Allmänt · Privatekonomi

Vanföreställningar om kvalitet

Nu har jag återigen blivit lurad av min svaga punkt i konsumtionen (här). Rackarns att det ska vara så svårt!

Det är nämligen så att årstidskiftet har föranlett behov av nya skor till 5-åringen. Jag köpte ett par, men de passade in foten riktigt så de fick lämnas tillbaka lika snabbt igen. Mina tankar vandrade genast iväg och jag tänkte att jag kanske ändå ska slå till på ett par rejäla kvalitetsskor, trots att de kan vara väldigt dyra. Så länge man får kvalitet och hållbarhet för pengarna så kan jag tänka mig ett kostsamt alternativ, särskilt som de sedan kan användas också av 2-åringen i framtiden. I skohyllorna stod rejäla kängor av kända märken och jag fingrade på dem allihopa. Det skomärke som jag hade ställt in siktet på var Kavat. Varför? Jag kan inte stå emot sådant som andas genuinitet och kvalitet. Beslutade dock att avvakta köp tills 5-åringen kan följa med och prova ut skorna så att jag skulle slippa en bytesrunda till i onödan.

Så slår jag upp Dagens nyheter igår på morgonen. Där finns publicerat ett test av vinterskor för barn! Så fantastiskt lägligt.  Min bild av nämnda skomärke grusades inte så lite av testresultatet. Näst sist i ett test av 9 olika skor. 1677 steg kan ett barn ta i den skon innan den vattentäta kängan börjar läcka in vatten. För ett barn som leker utomhus är det inte ens en dags användning.

Nu är det visserligen på sin plats att understryka att detta var test av en enda skomodell från respektive märke, så det behöver inte alls betyda att hela märket har en dålig kvalitet på sina produkter genomgripande. Också värt att notera är att de skomodeller som kom på 1-4 plats kostade mellan 800-900 kronor. Så här fanns det visserligen en korrelation mellan pris och kvalitet. Bara inte på det märke som jag hade så goda föreställningar om!

Annonser

5 thoughts on “Vanföreställningar om kvalitet

 1. Min erfarenhet är (tyvärr) att samma märke kan ha mycket varierande kvalitet…vilket gör det svårt att välja…ett bra märke skulle ju annars vara till stor hjälp i konsumtionsdjungeln:-)

  Gilla

  1. Jamen eller hur! Kanske har det att göra med den bristande lönsamheten i att göra ”för” bra kvalitet rakt igenom, när de flesta snarare tillverkar för att de ska gå sönder och därmed elda på slit- och släng-konsumtionen

   Gilla

 2. Jag har köpt skor för femtiolappen och haft tur – de har hållit i flera år 🙂 Grejen för mig är att köpa så få par som möjligt. Min svaghet är Converse. MEN – köper de endast på rea och färger som är off season s a s. För visst BEHÖVER man ett par i varje färg… *skoja

  Gilla

 3. Att ha på sig Converse är att straffa fot, knä och rygg! När det nu finns så många snygga och av den stora massan helt accepterade fritidsskor tycker jag conversen skulle kunna få dö ut…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s