Allmänt · Recept

Spartips: Lök

Lök är förmodligen den bästa grönsaken som finns. Nyttig, hållbar, god och väldigt, väldigt billig. För några veckor sedan hade min närmsta butik extrapris och sålde prima gul lök för 5 kronor kilot. Jag tog med mig tygkasse och ryggsäck och köpte ungefär 12 kilo. Först skämdes jag lite för att jag kände mig snål och gniden där i kassakön när jag la upp påse på påse på påse med billig lök… Sedan bestämde jag mig för att sluta med det och vara glad för det trevliga priset. Punkt.

I källarvåningen har vi ett förråd som är lite svalare och där har löken fått bo sedan dess, i en papperskasse. Den verkar trivas.

Jag har förmodligen lök i all mat jag lagar. Löken gör maten god. Den gör även maten billigare. Tänk på det nästa gång du gör vilken sorts gryta som helst – antagligen kan du utan problem dubbla mängden lök och minska lite på någon av de dyrare ingredienserna, typ protein, och ro iland en middag som är både godare, nyttigare och billigare än vad den annars skulle ha varit. En självklarhet i köttfärssås, tomatsås, soppor och allt du kan komma på.

Som tillbehör är stekt lök också fantastiskt. Självklart till biff av alla de slag, men till mycket annat också har det visat sig. Tricket ligger att ta god tid på sig – löken ska inte få färg för tidigt för då blir det lätt beskt. Istället blir det godast om man steker löken på låg värme under lång tid, gärna i både olivolja och lite smör. Efter ca. 15 minuter tillsätter du salt och lite socker och fortsätter att steka lika länge till. Då blir löken aningens karamelliserad och fungerar som fint tillbehör till risotto, som pastatopping eller förmodligen vad som helst. Kom ihåg att skiva den ganska tunt!

Inget kök utan lök!

Annonser

16 thoughts on “Spartips: Lök

  1. Lök ska förvaras torrt så det går bra att förvara i ett vanligt rum om man vill det,på vinden eller liknande.Köper alltid lök i säckar billigt på hösten för det måste alltid finnas hemma.
    Löken blir karamelliserad även utan salt och socker 🙂

    Gilla

  2. Jag köper också mycket när löken är sådär superbillig. Vi bor i lägenhet mitt i stan och vi får inte lov att förvara matvaror i våra källarförråd… Hittills har jag därför använt mej av balkongen (när det inte är sommar å jag använder den varje dag). Jag har tagit en stor trälåda, isolerat den med skrynklar tidningspapper(frigolit hade också funkat fint) å lagt rotfrukter och lök däri. Sen har jag en tjock trasmatta som lock och det står en extra träplatta lutad mot lådans framsida för att förhindra att det blåser rakt på. Detta fungerar eftersom vår balkong är intryckt i huset, inte inglasad, det är metallräcke med ribbor framtill och väggar på sidorna så det är bara rakt framifrån blåst är ett problem. Men! vi bor i zon 1, i Halmstad, jag rekommenderar inte att någon i Norrland gör samma sak.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s