Allmänt · Tankar om livet

Vardagspusslet: Testa en ny rutin

För någon vecka sedan passade jag på att ventilera lite existentiell ångest (här) här på bloggen. Det som trots denna ångest har varit väldigt bra i föregående veckor är att vi har testat en ny vana, eller vardagsrutin kan man säga, som verkligen har förenklat vardagen för mig och familjen.

Behovet av att börja göra saker på ett nytt sätt visade sig väldigt tydligt när jag kände att hela livet bara upptogs av en stressig halvmesyr till vardag där jag jäktade mig fram genom olika transportsträckor och allting gick konstant i ett, från morgon till kväll, utan att jag kände att jag hann med knappt ett dugg. Det var verkligen inget roligt och det är på sätt och vis motsatsen till ett liv som jag egentligen vill leva.

Den nya rutinen är enkel i sig: jag hämtar barnen från skola och förskola varje eftermiddag, och min sambo lämnar dem varje morgon. För att hinna hämta dem i ok tid, i min värld är det just nu ungefär vid 16, måste jag vara tidigt på jobbet. Vid kvart i sju är jag där och tänder lamporna. Både jag och min sambo har flexibla jobb vilket verkligen är en välsignelse gällande att kunna justera jobbets start- och sluttid efter vad som passar bäst. Det fina med det här är att det har fungerat utomordentligt bra! Dels så är det en rutin som matchar våra respektive personligheter. Jag är en lite långsam människa – på morgonen slår jag mig gärna ner, dricker kaffe och bläddrar i tidningen. Jag försöker att skynda mig och bli klar i tid men på något sätt blir jag som Alfons i ”…jag ska bara”-avsnittet. Tänk er att jag då dessutom ska lyckas få med mig två barn så hajar ni att det inte går så bra.

Som min morgonrutin är nu däremot så duschar jag kvällen innan, lägger fram kläder och somnar. På morgonen går jag upp direkt när klockan ringer, klär på mig, gör en macka att ta med och går till tunnelbanan. Mindre än en halvtimme tar det. Dessutom får jag mer kvalitativ tid på jobbet för jag jobbar betydligt bättre på morgon och förmiddag än efter lunch. Vid kvart över tre-halv fyra har jag gjort mina timmar och beger mig tillfreds mot hämtningen. Ingen stress och inget dåligt samvete!

Min sambo däremot är en morgon-ninja. På en timme kirrar han allt som behövs, utan att det blir stressigt eller med dålig stämning. Oftast är han ändå hemma tillräckligt tidigt för att vi alla ska hinna äta middag ihop vid en barn-kompatibel tid. Det känns som att vi verkligen har hittat något som fungerar för oss och det är en verklig lättnad. Och det är så skönt när man har utgått helt ifrån sig själv, sina förmågor och sina behov för att hitta rätt. Det känns bra i hela själen 🙂

Finns det några av er som kan dela med er av fler kloka idéer eller rutiner som har underlättat vardagen?

Önskar er en finfin vecka!

Annonser

6 thoughts on “Vardagspusslet: Testa en ny rutin

  1. Jag har gjort liknande övningar. Då har jag varje vecka utvärderat hur jag tyckte mina nya önskade vanor funkade. Enkel självutvärdering bara, på en enkel skala, och några kommentarer.

    Gilla

  2. Låter verkligen toppen! Både imponerande och inspirerande.

    Vi har sedan en tid börjat dela listor (handling, att göra osv) systematiskt och elektroniskt (Evernote). Det har underlättat. Samma gäller förstås kalendrar sedan tidigare, men det var enklare ordnat.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s