någonstörretid på inflödet.
    Ron som läggersig när jag i stilla lunk torkarmina egna örter och teer eller slår mig ner och handarbetarnågot jag behöver eller något jag kan sälja.
    Har jag fått fram att det är lugnetoch fridenjag värdesätter mest i mitt nya, ekonomiskaliv?! 😉

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s