Allmänt

Bästa köpet: Plättjärn

DSC_0378

Ibland är det på tiden att man kompletterar sitt kök med bra utrustning och ibland har den gamla teflonpannan bara gjort sitt. Jag har i tidigare inlägg delat med mig av några tips på köksprylar som är oslagbara att fynda på loppis (stekpanna, köksredskap och textil/linne). Oslagbara därför att de fungerar bättre, håller längre och är billigare i pris. Eftersom jag tidigare har skrivit om att min svaga punkt i konsumtionen (här) i hög grad handlar om att ”fynda” diverse pryttlar på loppisar så gör jag inte så många nya besök på dessa ställen nuförtiden. Häromdagen begav jag mig dock till en närliggande secondhand-butik för att komplettera några saker som vi saknar efter flytten. Och min glädje var stor när jag fann något som jag har letat efter länge – en plättlagg i gjutjärn!

Bakgrunden till varför detta är bästa köpet är att det i familjen finns två små barn, som kan vara kräsna (läs omöjliga) med mat, och två föräldrar som inte alla dagar i veckan har förberett en näringsriktig måltid att duka fram på bordet när vi har kommit hem från jobb, förskola och skola. Vi är dock riktiga hejare på att ha en pannkakssmet stående i kylen. Så: plättlagg+färdig smet=glada barn och glada föräldrar! Och nu kan jag äntligen göra mig av med den teflonvariant som vi ar använt oss av hittills, vilket känns mycket bra ur plast- och kemikaliereduceringsperspektiv.

Nu har jag bara en teflonrackare kvar och det är en liten kastrull med lock, optimal för att koka ägg och tevatten i till exempel. Soon…

Annonser

5 thoughts on “Bästa köpet: Plättjärn

 1. Gud, jag älskade när morsan tog fram plättlaggen när jag var liten. Men hon sa ofta att det var för jobbigt – det är enklare med pannkaka, vilket gjort att jag är tveksam till inköpet.

  Nu vill vi se bilder på rejäla högar!

  Gilla

 2. Haha,förstår att barnen blir glada.
  Det blev mina också de gånger jag tog mig tid att steka plättar,pannkakor går ju fortare.
  Ett tips att ha i kylen är färdigskalade morötter som går snabbt att riva medan man gräddar plättar.Man kan även blanda ner lite riven morot i smeten så får man i sig grönsaker ”på köpet”. Min plättlagg skickade jag vidare för nu bor jag ensam och äter inte sån mat längre.
  Numera blir det ärtsoppa utan pannkakor efteråt,tidigare var jag tvungen att locka barnen med pannkakor för att få dem att smaka på ärtsoppan.
  Komiskt nog har alla mina fem barn lärt sig tycka om ärtsoppa,en del av deras kamrater (äldsta barnet 40 år yngsta 22) har aldrig smakat det ens.

  Gilla

 3. Jag skulle nog vilja påstå att det tar ganska precis lika lång tid för mig att svänga ihop ett gäng plättar som pannkakor, då det dessutom blir fler plättar klara samtidigt istället för bara en pannkaka kan man serva två hungriga barn på en gång och få tillräckligt med tid för nästa laddning innan den första tagit slut. Jag gör hellre plättar än pannkakor är alltså kontentan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s