Mina mål · Privatekonomi

Hur mycket ska man lägga på mat i månaden?

Bra fråga va? Jag gillar verkligen torra myndighetsrekommendationer i sådana här fall. Det är därför som jag gillar Konsumentverkets uträkning av vad som är rimligt att spendera på mat beroende på om du är kvinna eller man, äter lunch hemma eller ute samt vilken åldersgrupp du tillhör. För vår familj räknade jag tidigare ihop att den här nivån ligger på 5660 kr per månad (här finns mer att läsa). Det jag tycker om med det torra myndighetsperspektivet är att det är pålitligt! Precis som att någon har provlagat precis alla recept i Vår kokbok, så har någon förmodligen gått omkring och testhandlat och lagat allt flera gånger och kommit fram till att just 1840 sek är en lagom summa för en person som mig att lägga på mat varje månad.

Just matkostnaden är något som jag dels är nöjd med, och också tror att vi kommer att kunna sänka utan att vi tänker på det så särdeles mycket. När jag summerade vad jag ville fortsätta med under 2016 (här) så var att bibehålla matkostnaderna på 5500 kr/mån en sådan post. Men just eftersom vi har stabiliserat kostnaden så att säga, och dessutom har börjat med lite nya rutiner, bland annat att ha en hel kylskåpshylla dedikerad helt åt varor som snart behöver ätas upp (här), så tror jag att den ända kan komma att sänkas en smula till. I våra matkostnader räknar jag för övrigt med nappar, blöjor och toapapper, vilket gör att vi ligger ännu bättre till i förhållande till myndighetsrekommendationerna.

Vi måste fortfarande hålla koll på oss själva så att vi inte går bananas på matshopping, och tycker att vi har lyckats ganska bra genom att ha ett särskilt matkonto dit 5500 kr förs över varje månad. Vi äter upp rester i mycket större utsträckning nu än tidigare. Dessutom veckohandlar min sambo en gång i början av veckan på väg hem från jobbet, och det behövs oftast en kompletteringshandling fram emot helgen. Det gör att vi har hittat en rytm som är behaglig, och lätt att hålla sig till.

Det viktigaste med matkostnaderna och våra vanor kring handling och ätande är dock att vi fortfarande äter väldigt god och ganska bra mat. Jag upplever alls inte att jag behöver snåla. Så vi får se hur mycket mindre det kan bli, och om kostnaderna låter sig justeras ned med hjälp av våra nya goda vanor.

Annonser

21 thoughts on “Hur mycket ska man lägga på mat i månaden?

 1. Hej!
  Väldigt intressant ämne. Något jag har väldigt svårt för. Jag är bra på att laga mat, men jag gör det inte ofta. För cirka 2 månader sedan köpte jag lunch ute minst 4 gånger i veckan och ibland även middagarna. Då hade jag inte så bra koll på min ekonomi heller, men jag skulle gissa på att 4000 kr försvann rakt in i magen på mig på en mage. Något som är helt orimligt för mig idag. Mellan 23/12-24/1 lyckades jag minska detta och hamnade på 2800:-, fortfarande mycket, men jag är nöjd ändå. Nu kämpar jag för att 25/1-24/2 ska kunna klaras på 2000:-. Det är en budget jag är nöjd med. Hela januari har jag haft minst 4 lunchlådor med mig i veckan och försöker veckoplanera maten. Har man en matplan ä det lättare att förhålla sig till budgeten. Jag bläddrar i olika veckoblad och försöker anpassa menyn så gott det går efter kampanjvarorna. Jag är vegetarian, så det är inte alltid lätt. Men jag åtminstone försöker.

  Gilla

  1. Hej! Tack för din kommentar. Man kan ju såklart alltid bli bättre men att sänka matkostnaderna med 1200 på en månad är ju starkt jobbat, verkligen! Man har inte lika mycket att välja bland när man är vegetarian, men om du bläddrar bland recepten här på bloggen så finns det en del vegetariska tips. Lycka till med din fortsatta kostnadssänkning!

   Gilla

 2. Jag är en fena på restmat och fryser ner ALLT om så bara en dl kokt ris som blivit över. Miljö och kosing – check 🙂 Köper nästan all mat på ät snart och kraftigt extrapris. Skulle tippa på 4 000 kr för en vuxen och två tonårstjejer.

  Gilla

 3. Jag för över 6000kr till vårt ICA-kort varje månad, vi är två vuxna och två barn i förskoleåldern. Jag prioriterar att köpa i stort sett 100% ekologiskt och försöker äta så mycket vegetariskt som möjligt. Jag försöker ta med mig matlåda 4 dagar i veckan och väljer att äta ute en dag i veckan med någon kompis. Det händer att vi i familjen fikar/äter ute någon gång i månaden, men oftast tycker jag inte att det är värt pengarna.. Så det kan bli ca 1000kr extra i matkostnad utöver de 6000 kr..

  Gilla

  1. Ja jag hoppas att det framgick att det endast handlar om mat i butik. Jag vill gärna hålla isär de båda posterna eftersom utemat mer går under nöje. Med det sagt så äter vi inte ute så ofta, det är i perioder som vi slarvar med matlåda men förhoppningsvis hör det till historien.

   Gilla

 4. Jag skulle gärna förnya vår matsedel lite men det går så jävla trögt, på ren svenska, med fyra barn i familjen. Den minsta avvikelse från normen och det är ett jäkla gnäll. Annars funkar rutinerna på liknande sätt som era. Kostnaderna är också ”under kontroll” och lägre en statens riktlinje.

  Gilla

  1. Känner igen mig helt. Har inga råd att komma med heller. Generellt sett vinner man inte mat-fighter, är min erfarenhet, och då kan man lika gärna låta bli. Det blir mycket pasta och hotdogs till barnen. Vi gör oftast annan mat till oss vuxna eftersom jag vägrar att äta den torftiga maten som barnen föredrar (oftast).

   Gilla

  2. Jag blir lite provocerad av mat till barn. Nej jag har inga barn själv. Men hade jag så skulle de spisa precis det samma som resten av familjen. Barn skall smaka allt 21 gångar innan de vet om de tycker om det. Så jag ville servere vanlig mat till alla med möjlighet för att ta knäckebröd eller gröntstavar om man inte tycker om maten.

   Gilla

   1. Jag tvingar mer eller mindre barnen att i alla fall smaka på all mat MEN precis som många vuxna har svårt för viss mat så finns det barn som är kinkiga i maten och som faktiskt hellre går hungriga (eller om de nu inte känner av hunger på samma sätt ) än att äta det som serveras. Och man orkar inte alltid ta striden morgon, middag, kväll… Så även om jag inte lagar speciell mat till barnen så anpassar man ändå vilka rätter som serveras.

    Gilla

    1. Ja, min 6-åring brukar smaka på det mesta. 2-åringen tycker om förvånansvärt mycket ”udda” mat, t.ex. indiskt. Frågan det kommer ner till är helt enkelt hur mycket bråk man vill ha kring middagsbordet. Jag tror att det är kontraproduktivt och handlar därför mer pragmatiskt.

     Gilla

 5. Väldigt intressant! Jag har precis lyckats halvera vår familjs matkostnader, men de måste ner ännu mer om vi ska kunna betala av våra skulder. Tyvärr är det så att det är i matkostnaderna vår hävstång till att betala våra skulder ligger i. Tragiskt! Men det är det enda beloppet tillsammans med drift till huset som kronofogden låter oss behålla!

  Gilla

  1. Tack Kristina! Väldigt bra gjort att halvera kostnaderna. Hoppas att du förmår att känna dig glad för den insatsen! Ni sitter ju i en knepig sits milt sagt. Men med inspiration från alla snålisar kommer ni säkert att kunna sänka matkostnaderna en smula till och på så sätt få utrymme att bit för bit skapa en bättre situation.

   Gilla

 6. Detta är en ständigt aktuell fråga för oss. Under föräldraledigheten toppade vi vår matkostnad med 6700 kr en månad på två vuxna och en 1-åring. (som visserligen alltid varit stor i maten men ändå) Nu har vi kommit ner under 5000 men det är bara av ”tråkiga” anledningar. Som att sonen börjat förskolan och inte äter alla mål hemma längre. Att jag äter tråkmatlådor i skolan istället för nylagad familjelunch som när vi var lediga. Att vi inte orkar gå till mer än 1 butik i veckan och därför köper mindre ekologiskt (eftersom det inte finns allt eko i alla affärer) Att vi lägger mycket mindre tid på matlagning på vardagarna och därför äter enklare mat. Att alla roliga fikor och mellisar ersatts av en knäckemacka eller ett äpple. Inte för att det är något fel på att äta enklare mat eller knäckebröd till mellanmål, jag undrar bara ibland om det är värt det. God mat är liksom ett vardagsnöje för oss…
  Men allt handlar väl som vanligt om prioriteringar. Bra ämne i alla fall! 🙂

  Gilla

  1. Tack för intressant kommentar! Jag känner igen mig mycket i ditt resonemang. Vi har förenklat vår mat på samma sätt, men jag tycker att det har blivit bättre än förväntat! Jag älskar god mat och att tillaga den, men med 2 barn så blev det stört omöjligt att hålla avancerade matvanor om vi skulle kunna äta middag tillsammans. Så min sambo drev på att vi skulle förenkla maten på vardagar. Nu tycker jag att det är lite befriande 🙂 Vi äter gott men inte extraordinärt. Vi äter däremot alltid middag tillsammans och är alltid klara vid 18-18.30. Livskvaliteten har ökat och vi har en trevligare vardag. Sedan på helgerna är vi lite mer om oss och kring oss, så att säga.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s