Mina mål · Privatekonomi · Spara · Tankar om livet

Sparkvoten i september

Dags för utvärdering måluppfyllnaden för september. Jag deltog inte i supersparet som många andra men likväl hade jag i mina mål (här) identifierat ett antal saker som jag vill ha gjort under 2015, med inledning i september.

Med en stor portion glädje och stolthet kan jag tillkännage att sparkvoten (räknat som sparandet delat med inkomsten) uppgick till 46 % under september månad! I och med det kunde jag således lägga mitt första mål till handlingarna, nämligen att amortera bort det sista av ett lån som vi har haft (läs mer här). Vilken känsla! Och att dessutom kunna komma upp i den sparkvoten, det hade jag bara kunnat drömma om för något år sedan. Jag hoppas och tror att jag med den här erfarenheten i ryggen ska kunna bana väg framåt för fler sådana bra månader. Om det låter sig göras så skulle vårt sparkapital få sig en rejäl skjuts framåt innan året är slut.

Det är väldigt konstigt hur vissa saker snurrar i huvudet. Jag har länge (alltid?) sett mig själv som en person med goda ambitioner, men som aldrig klarar av att leva upp till det jag egentligen vill. Att jag aldrig riktigt når hela vägen fram, särskilt när det gäller hantering av pengar. Jag kan sucka och säga lite uppgivet till min sambo att ”åh, vi borde verkligen ta tag i den där amorteringsplanen någon gång”. I nästa ögonblick kommer vi på att vi ju har amorterat – jättemycket. Inte till banken men vi har helt amorterat av det handpenningslån som vi fick av en släkting för drygt två år sedan. Vi har de senaste två åren betalat igen lån för 200 000 kronor. Och ändå känns det som om vi inte amorterar…? Det är verkligen märkligt. Jag vet inte varför jag hela tiden snurrar in mig och ser på mig själv från ett sådant, lite orättvist, perspektiv. Det är som om de goda nyheterna inte får någon plats på näthinnan. Därför anstränger jag mig för att bekräfta de bra saker som vi har åstadkommit, och vila i vetskapen om att vi har gjort bra ifrån oss på de punkterna.

Det som inte gick hela vägen var att påbörja ett regelbundet investerande (läs mer här). Eller jo, det är delvis uppfyllt, eftersom jag faktiskt gjorde det allra första inköpet av fonder i Avanza zero (high-five på den). Däremot blev summan inte lika hög som jag har föresatt mig. Det uppvägdes dock av att amorteringspengen blev betydligt bättre än väntat och därför tänker jag inte ägna det särskilt mycket tankemöda. Det viktigaste var att komma igång, så att det blir lättare och lättare att fortsätta investera pengar framöver.

Annonser

6 thoughts on “Sparkvoten i september

  1. Grattis,

    Du följer kokboken med ditt upplägg. Sparar, räknar sparkvot osv. En del i det brukar också vara att med jämna mellanrum räkna ut värdet på ert hushåll. Just för att få lite perspektiv. Där märks varje krona. Jag gör det ungefär kvartalsvis.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s