Hållbar livsstil · Privatekonomi · Tankar om livet

Om reklamen inte fanns

Filosofen Torbjörn Tännsjö skrev i DN en debattartikel där han argumenterade för att avskaffa reklam. Jag fann detta mycket intressant. För några månader skrev jag ett inlägg som handlade om just reklamens makt (här) över oss som konsumenter.

Om vi slapp konfronteras med reklamen skulle vi frivilligt göra klokare val av livsstil, bruka färre ändliga materiella resurser, leva enklare och lyckligare

Ovanstående är ett citat från artikelns (DN 30/11) ingress som ju fångar essensen av argumentationen på ett ganska bra sätt. Reklamen bidrar i dag inte till att hjälpa oss att göra medvetna och kloka konsumtionsval, utan till att få oss att konsumera sådant som vi utan reklamens påverkan inte skulle ha köpt eftersom vi inte skulle ha haft något behov av dem. För många är det en självklar sak, andra tror uppriktigt på att reklamen fyller en funktion och vissa påstår att den fyller en funktion för att de tjänar pengar på den.

Avslutningsvis erkänner han utan omsvep att han inte vet om det är möjligt att avskaffa reklamen från vår livsvärld, men att han gärna skulle se en utredning på området. Jag håller med. Det är förmodligen svårt överhuvudtaget att avgöra hur världen skulle bli utan reklam, och det tangerar väl också tvistefrågan om den eviga tillväxtens varande.

Det vi fortsättningsvis kan göra medan reklamen fortfarande omger oss från alla håll och kanter är att fortsätta vara medvetna om att den faktiskt gör det. Vi kan hela tiden ifrågasätta varför vi så gärna vill ha just en viss produkt, och varför vi har fått för oss att den är bättre än en motsvarande från annat märke. Om vi kan upptäcka vad i reklamen, och i produkterna, som tilltalar oss och till vilka sidor hos oss den vädjar, så är det lättare att spräcka illusionen.

För något år sedan läste jag en forskningsstudie om vilka förutsättningar som gynnar människor i att nå sina uppsatta mål. En lite överraskande slutsats var att den grupp av försökspersoner som högt inför andra hade uttalat sitt mål, hade lägre sannolikhet att lyckas, än den försöksgruppen som höll målen för sig själv. Den troligaste förklaringen till det förhållandet var att de som hade uttalat målet högt, redan hade en känsla av att de hade kommit en bit på väg mot att uppnå målet, och därför inte ansåg sig behöva jobba lika hårt. Vilket alltså var fel.

Jag tror att konsumtion kan ha samma mönster i vissa fall. Genom att konsumera en viss typ av varor som har vissa budskap, så tror man sig ha en livsstil som man egentligen inte har. Ett uttjatat men ack så tydligt exempel är sportutrustning. Om man köper en racer-cykel, särskilda cykeltights och en dyr sportklocka så skapar man en känsla av att man är en toppcyklist – fast man egentligen cyklar ganska sällan.  Genom att köpa en vara istället för att göra en aktivitet bygger vi en falsk bild av vem vi egentligen är.

Förmodligen är det en bidragande orsak till att vi inte blir lyckligare av att konsumera mer.

Annonser

10 thoughts on “Om reklamen inte fanns

 1. Detta tycker jag att man ser på så många områden. För ett par år sedan köpte vi längdskidor vi beslutade oss för att köpa vallningsfria skidor för att vi är långt ifrån elitåkare och ville att det skulle gå enkelt att komma ut i spåret. Många både på jobbet och självklart på sportaffären argumenterade föra att det naturligtvis skulle vara det dyrare ”semi-elit” skidorna som kräver valla. För då går det ju mycket snabbare i spåret….men varför skulle jag bry mig om det. Vet ju med mig att jag kommer släpa mig runt i maklig takt för att få komma ut i naturen. Det är dock lätt att dras med och tro att man behöver allt det där…för det är ingen som säljer det som är enkelt och billigt där finns inga pengar att tjäna. Det är ju även därför många idag tror att man behöver speciella ”walking” kläder och skor för det som våra föräldrar och morföräldrar klarade alldeles utmärkt utan special kläder…nämligen en helt vanlig promenad!!

  Gilla

 2. Jag har själv upplevt samhällen som var reklamfria. Det var inga lyckliga samhällen, och som konsument var man totalt lost trots minimal konsumentvarumarknad. Reklamen är nog en omistlig del av marknadsekonomin, och strävan efter att avskaffa reklamen för att skapa ett reklamfritt samhälle tror jag tyvärr drar åt det totalitära hållet. Jag hoppas vi kan hitta andra sätt att hantera reklamens avigsidor personligt och samhälleligt.

  Gilla

  1. Intressant, om det oundvikligen blir så att reklamfritt och totalitarism går hand i hand är det naturligtvis inte önskvärt. Egentligen spelar det heller inte så stor roll om huruvida det är praktiskt genomförbart, som tankeexperiment är det ändå givande.

   Gilla

   1. Det kanske är enklare att skapa reklamfria rum (offentliga platser, teatrar, skolor, public service media) etc på ett medvetet sätt än att helt förbjuda reklam? Det finns ju idag men kanske det skulle finnas ett utrymme för ”icke kommersiella” reservat på något vis där man ger personer möjligheten att få sig till livs icke kommersiella budskap vid sidan av de kommersiella som finns i resten av samhället.

    En negativ effekt av ”reklam förbud” är ju att det kan bli svårt för nya aktörer att slå sig in på en marknad för hur ska de få ut budskapet om att de existerar?

    Gilla

 3. Eftersom jag inte har DN undrar jag om citatet är baserat på forskning eller på skribentens egna åsikter? Tycker det är en intressant tanke oavsett men för mig faller argumentet platt utan en gedigen forskning att lita sig tillbaka på.
  /Lina

  Gilla

  1. Hej Lina! Citatet kommer inte med källhänvisningar så jag tolkar det som skribentens slutsats. Ärligt talat så vet jag heller inte vilken typ av forskning man bygger filosofisk argumentation på för jag har aldrig haft nöjet att studera ämnet. Som referensmaterial faller det platt, men om man istället ser det som ett utbyte av tankar och idéer så tycker jag inte att det är behäftat med några problem.

   Gilla

 4. När jag växte upp såg jag väldigt lite reklam!
  Växte upp i en liten by och det var egentligen bara när man fick följa med in till stan det fanns frestelser.Dagstidning fanns men kommer bäst ihåg när jag kunde kolla om det stämde när föräldrarna sa att ett TV-program var barnförbjudet (det fanns bara en kanal då)!
  Idag översvämmas vi av reklam vart vi än går och det är svårt att inte påverkas av den.Tror det går något lättare för oss som levt ett enklare liv där man hade mat för dagen,skilde på vardag och helg när det gäller mat,köpte kläder när det behövdes (då åkte man till stan).
  Bra exempel med walkingskor = promenadskor på svenska.Det har förstås funnits länge och de skulle vara stadiga och hållbara och fanns på skoaffären.Förresten har jag glömt när de första sportaffärerna började dyka upp…det fanns ingen där jag växte upp och vi ungar hade tygskor och gymnastikdräkt eller shorts på gymnastiken (ja,det kallades så på den tiden).
  Det var definitivt bättre utan överdriven reklam även om många saker blivit bättre/enklare än de var förr.

  Gilla

  1. Hej Annette! Intressant att höra om dina erfarenheter. Jag ska också villigt erkänna att jag är kluven till reklam. Jag gillar helt enkelt inte poängen med reklam – att få oss att känna oss missnöjda och hela tiden sträva efter mer. Det tror jag gör oss olyckliga.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s