Privatekonomi · Spara

Lidl och Hemköp – en jämförelse av matpriser

För några år sedan handlade vi ganska frekvent på Lidl. Dels av praktiska skäl, eftersom det låg en sådan butik ganska nära vår dåvarande bostad. Det främst skälet var dock att Lidl är billigt – och då menar jag inte billigt och dåligt, utan prisvärt och bra. Sedan flyttade vi därifrån och dessutom var vi ganska trötta på Lidl som butik, allt som oftast behövde vi kompletteringshandla från andra butiker. Dessutom hade de ett väldigt dåligt sortiment av ekologiska produkter, vilket vi gärna handlar.

Häromdagen fick jag för mig att jag på nytt skulle testa att handla på Lidl och se om det var någon större skillnad i pris mot vår närmsta lokala butik, som är en Hemköp. Vår närbutik är fantastiskt bra, väldigt liten men trots det ett fantastiskt sortiment till bra priser. Vi bor i ett ganska typiskt låginkomsttagarområde och jag tror att det påverkar priserna i affärerna ganska mycket. Dessutom är de fenomenala på att sätta ner priset på varor med kort datum, vilket jag uppskattar.

Hur som helst, jag gick in på Lidl och köpte ungefär det vanliga till en veckohandling. Den största förändringen som jag la märke till var att frukt- och gröntavdelningen var mycket större än vad jag minns, och att där fanns väldigt mycket fint. Dessutom var det mycket ekologiskt att välja på, vilket för övrigt var en mycket trevlig upptäckt. Det mesta fanns faktiskt att välja i ekologisk version, från ägg och mjölk till köttfärs och potatis. Det blev två välfyllda kassar plus en laddning toapapper. Det var bara någon grej som jag vet att jag inte kunde hitta, i övrigt fick jag med mig allt som jag önskade därifrån.

När jag och 6-åringen någon dag senare gick upp till lokala Hemköps-butiken för att köpa lördagsgodis passade jag på att fotografera prislapparna för motsvarande varor som jag hade köpt på Lidl lite tidigare. Jag gick efter det jag i huvudet kom ihåg att jag hade handlat, och där det gick att göra en hyfsat rättvis jämförelse. Nedan ser ni en prisjämförelse på några vanliga varor:

Vara Hemköp Lidl
Barntandkräm 20 15,50
Ekologisk mjölk 11 10
Granatäpple (kg) 30 25
Sharonfrukt (kg) 33 23
Pringles chips 24 17
Coca-cola, 6-pack 40 33,50
Ekologisk cremé fraiche 13 11
Smör, 500 gr 30 25
Ekologiska ägg, 6 st 20 18
Eko. kallpressad rapsolja, 500 ml 40 29
Eko matvete 16 13
Eko nötfärs, 500 gr 60 49
Rostbratwurst (kilopris) 125 99
Ekologiska äpplen (kg) 54 29
Summa: 516 397,00

Jag tycker faktiskt att det är ganska häftiga siffror. Genom att handla precis det som du brukar handla, men på en annan butik, kan du alltså minska dina matkostnader med 25 %. Särskilt anmärkningsvärt är ju priset på äpplen, som är nästan dubbelt så dyrt på lokala Hemköp. Men också att standardvaror som mjölk och ägg är ungefär 10 % billigare är intressant. Nästa gång som jag är på Willys ska jag lägga in dem i jämförelsen också, har rätt så dålig koll på läget där eftersom det främst är min sambo som handlar mat där.

Det är roligt att så konkret se hur mycket pengar det rör sig om! Ett hushåll som har en månadskostnad för mat på 4000 kr skulle alltså bara sådär kunna kapa bort en tusenlapp. Med bibehållen, och ibland bättre, kvalitet på råvarorna. Bättre sätt att minska sina utgifter på kan det knappast finnas.

Annonser

13 thoughts on “Lidl och Hemköp – en jämförelse av matpriser

 1. Kul jämförelse, jag har inte gjort den själv så formellt men det bekräftar min känsla. Vad jag tycker om Lidl är faktiskt (tvärt om fördomarna) att kvalitén vanligen är högre hos dem än hos de stora kedjorna. Jag gillar att de har ett begränsat sortiment, det mesta finns och man slipper kryssa genom rader av specialvaror som men egentligen inte behöver…tycker att den här reklamen som gick för några år sedan beskriver fördelen med Lidl ganska bra. https://www.youtube.com/watch?v=hOQqYcgXxzk

  Gilla

 2. Jag går aldrig på Lidl, tack vare att de en gång i tiden hade en urusel personalpolitik. Möjligt att jag omprövar mitt beslut, för jag har inte hört något om det på senare år, att det ska vara så illa som det var då! Det finns många aspekter att ta in när man går och handlar. Blir jätteglad åt billig ekologisk, men det är ett smolk i glädjebägaren om de behandlar personalen som skit. Men jag hoppas att det har förändrats.

  Gilla

  1. Bra kommentar! Viktigt, men svårt, att ha i åtanke som konsument. Ett annat sådant exempel är Ryanair, med vilka jag aldrig skulle få för mig att flyga oavsett hur billigt det är.

   Jag minns inte något om just personalpolitiken på Lidl men kommer ihåg några andra tvivelaktiga affärer. Det svåra är ju att man inte vet att det är bättre någon annanstans.

   Gilla

 3. Bra inlägg. Jag har varit inne på att göra något liknande själv eftersom jag haft en känsla av att det är som du beskrev.

  Vi försöker handla så mycket det går på Lidl men det ligger lite ”off” relativt oss.

  Gilla

 4. Om du handlade nu i veckan så hade Lidl erbjudanden på just äpple så det kan också vara därför de var så billiga. De har erbjudanden på frukt och grönt i januari och februari. I nästa vecka har de erbjudanden på ekologiskt grönt så då får du passa på! De har det i alla fall på ”min” Lidl men det är väl samma överallt tänker jag.

  Gilla

 5. Hittade för någon vecka sedan en sida som heter https://matspar.se. Det är en prisjämförelsesida för matbutiker på nätet. Sidan verkar ännu inte vara helt publik då jag inte sett någon reklam eller marknadsföring, kan vara så då det är en beta.
  Försökte jämföra mitt senaste inköp på Lidl med vad det skulle kosta att göra köpet online men det föll på att vissa färskvaror som frukt och grönt inte fanns med. Mailade med en fråga och fick ett svar att även färskvaror kommer att finnas på plats inom någon månad. Hoppas på att de i framtiden även kan täcka fysiska matbutiker om man nu inte vill göra sitt köp online.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s