Allmänt · Tankar om livet

Summering 2015

En summering av året 2015 var vad jag hade tänkt att skriva.

Så svårt det är. Hur drar man sig till minnes ett helt år, och ännu svårare: hur ska man lyckas utkristallisera det viktigaste och mest betydelsefulla? Hur vet man att det inte endast är de sista månaderna som helt dominerar ens minne?

Kanske får man bara börja och se varthän det leder. Min övergripande känsla är att detta inte var ett särskilt glädjefyllt år. Det har funnits ljusglimtar men mest framträdande har tristess, dysterhet, stress och sjukdom varit såhär i backspegeln. Och vad var det egentligen som hände?

  • I början av året började lillan på dagis, vilket alltid är en tydlig milstolpe. Bebisen är borta och hem kommer en snorig men lycklig dagisunge. Föräldraledigheten är över och de framåt rådande rutinerna ska etableras. Vi fick en bra förskola som ligger mycket nära – det är två saker att vara tacksam för.
  • Hela familjen var i Rom, tillsammans med flera släktingar, vilket var väldigt roligt. Minstingen satt mest i vagn så den största utmaningen bestod i att försöka se till att femåringen skulle tycka att det var roligt också, att vandra runt, sitta på restaurang och se olika sevärdheter. Vi lekte lekar och jag hade förberett några utmaningar (typ ”räkna alla poliser du ser”) så det blev förvånansvärt trevligt för oss alla. För mig som uppskattar god mat och historia var det kanske särskilt roligt.
  • En familjemedlem blev allvarligt sjuk. Väldigt svårt att förhålla sig till på något sätt. Svårt att veta vad man ska säga och göra – och svårt att balansera mellan att under- respektive överreagera. Inte mycket roligt som kom ur detta. Kanske vid eftertanke tacksamhet över vårt sociala system – alla får tillgång till lika bra vård. Det är inte kattskit det.
  • Sexåringen började skolan! Det var roligt att se hennes glädje för hon hade verkligen längtat. Som jag hoppas att hon kan behålla sin iver att lära sig nya saker också längre fram i livet. Även här fick vi plats i en skola nära och en som vi är nöjda med, såhär ett halvår in. För första gången sedan hon började dagis har vi nu promenadavstånd – tidigare har vi behövt resa en bit med bil eller kollektivtrafik, så detta är ett stort lyft för vår vardag!
  • Jag började att skriva på den här bloggen. Det var ett väldigt stort steg för mig och något jag hade tänkt på länge. Jag har alltid tyckt mycket om att skriva och att uttrycka mig i text men inte haft något att direkt rikta det intresset mot förrän nu. Jag trivs väldigt bra med att skriva inlägg i den här formen. Det svåra är ibland inspirationen till innehåll, men jag tror att det mest är en formsak vartefter bloggen växer och förändras. När det har satt sig lite, främst handlar det nog om min personliga berättelse kontra den rena ekonomiska/sparar-sidan, så tror jag att det kommer att rulla på ännu enklare.
  • Vi köpte och flyttade till ett radhus. En märklig sak det där – när man helt plötsligt realiserar en dröm. Nu är det inte så att min livsdröm är att bo i ett dyrt radhus i en förort, men just att ha ett litet hus med en liten trädgård – det har funnits på listan. Vi trivs oerhört bra och det är lätt att må gott i det huset. Jag skulle ljuga om jag inte sa att jag trots detta fortfarande har lite ångest över den högre belåningsgraden och de högre månadskostnaderna som det har inneburit. Vi gick från en ganska låg nivå på boendekostnader till betydligt mer kännbara sådana. Å andra sidan så är det svårt att komma ifrån om man vill flytta till någon typ av hus, och det vi har nu är ett verkligt långsiktigt boende. Vågen väger över på det positiva.
  • Jag kom mig för att gå ner i arbetstid, till 80%. Det började jag med först i november så jag har väl ärligt talat inte märkt en väldigt stor skillnad (förutom på lönen då). Jag ska fortsätta under januari och februari och sedan får jag utvärdera på nytt.
  • Min farmor dog strax innan jul. Gammal och sjuk var hon, så det var ingenting oväntat. Ändå är det så konstigt när en människa som har levt plötsligt inte gör det längre. Mycket märkligt, och sorgset.

De känslor som präglar mina minnen av året är stress, otillräcklighet, misslyckande, trötthet och energibrist. Med hänvisning till det jag skrev inledningsvis så är det nog inte så att allting har gått i moll – men hösten har gjort det och den har präglat året ganska hårt.

Jag hoppas innerligt på att nästa år blir mer fyllt av glädje och energi!

I några kommande inlägg kommer jag att sätta samman några teman för mitt liv nästa år.

Trevlig ny vecka tillönskas er alla!

 

Annonser

3 thoughts on “Summering 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s