Allmänt · Privatekonomi · Tankar om livet

Saker jag lämnar bakom mig

 

Som onkel Tom skrev klokt häromdagen: ingen framåtblick utan en snegling i backspegeln först. Jag summerade mitt 2015 igår (här). Det blev lite dystert. Därför tänkte jag gå från det dystra till det konstruktiva – och sammanfatta vad det är som jag vill lämna kvar i förra året och inte fortsätta släpa runt på in i 2016.

Av en slump landade det lite klatschigt på de tre S:en: slösa, slösurfa och stressa.

 • Slösa. Även om mycket positivt har hänt på pengaplanet under året så har jag inte fått bukt med utgiftssidan ännu. Det återstår klart en del att göra på den fronten. Det är inte de stora utgifterna som är problemet, utan alla småutgifter som slinker emellan och tillsammans blir något av ett svart hål. Det är också de som är svårast att identifiera och ta tag i. Något som dock är väldigt väldigt tydligt är att det slösas betydligt mer pengar när jag är stressad än annars. För mig krävs det fortfarande energi för att hela tiden styra mig själv i rätt riktning och det behövs mycket tankekraft för att inte falla in i fel mönster. När stressen slår till så är det betydligt mer utmanande att uppbåda energi till att göra rätt val. Utöver det har jag också brustit i såväl planering som motivation då och då. För mig är slöseri samma sak som att sakna kontroll – och det är något som jag väldigt gärna vill lämna bakom mig.
 • Slösurfa. Detta verkar konstant vara den moderna människans utmaning – att minska på skärmtiden. Typexempel på något som är lättillgängligt och kortsiktigt tillfredsställande, men som urholkar själen i längden. Jag funderar på att skapa ett litet skärmdagis som jag tror att jag läste om på en annan blogg som jag inte minns – ett ställe som alla telefoner och surfplattor får bo på så att man inte lockas att använda dem vart man sitter och vart man står. Det är förmodligen inte skärmarna i sig som skapar problemet, utan snarare det vakuum som uppstår när man inte tar sig för att göra någonting annat. Kanske kan man ändå angripa problemet genom att plocka bort skärmarna. Vi får se. Slösurfandet liggandes på soffan utan mening eller mål är hur som helst något som jag vill skaka av mig och lägga i arkivet.
 • Stressa. Ja, jag har upplevt en hel del stress under året som passerade. Jag hade min första riktigt kännbara stressupplevelse i våras – komplett med snabba hjärtslag och ryckningar i ögonlocket. Det var en genuint otäck upplevelse som höll i sig några veckor och sedan gick över. Den var väldigt tydligt kopplad till en specifik uppgift på jobbet och det blev ett uppvaknande för mig. Alltid har jag sett på mig själv som någon som inte stressar upp sig utan är genuint lugn. Nu vet jag bättre. Något som också var illa var att en underliggande känsla av stress har malt i kroppen på mig sedan i somras, vilket jag tror kommer av att jag kanske sätter upp allt för höga förväntningar på vad jag ska hinna med att göra. När jag inte hinner med så uppstår en känsla av uppgivenhet och framförallt otillräcklighet. Jag hinner inte vara den som jag vill vara, vilket jag tror att jag måste börja förändra mitt tänkande kring för så kan man ju inte gärna leva sitt liv. Så – med mig tar jag lärdomen att ingen är immun mot stress. Själva stresskänslan kan dock gärna få stanna kvar i förra året.

Hur ser det ut för er andra – har ni bagage som ni helst lämnar kvar i 2015?

Annonser

8 thoughts on “Saker jag lämnar bakom mig

 1. Finns 6-7 kilo kvar (har losat 23) som tyvärr följde med över till det nya året… Men de är under behandling s a s.
  Att ta med halvstora barn till affären gör att det blir så mycket mer som kommer med hem än det jag skrev på listan och det surar jag på. Jag lämnar ek osäkerhet och går in i det nya året med att det nu får blir ett stopp på jobbsökeri-komedin och praktikplatsjippot. Jag satsar på resten av livet hemmavid nu och så får det bli. Efter fem barn och fyra års arbetslöshet är det dags att ge upp med bibehållen självaktning.

  Gilla

  1. Min äldsta är sex men redan nu märker jag också att det är en större utmaning att handla när hon är med. Kan inte barnen stanna hemma när du handlar? Eller att du bestämmer dig innan för vad som egentligen ska med hem, och talar om det för dem – då tycker iallafall jag att det är lättare att hålla fast vid det. För övrigt grattis till ditt beslut, det är alltid en lättnad när man bestämmer sig för något. Kommer du att klara dig ekonomiskt ändå? Varma hälsningar till dig Jeanette!

   Gilla

 2. Tack för omnämnandet.

  Varför är det så viktigt att stryka skärmtiden? Det låter så negativt att försöka minska något bara. Vad vill du göra i stället? Hur kommer du igång med det?

  Gilla

  1. För mig känns det viktigt, därför att jag förslöas och liksom fastnar i det om kvällarna. Som jag skrev så vet jag inte om slösurfandet är orsak eller verkan – dvs tar jag mig för så lite för att jag slösurfar, eller slösurfar jag eftersom jag inte tar mig för något annat? Håller med om att det blir rätt negativt men det är okej, eftersom det var fokus på sådant jag vill göra mig av med. Vad göra istället? Allt och ingenting – pyssla och sy, plocka undan och förbereda för kommande dag, meditera eller ta en promenad, laga mat och baka, titta på en bra serie eller skriva ett blogginlägg. Det sista är visserligen skärmtid men det kvalar inte in under slösurf.

   Gilla

 3. Tänkte på det du skrev om att samla alla elektroniska prylar på ett och samma ställe. Vi har skapat en sådan plats som vi kallar för en ”återsamlingsplats för dagliga prylar”, så kanske var det hos oss du läte om idén 🙂
  http://minimalisterna.se/atersamlingsplats-for-dagliga-prylar/

  Eftersom vi har prylarna i ett skåp i vardagsrummet i vår lägenhet på två rum och kök, är de ju ändå aldrig riktigt långt borta. Vi funderar på att ta det ett steg längre och lägga dem i en låda som går att låsa vissa kvällar eller dagar, och så kan man ha två lås där vardera person i familjen har en varsin nyckel, så behöver man motivera varför skärmen är så viktig att pilla på just nu för att lådan ska låsas upp. Sådana märkliga och löjliga tankar och fenomen leker vi med ibland 🙂 Förmodligen skulle detta bara behövas under någon månads tid för att komma ur (o)vanan att ständigt fly mot skärmen. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s