Aktiv livsstil · Allmänt · Tankar om livet

Målet med kvällen

Jag tänker mycket på det här med tid. Främst på hur tiden egentligen spenderas på bästa sätt för att göra livet och vardagen så härlig och värdefull som möjligt. Något som jag har tänkt lite extra på den senaste veckan är det som Onkel Tom insiktsfullt tipsade om i en kommentar till ett annat inlägg jag skrev (den omöjliga tidsekvationen) angående det här med att få tiden att räcka till. Jag har börjat renodla en vana som jag delvis har praktiserat sedan tidigare, men inte på ett lika medvetet sätt som det han beskrev. Vanan går ut på att varje kväll har ett mål (egentligen inte alls olikt den ekonomiska devisen att varje krona ska ha ett jobb). Målet behöver inte vara något stort och omfattande utan bara vara någonting som jag ska göra som skänker mig ett värde. Det kan vara nyttiga hushållsprylar som att göra ett storkok, rensa en låda eller stryka ett gäng kläder. Det kan också vara roligt nyttiga saker som att sy någonting, testa att göra en hudkräm eller sätta upp gardiner. Faktiskt så räknar jag också in rekreationstid såsom ett yogapass, att läsa en stund i en bok eller att skriva ett inlägg här på bloggen. Huvudsaken är att det är något som jag vill göra – och att det blir gjort.

Det finns som jag ser det två stora fördelar med ett sådant här enkelt men tydligt förfarande. Dels så är det så att det blir svårare att fastna i t.ex. slösurf om jag har någonting bestämt som jag ska utföra. Det är också lättare att slutföra saker – jag har lätt en tendens att bli överentusiastisk ibland och se framför mig hur jag på två timmar en vardagskväll ska hinna rensa barnens garderober, göra lasagne, baka bullar, städa badrummet och sy några nya örngott. Så fort den krassa verkligheten gör sig påmind så slår jag bakut och gör istället ingenting…

Dels så är det också lättare att känna mig tillfreds med min egen prestation på något sätt. Jag har bestämt en sak som jag ska göra och därmed känner jag mig också nöjd när den är gjord. Jag känner inte att jag har slösat tiden, att jag inte har hunnit med något eller att jag borde ha gjort så mycket mer under den gångna veckan. Det blir som en metod för att uppnå lite frid i tillvaron och samtidigt få några bra saker gjorda.

Annonser

4 thoughts on “Målet med kvällen

 1. Det är en jättebra idé. Vi har länge haft en tradition att vi sätter oss 45 minuter innan läggdags och tittar på något utvalt tillsammans. Vanligen är det en TV serie som vi följer. Vi har nästan aldrig TV’n på och slökollar utan så snart barnen har gått och lagt sig drar vi igång med kvällens projekt. Städar undan, packar för morgondagen, hänger en tvätt. Sen tränar vi 15 minuter och så tar vi en dusch så man är klar för nästa morgon. Frun tar några minuter mer på sig med dusch och andra bestyr så då har jag några minuter att fixa varsin kvällsmacka och strax efter 21 bänkar vi oss tillsammans för dagens ”kulturupplevelse”. Strax efter 22 är det bums i säng för att vara redo för nästa dag. Det kan låta tråkigt men det funkar jättebra för oss.

  Gilla

  1. Det låter nog tråkigt för dem som inte har kommit till den punkten i (småbarns)livet där strukturen är det som ger sinnesro. Jag tycker att det låter fantastiskt. Jag ser också gärna ett avsnitt av en serie (fördelarna med att uteslutande använda Netflix och SVT play är ju att slötittandet helt elimineras).
   Det fina med en kvällsrutin som er är att när den väl har satt sig så går det ju så fort att bli klar med allt som ingår eftersom man inte ens behöver fundera på vad man ska göra. Så fungerar ju vanebildandet när det är som bäst!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s