Gör det själv · Spara

Att baka sitt bröd

För första gången på länge så tog jag mig för att baka bröd igår kväll. Vi försöker att jobba med resurserna som finns här hemma (läs lite skåprensning) så jag tog mig an ett lite bortglömt paket med jäst som låg i kylskåpsdörren. Barnen gillar ju mjukt bröd också och det var slut, så det passade dessutom prima. Dessutom lirar bakning bra med min idé om att ha ett mål för kvällen (här), i syfte att undvika soffhäng och passivitet.

Förr om åren bakade jag ganska mycket matbröd, men jag tror att min iver var det som lite förstörde det. Jag bakade grövre och grövre bröd, för att det skulle vara nyttigt, men det gjorde också att bröden inte blev lika goda. Så låg de där i frysen och blev gamla och till slut slängdes i någon flytt.

Så, en läxa lärd. Mitt mål var att det skulle bli ett ljust bröd som mina kräsna barn skulle kunna tänka sig att äta till frukost. På en liter vetemjöl, jäst, tillägg av någon deciliter rågmjöl och havregryn, olja, vatten och lite brödkryddor blev resultatet 3 prima limpor, som vid provsmakning var väl godkända.

Vad blir då kostnaden för ett sånt kalas? Ungefär 7 kronor, med lite snabb huvudräkning. Limporna blev en aning små, så jag kan räkna på att de motsvarar 2 köpta limpor. Då är priset per limpa alltså nere på 3,50! Det är ju helt galet så billigt det är. För att få en limpa med hyfsad kvalitet på en matbutik så skulle jag behöva köpa något butiksbakat, och det skulle gissningsvis gå på runt 30 kronor.

Således – färskare, godare och förmodligen nyttigare bröd (det är ju också tillsats-fritt) till ungefär 10 % av priset. I reda pengar skulle det vara en månatlig besparing för oss på minst 212 kronor, räknat på att vi äter två limpor i veckan. Bättre sätt att spara pengar på är ju svårt att tänka sig – dessutom är det härligt att baka.

Får se om det får godkänt av barnen, i så fall kommer ett recept ut inom snar framtid.

Önskar er en trevlig onsdag!

Annonser

8 thoughts on “Att baka sitt bröd

 1. Vi har en butik och ett bageri där vi bor som säljer gårdagsbröd för 10 kronor…jag tycker att det är så billigt att jag skäms när jag köper det..ända tills jag någon gång bakar själv och inser att det går att göra för typ 3-4 kr.

  Gilla

 2. Vi bakar rätt mycket. Det går att göra till en bra ”mindfullness grej” faktiskt. Dessutom jobbar vi rätt mycket med tips och tricks. Som jäsningar, recept mm.

  Det finns faktiskt rätt mycket som talar för att allt fullkorn och mörkt grovt bröd är ren bullshit. Som du upptäckt så ska man inte göra det svårare än nödvändigt ju 🙂

  Gilla

  1. Skönt att höra! Jag brukar blanda i lite havre, det blir gott, märks inte i det vita brödet och förhöjer ändå näringsvärdena litegrann. Nu låter det som om jag har nån sorts kost-panik, så är inte fallet. Känns bra att göra det man kan iallafall 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s