Hållbar livsstil · Spara

Tips för att slänga mindre mat

De flesta av oss vet att det är dåligt att kasta mat. Likväl slänger de flesta av oss mat i soporna lite då och då. Enligt Livsmedelsverket så kastar varje person i Sverige, eller häller ut, i snitt 54 kilo mat. Mer än ett kilo i veckan – sug på den karamellen en stund. Även om jag är tveksam till hur man räknar ut denna siffra (vad räknas till exempel som mat? Morotsblast? Potatisskal? Kycklingskrov?) och att den troligtvis inte omfattar bara hushåll utan butiker, restauranger och storkök, så är vi nog många som är överens om att den siffran borde vara betydligt lägre.

Mycket tankemöda har jag lagt på att försöka förstå varför vi slänger mat vid de tillfällen det händer. Ofta tror jag att det är mat som medvetet eller omedvetet glöms bort. En burk kokt bulgur, vispad grädde, ruttna morötter längst ner i grönsakslådan – de flyttar liksom längre och längre ut från synfältet tills de blir som permanenta inslag i kylen. 3 veckor senare hittas burken och måste kasseras. Men!

Jag har börjat med en ny, svinbra grej! En ommöblering har skett i kylen och en hylla, i direkt ögonhöjd, är dedikerad endast till livsmedel som har kortare livslängd. Antingen rena färskvaror såsom vispgrädde, eller påbörjade förpackningar som bör ätas upp ganska snart. Sådana aktuella exempel är en halv blodpudding, ett korvpaket, en halv påse bladspenat och en bit mögelost. Det här systemet är så bra så jag fattar inte att jag inte har gjort så här tidigare! Direkt när jag öppnar kylen så är det första jag ser maten som behöver konsumeras. Den här hyllan utgör grunden till middagarna nuförtiden – vad för rester/påbörjade matvaror finns där och vad kan vi sno ihop av det?

Middagen idag är ett gott exempel: Vegetarisk köttfärssås med linser fanns kvar från helgens lasagne, och dessutom två plastbyttor med makaroner respektive snopp-formad pasta (ask no questions). Detta värmdes på tillsammans i en kastrull,  i vilken resten av bladspenaten fick sällskapa och även lite vitlöksfräst grönkål. Till barnen blev det korvar från den öppnade förpackningen, nykokt potatis och paprika. Perfekt restmiddag!

Annonser

12 thoughts on “Tips för att slänga mindre mat

 1. Tvivlar inte ett dugg på siffran! Har möjlighet att komma över ett par hundra kilo bröd varje vecka med några dagar kvar till bäst före datum går ut. Tänkt att mata vildsvinen med! Men är igentligen fullgott människoföda om man fryser det direkt. Annars går det nog till biogas produktion. Undrar hur många ton bara det blir om året, räknat på hela Sverige?

  Gilla

  1. Det stör mig något fruktansvärt att vissa butiker har avtal med brödleverantörerna som hämtar tillbaka ”gammalt” bröd och oftast bränner upp det istället för att det säljs till nedsatt pris…här vill jag ge en eloge till Lidl som alltid prissäker istället och försöker sälja alla varor!

   Gilla

 2. Bra tips! Vi slänger också lite grann svårt att få ner det till noll. Vår metod går ut på att vi nästan tömmer kylen någon gång i veckan innan vi fyller på igen så att man får koll på vad som finns. Det betyder i och för sig att man måste vara lite flexibel med vad man äter eftersom det per definition kommer bli ”kylskåsstädning” till lunch/middag någon/några gånger i veckan.

  Gilla

  1. Vi har faktiskt inte en stor kyl utan en klen sak med tre hyllor+grönsakslådor. Men just i avvägningen mellan det och en fullstor så har vi valt att inte ha en större (även om sambon bjuder visst motstånd). Vi hade det en gång när vi bodde i hyresrätt och vi kunde inte hantera det kan jag säga. Har aldrig slängt så mycket mat som då. Ni har förhoppningsvis bättre rutiner 🙂

   Gilla

   1. Det är egentligen den fullstora frysen jag mest längtar efter, kunna frysa in matlådor och allt annat vi inte har plats för nu. Funkar fint att frysa in grädde innan den går ut, eller köpa storpack parmesan och riva och frysa in (den möglar så fort annars hos oss)
    Men jag hoppas verkligen inte den stora kylen gör att vi slänger mer mat! Får ha det i åtanke!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s