Tankar om livet

Kvalitetstid med barnen

Jag är en sådan person som till och från får dåligt samvete för barnens skull. Alltså, att jag tycker att jag spenderar för lite tid tillsammans med dem eftersom jag jobbar heltid och de går på dagis och fritids. Även om jag oftast är ganska nöjd med att jag gör så gott jag kan och att det är ganska bra så, så ska jag inte sticka under stol med att ”barn är för länge på förskolan”-debatten träffar rakt i hjärtat.

Men då blev jag ganska glad när jag läste en annan vinkling av saken (i ett blogginlägg med ett annat huvudsyfte) på bloggen Economistas: http://ekonomistas.se/2016/02/02/okad-kvalitetstidsojamlikhet/

Studier från USA visar att en genomsnittlig heltidsarbetande mamma numera spenderar mer tid med att interagera med sina barn än en genomsnittlig hemmamamma gjorde på 1950-talet

Inlägget är intressant av flera anledningar, men just detta att barn idag spenderar mer kvalitetstid med sina mammor (det är aldrig pappor det handlar om i sådana här studier !?) än man gjorde under hemmafruerans golden days känns ändå lite hoppfullt.

Litet uppmuntring är aldrig fel! Trevlig onsdag kära läsare!

Lite ytterligare lästips kring våra vardagsrutiner återfinns här:

https://ettfattigtlandskap.com/2015/11/23/vardagspusslet-testa-en-ny-rutin/

Annonser

6 thoughts on “Kvalitetstid med barnen

 1. Som gammal stofil, är jag tveksam till om det går att ersätta kvantitet med kvalitet, vad det gäller barn.

  Finns mycket bra med dagis och fritids men det är jobbigt att se barnbarnen så trötta vid hämtning.

  Gilla

  1. Nej det beror förstås på hur man menar. Att läsa en bo en timme per dag kanske inte väger upp en hel lång dag på förskolan. Håller med om att det inte är kul att se supertrötta barn vid hämtning. Men jag tror att det ligger något i saken vad man gör av tiden tillsammans. En hemma-mamma vars barn var ute och lekte på gården med andra barn dagarna i ända förut umgicks ju inte nödvändigtvis mer med sina barn, än de som lämnar barnen på dagis idag.

   Gilla

   1. Håller med om att mödrar inte umgicks mer med barnen när dom var hemma. Det var mer tryggheten att veta att hon fanns där om något hände.

    För mina barnbarn skulle det bli väldigt ensamt ute på landsbygden om dom inte hade dagis men ser det lite som vinn/vinn för bägge parter om vi kan korta ner deras dagar där, när föräldrarna jobbar sent.

    Gilla

 2. Jag har aldrig haft ”stora problem” (men visst reflekterar och tänker jag) med den långa dagistiden som våra barn har och har haft. Vi lämnar ofta först och hämtar sist.

  Jag har fått mer problem med tidsperspektivet när barnen blivit lite större. Från fem-sex år och uppåt så känns det som det är mindre passning och grundläggande behov som behövs vilket gör att utbytet ökar dramatiskt.

  Gilla

  1. Hur menar du att du har fått mer problem med tidsperspektivet när barnen är större? Själv tycker jag att fritids inte känns som en belastning eftersom barnen är större men däremot när det blir långa dagisdagar, det kan stinga lite.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s