Privatekonomi

Hur stor buffert behöver man?

Det här funderar jag mycket på för egen del faktiskt. Hur stor buffert behöver man egentligen ha – eller rättare sagt, hur stor buffert behöver just jag? Exempel som experter brukar ta upp handlar om att bilen kan behövs repareras, kylen gå sönder och så vidare. För oss är sådana saker rent krasst inget problem. Sambon har tjänstebil och en ny kyl kan vi köpa med våra vanliga medel. Då handlar det om den andra tryggheten – om man blir sjuk eller arbetslös. Både jag och sambon betalar a-kassa och jag har dessutom inkomstförsäkring. Läste just att det kan vara klokt att ha två månaders utgifter, alternativt två-tre månadslöner (eller för all del det klassiska rådet att ha en hel årslön på en buffertkonto). Det är ju lite skillnad.

Hur skulle ni andra tänka när det gäller den här typen av trygghet och säkerhet? Hur stor buffert har ni? Och vad har ni baserat buffertens storlek på? Jag har sett och läst om många varianter. Vad räknar ni egentligen som buffert, har ni ett särskilt buffertkonto eller räknar ni med investerade pengar i ekvationen? Kanske är det rent av ett kreditkort som är akutbuffert?

Annonser

16 thoughts on “Hur stor buffert behöver man?

 1. Har också funderat på det där med buffert. Tror att det är bra att i alla fall ha 2-3 månadslöner eller i alla fall 2-3 månaders utgifter på ett lättillgängligt konto. Sen är det bättre med andra sparformer som kan ge lite bättre avkastning tror jag.

  Gilla

 2. Som jag ser det så behöver man bara en buffert om man har dålig koll på pengarna. Om man börjar på minus och ska ta sig upp ur gropen så kan det vara bra att avdela speciella pengar till en buffert. När man sedan har bra flyt i besparingarna, lever långt under sina inkomster och har en hyfsad hög pengar sparade så blir det bara konstigt att hantera en del av pengarna som ”buffert” på något vis skilt från övriga pengar. Det här skulle nog nästan vara underlag för ett eget inlägg någon gång:-)

  Gilla

  1. Kan bara hålla med frivid42!

   Sen är det lite annorlunda för oss som är i uttagsfasen.

   Efter dom 7 goda åren måste vi kunna klara ett antal dåliga år utan att behöva sälja av aktier till nedpressade priser!

   Så för oss handlar det om att ha ett flertal Wibblekonton att tillgå.

   Gilla

   1. Precis som frivid42 nu på fredag, går in i uttagsfasen, så har vi andra som lever efter 4% SWR, att allokera vårat kapital efter det som passar våra personligheter.
    För många av oss innebär det att vi har en större del i likvider, i denna del av livet.

    Gilla

   1. Som ett klargörande så kommer jag att komma till uttags fasen först efter 2018. Vi kommer fortsätta att spara några år till dock med en lägre takt då vi kan leva (och spara) med ”bara” frufrivid42’s lön. Efter 2018 är min plan att alltid ha minst 12 månaders levnadsomkostnader i kontanter och då kommer jag lämna marknaden gradvis precis som vi nu har investerat gradvis.

    Gilla

 3. Jag tänker mig att det kan vara bra att ha 6 månadslöner på ett buffertkonto om någonting drastiskt skulle hända i livet. Jag tog mig igenom en rejäl ekonomisk svacka 2015 och märkte ganska snabbt att det var tur att jag hade dessa pengar undanstoppade. Jag har, precis som dig, hört alltifrån 2 månadslöner till 1 års månadslöner, men tror att det är en ganska flytande gräns som snarare handlar om hur pass försäkrad man själv är. Om man betalar in A-kasseavgifter och försäkringar och liknande. Det som jag spontant tänker kan bli problematiskt är en eventuell tremånaderskarens vid arbetslöshet och ev sjukpenning.

  Gilla

  1. Ja jag snurrar nog runt i samma tankebanor – vad händer om man blir sjuk? Det är liksom det största som jag kan tänka mig skulle kunna slå. Men då känns det nästan rimligare att utgå ifrån de utgifter man har, och spara ihop en buffert som består av månadens utgifter*x(hur länge man nu väljer). Ett halvår låter inte orimligt.

   Gilla

 4. Intressant frågeställning. Här är min syn på saken:

  Bor i hyresrätt och har betald bil under garanti, i övrigt inga åtaganden. Har hittills nöjt mig med ca 20 000:- i omedelbart åtkomlig buffert – har dessutom ett par, tre betalkort med kredit(OKQ8, COOP, ICA, SWEDBANK) utifall att något helt oförutsett akut skulle inträffa.

  Situationen på mitt jobb har dock ändrats till det sämre i såpass stor omfattning att jag allt oftare känner att jag när som helst kan behöva resa mig från skrivbordet och gå därifrån utan att ens inkassera slutlönen.

  Detta har lett till att jag på sistone börjat sälja av kapitalvaror för att åtminstone dra ihop pengar för ett halvårs utgifter utan att behöva nagga på pengamaskinen.

  Gilla

 5. I höstas hade jag och min sambo stora veterinärskostnader som trots djurförsäkring hamnade på 20000:- Att behöva akutbetala så pass stor summa på kort tid när vi hade knappt något buffert. Min ekonomi återhämtades i flera månader efter det. Jag är ganska ny på det här att ha koll på min ekonomi, men i december tog jag tag i detta och nu känns det bra. Idag tycker jag att jag och sambon skulle behöva en buffert på ca 30 000:- för att kunna klara av akuta kostnader, såsom sjukvård, reparationer, bilservice, osv. Nu har vi börjat jobba på det här med buffert och jag hoppas att vi når önskad summa inom en snar framtid.

  Gilla

  1. Learning by doing är ju oftast det mest effektiva! Skönt också att ni ändå klarade det utan att det gick illa, med fördjupade skulder eller annat. Bra gjort också tycker jag, att ta vara på erfarenheten och börja tänka framåt. Givet att ni hade behov av 20000 i höstas så känns ju 30000 som en bra målbild. När ni kommit dit kanske ni får blodad tand och bara vill fortsätta 🙂

   Gilla

 6. Jag har inte tänkt närmare om det, men när jag var som nöjdast hade jag ca 80 000 kr i buffert. Hälften som buffert på ett vanligt konto och hälften i fonder. Det är fortfarande vad jag eftersträvar även om behovet kanske inte är lika stort. Nu håller jag på att sparar till de månader jag ev inte har CSN vid studier i höst (om jag blir antagen).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s