Allmänt · Privatekonomi

Vinstskatten på bostäder

I dagstidningarna är det ständigt aktuellt att producera analyser av den rådande bostadsbristen som drabbat främst storstadsregionerna i Sverige. I den senaste artikeln jag läste, minns inte exakt men tror att det var DN, refererade man till IMF:s senaste utlåtande om den svenska ekonomin där organisationen också uttalade sig om sagda bostadsbrist. En av åtgärderna som föreslogs var att sänka skatten på den vinst som bostadsägare betalar vid försäljning, t.ex. trappvis så som man tydligen har i Norge. Det innebär att har man bott i sin villa sedan 70-talet så betalar man en betydligt lägre skatt än dagens 22,5 %, och om man gör en så kallad bostadskarriär, eller kanske t.o.m. köper på spekulation, och därmed bor endast något år i sin bostad så får man betala en högre andel skatt.

Varför spelar det här roll? Det kallas för inlåsningseffekten. Det finns inte bara för få bostäder i storstäderna utan de som finns är också skevt fördelade. Många äldre par disponerar stora villor medan många barnfamiljer lever trångt i små lägenheter. Det hävdas ofta på såväl respektabla ekonomisidor som i folkmun att människor inte har råd att flytta. De äldre har alltså gjort så pass stor vinst på sina villor som de bott i länge, att skatten blir så vansinnigt stor att de inte har ekonomiskt incitament till att flytta. På grund av denna avsaknad av motiv att flytta frigörs aldrig de större bostäderna och den naturliga flyttcirkeln har rubbats.

Vänta ett slag. Jag ger mig inte in på att göra en nationalekonomisk analys av detta fenomen eftersom så många kloka människor redan har kommit fram till att denna vinstskatt hindrar folk från att flytta. Däremot tillåter jag mig att reflektera över det på individnivå, alltså ur de äldre villaägarnas perspektiv. Först och främst: Jag tycker att det är rimligt med någon typ av trappa där andelen skatt du betalar på gjord vinst korrelerar med hur länge du har bott på ett och samma ställe. Jag ser inget fel i det. Men med det sagt: Att folk inte har råd att flytta för att de måste betala 22,5 % i vinstskatt är trams. Ja, TRAMS. Vad är det vi säger – jag har gjort en vinst på 5 miljoner men jag måste skatta bort EN HEL MILJON av dem så då har jag inte råd att flytta. Eh… Är det mig det är fel på? För jag förstår verkligen inte detta resonemang. Fem miljoner i vinst kanske är ett extremfall. Säg en miljon då. En miljon för en villa i vinst är nog ganska vanligt för den som har ägt villan i 30 år eller så, på många ställen i Sverige. Så – du får alltså en miljon i vinst. Och är tvingad att skatta bort 225 000 kronor av dessa. Kvar är du då med dina fattiga 775 000 kronor? Hur i hela fridens namn kan en vinst från försäljning göra att du inte har råd att flytta?

Då har jag inte ens nämnt avdragen som man har möjlighet att göra mot denna vinstskatt. Mäklararvodet får du dra bort. Har du gjort vissa investeringar i bostaden, reparationer eller renoveringar så får du dra av också dessa. Så. Vad handlar egentligen det här fenomenet om?

Min känsla, som jag inte grundar i annat än min egen erfarenhet och tolkning av min omgivning, är en kombination av okunskap och mediedrev.

Okunskap därför att många som har bott länge i samma bostad inte har haft anledning att ha koll på vad skattesatsen ligger på för en bostadsvinst. Kombinerat med en generell lystnad att klaga på skatter i Sverige så blir det då en vida spridd sanning att man ”får väl skatta bort hälften” av det man har tjänat på sin bostad. Så förhåller det sig ju nu inte. Det är en dryg femtedel av kakan som du får betala in till det gemensamma. De övriga fyra kakbitarna är dina att behålla.

Mediedrev är kanske lite överdrivet men i brist på bättre ord så får det stå så. I ekonomireportage i t.ex. DN så är det populärt att knyta an till den personliga berättelsen genom att i en mindre text i reportagets nederkant trycka en rubrik i stil med ”Berit, 62: Vi har inte råd att flytta från huset”. Gärna med bild. Ju mer berättelsen om de människor, som trots fyra kakbitar i egen kassa, inte har råd att flytta berättas desto sannare blir den och snart är den befäst på var mans näthinna. Många villaägare som köpt hus på 80-talet känner igen sig i Berits berättelse. Om inte hon har råd, så har säkert inte jag det heller. Nä man får ju skatta bort alltihopa, det vet man ju hur det är med den saken.

Jag vänder mig mot det här. Jag gillar generellt skatter och har inte så mycket emot att betala skatt i utbyte mot bra offentliga tjänster. Däremot förstår jag också att det finns tillfällen när en vinst från en bostadsförsäljning kan slå skevt mot en individ – om man behöver söka ett bidrag (studiemedel är ett sådant exempel) så kan det hända att man inte kvalificerar sig för det vilket ibland inte är helt skäligt. Men de här snyfthistorierna om 60-plussare som inte har råd att flytta för att de måste skatta på sin vinst? Bullsh*t!

Vad är era åsikter om detta? Är jag ute och cyklar eller har ni bra argument och kunskaper som jag helt har missat? Upplys mig gärna i en kommentar i så fall!

Annonser

18 thoughts on “Vinstskatten på bostäder

 1. För att nyansera bilden lite! På 90%av Sveriges yta, har inte priserna stigit sedan 1980! Inflations justerat!
  Köpte du ett hus 1980 för 500000 och sedan bibehåller standarden efter hand som det slits, skulle du ha ca. 1500000 idag, för att gå +-0. Priset idag är ca 1000000. Du har gjort en förlust på 500000. Ändå ska du betala en vinstskatt, som gör att förlusten blir ännu större!
  Lägg till kostnader för försäljning och köp av din nya bostad, så förstår du varför vi väljer att bo kvar i för stora hus!

  Gilla

  1. Tack Kalle! Orkar du vidareutveckla – jag fattar inte riktigt. Ponera att du köpte ett hus för 500 000. Menar du att man har reparerat/renoverat allt eftersom och sammanlagt betalat 1 500 000 för sitt hus? Och att du sedan säljer det för det dubbla inköpsvärdet vilket ändå inte motsvarar gjorda investeringar+köpeskillingen? Ponera då att du i samma situation inte behövde skatta en krona på försäljningen av huset – dvs. du får med dig 500 000 istället för 400 000 (ungefärligt räknat). Vilken skillnad skulle de göra för den ekonomiska situationen?

   Gilla

    1. Nej, snarare tråkigt att du uttrycker dig så. Jag kan naturligtvis ha missuppfattat – nyanser är ju svåra att förmedla i skrift. Jag anser dock att en enkel fråga gällande just ditt exempel på boende och investering i detsamma inte kräver inläsning på ”skola” för aktieinvestering från min sida. Vad du vill säga med innehållet i dessa fem sidor är svårt att avgöra givet kontexten. Att du inte vill utveckla gällande din situation däremot är fine – det står var och en fritt.

     Gilla

   1. Min känk var inte tänkt som någon aktieanalys skola! Utan bara en enkel förklaring av infationens påverkan av fasta tillgångars värde. Men vi släpper detta, du får gärna radera min kommentar!

    Gilla

 2. Det konstiga var väl att man tog bort fastighetsskatten som på det hela taget var en rättvis skatt där de som ägde dyra bostäder betalade mycket skatt. Det fanns även här extremfall där pensionärer som bodde i dyra områden drabbades men det kunde hanteras med så kallade begränsningsregler där fastighetsskatten inte fick motsvara mer än en viss andel av inkomsten. Om man vill ha rörlighet på bostadsmarknaden är det nog bra mycket smartare att koppla skatten till själva fastigheten än till försäljningen. Sen kan jag precis som du tycka att debatten blir rätt skev och ibland verkar handla mer om en ovilja att betala någon skatt alls än korrektheten i skatten som sådan.

  Gilla

  1. Hur man än vrider sig har man ändan bak. Somliga kommer att drabbas på ett orättvist sätt oavsett skattestrategi. Jag kan se för- och nackdelar med båda. Men som du säger – jag tycker att debatten kring detta är skev.

   Gilla

 3. Grejen är nog att man tänker fel.Man räknar inte med skatten utan tycker sig på något sätt ha rätt till att få alla pengar själv.Det har sedan lång tid varit så att man tjänat på att äga sin bostad och därför räknar alla med att göra vinst,då är det surt om den blir mindre än man tänkt sig eller uteblir.

  Det jag ser bl a i min bostadsrättsförening är att det blir dyrare att flytta eftersom nya bostäder är dyra både i inköp och avgift/hyra.Tror många äldre drar sig för att flytta till mindre yta som kostar mer helt enkelt.Hade själv lätt kunnat minska boytan men är inte beredd att betala dubbelt så mycket för hälften av ytan (läget i min stad).
  I det fallet är det de löpande utgifterna som bestämmer,man vill inte få större utgifter för sin bostad.

  Gilla

 4. Så här tänker jag. Greta köpte villan för 500 000 kr. Efter ett antal år har bostadsmarknaden utvecklat sig så att hon kan göra 1 miljon i vinst om hon säljer den. Troligen vill Greta ha någonstans att bo även om hon säljer villan. Alla andra bostäder har ökat lika mycket i pris under tiden. Säljer Greta, och skattar, så får hon alltså nöja sig med en bostad för 1 275 000 kr, som man då kan tänka sig är mindre, har ett sämre läge, inte lika renoverad. Varför ska Greta då sälja villan? Varför inte lika gärna bo kvar i det bekväma huset, billigare, även om det kanske är lite väl stort? Det är det som är inlåsningseffekten.

  Gilla

 5. Jag är ledsen att meddela att svaret på din fråga Fattiga Landskapet är ”ja”! Du är ute och cyklar faktiskt! Det håller ju både dig och oss som kommenterar här i fin form. Dessutom gillar jag cyklister 🙂

  Jag förstår inte hur du kan reta dig på att personer beaktar en hög transaktionsavgift vid försäljning av bostaden men hur du kan tycka att den som tjänat pengar på bostadsförsäljning ska få pengar av staten vid studier?

  Gilla

 6. Ett fattigt landskap: Jag håller helt med dig. Aldrig är glaset så halvtomt som i dessa fall. Ja, om du gör en vinst på 5 miljoner på din bostad och skattar 1,1 miljon så kan du inte köpa tillbaka din bostad eller något exakt jämförbart utan att skjuta till mer pengar. Samtidigt har du nu 3,9 miljoner, mer pengar än många andra som också letar ny bostad att köpa.

  Gör du en vinst på försäljning av kapitaltillgångar behöver du betala skatt. Så är vårt skattesystem uppbyggt. Oavsett om det gäller värdepapper (utanför isk och kf), bostäder, konst, antikviteter, ädelmetaller eller utländsk valuta (bortsett reskassa). Att ta bort vinstskatten för ett av dessa tillgångsslag tror jag snarare skulle leda till ökad spekulation och att en än mer farlig bubbla skulle uppstå. Varför investera i aktier där du behöver skatta på vinsten (eller ett schablonbelopp) när du kan investera i fastigheter och göra en helt skattefri vinst?

  Skulle man införa en trappa så tror jag att mycket av inlåsningseffekten skulle bestå. Om vinstskatten är 22% om man skulle sälja sin bostad i dagsläget men 15% om man bor kvar i sju år till så tror jag att många bestämmer sig för att bo kvar tills det datum vinstskatten sänks. Sedan är jag också osäker på att den person som inte flyttar för att vinstskatten på 22% är för hög kommer att tycka att en vinstskatt på 15% (eller vad man nu sätter den till) är tillräckligt låg för att man ska sälja.

  Det som i min mening skulle vara ett bättre sätt att få bukt på problemet vore att bygga fler hyresrätter. Om dessa människor som säljer sina numer för stora bostäder till jättevinster hade möjlighet att hyra sitt nästa boende och istället investera sin vinst i värdepapper och få avkastning alternativt sakta leva upp vinsten tror jag att debatten skulle se annorlunda ut.

  Gilla

  1. I ett land med fler invånare och mindre familjer så är det klart att vi behöver fler bostäder, men jag är inte alls säker på att fler bostäder kommer leda till lägre priser. Vi har massor av billiga bostäder i Sverige men det är inte de som folk vill ha. Istället vill alla ha de som är topp-10%, och jag tror att oavsett antal bostad så kommer det vara rusning efter de bostäder som är topp-10%.

   Sedan håller jag med ”Ett fattigt landskap” om att det är osunt att betrakta det man tjänar på sin bostad som någon form av rättighet. Visst kan jag tänka mig justeringar av beskattningen på många sätt, men om folk tjänar miljoner på bostadshysteri så vill jag att en del av kakan ska gå till staten (så att de kan sänka mina skatter 🙂 ).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s