Gör det själv · Recept

Budgetmat: Hemgjord gnocchi

Hög tid för lite recepttips och middagsidéer igen!

Något som jag gör då och då, när jag är sugen på att laga mat och har tid att göra det utan stress, är just gnocchi (uttalas ungefär njåcki, om jag har förstått det rätt). Gnocchi består av potatis, ägg, vetemjöl, salt och eventuellt ost – sådant det flesta av oss har hemma!

Steg 1. Koka ca. 500 gr mjölig potatis och låt svalna. Skala och pressa genom en potatispress så att allt hamnar i en större bunke.

Steg 2. Knäck ett ägg och tillsätt i potatispresset. Häll också i ca. 2-3 del mjöl, men här får du vara flexibel. Det kan behövas både mer eller mindre. Huvudsaken är att degen går att forma utan att den fastnar och kladdar. Tillsätt också salt och lite riven ost om du har det.

Steg 3. Knåda med händerna ihop alltsammans till en härlig deg. När konsistensen är bra, tar du ut degen från bunken. Enklast är att rulla ut tunnare rullar, eller längder, som du sedan kan skära lagom stora bitar av – hellre för små än för stora.

Steg 4. Rulla de små skurna degbitarna till oval form. Lägg dem i ena handflatan och tryck med en gaffel till dem på ena sidan för det typiska räfflade mönstret. De ska vara lite platta. Se till att ordentligt mjöla tallriken som de färdiga gnocchisarna läggs över på.

Steg 5. Koka upp mycket vatten i en rejäl kastrull. Lägg i gnocchisarna i omgångar för att undvika att kokningen avstannar. Det fina med det här är att man vet exakt när de är klara, för då flyter de upp till ytan! Fånga upp de färdiga med en hålslev eller liknande.

Steg 6. Detta är frivilligt, men gör helt klart maten ännu godare. Efter kokningen kan man nämligen steka gnocchisarna i stekpanna på medelvärme, så att de får en gyllene stekyta – mycket gott.

Vad har man sedan till dessa godsaker? Allting som passar till vanlig pasta passar utmärkt. En god tomatsås, till exempel. Eller en ostsås med krispiga grönsaker. Själv tycker jag om att fräsa finstrimlad vitkål och gullök mjuk i en panna, blanda i en rejäl skvätt olivolja och sedan riva parmesan eller annan ost över. Den som gillar skinka har i det också. Fantastiskt god budgetmat som står pall också för finare bjudmiddagar!

Annonser

4 thoughts on “Budgetmat: Hemgjord gnocchi

  1. Gnocchi är verkligen en favorit som jag brukar äta ofta men aldrig har gjort själv…nått att testa nu när jag snart får mer tid. En rolig reflektion som jag alltid tänker på när jag serveras gnocchi är att det egentligen är exakt samma rätt som min farmor uppe i Norrbotten gjorde när vi var barn och som hon kallade ”platt palt”. Varje boll var lite större men ingredienserna och tillagningen var identisk. Ett tips med gnocchi (som också funkar med palt) är att om det blir något över steka det dagen efter i smör så att det blir lite stekyta…mycket godare än att bara värma upp…så gott att man nästan hellre väntar och äter allt dagen efter:-)

    Gilla

    1. Ja det verkar finnas någon variant på detta i många olika kök! Det är ju också ett rätt bra exempel på fin bjudmat, tycker jag, som inte är dyr. Men man får kompensera den lilla kostnaden med desto mer egen tid 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s