Privatekonomi · Tankar om livet

Att betala skatt

Jag älskar att betala skatt. Systemet som vi har i Sverige är helt underbart och jag är stolt och tacksam över att få vara en del av det, både som förmånstagare och som bidragsgivare, så att säga.
Däremot är jag nyfiken på systemet i USA där man själv ansvarar för att betala in sin skatt. Hur skulle det påverka oss om vi själva ansvarade för att varje år föra över ett års inkomstskatt till Skatteverket? Skulle jag fortfarande tycka om det eller skulle smärtan över att få den totala skatteinbetalningen så pass tydligt visualiserad ta över?

En sak som jag tror skulle hända är att vi skulle ha helt andra krav på våra politiker (åtminstone i början, innan det har blivit en vana). Jag har vansinnigt svårt att ha överseende med slöseri när det kommer till våra gemensamma skattemedel. Jag tycker verkligen att kommunanställda förtjänar en julfest bekostad av arbetsgivaren – har inga problem med det. Att politiker däremot gör politiska poänger av sakfrågor, som därmed pausas med enorma merkostnader som följd (i Stockholm har vissa vägbyggen ju varit utsatta för detta), är en helt annan sak. Då och då brukar någon tidning sammanställa de värsta kommuninvesteringarna och det är ofta underhållande (och provocerande) läsning. Märkliga statyer, porträttmålningar och rondellkonstruktioner är typiska exempel på investeringar där man låtit nöje gå före sunt förnuft och låtit skattekronorna rulla.

I en inte allt för avlägsen framtid är det deklarationstider. Ett års inkomstskatt. Det är något att fundera på.

Annonser

6 thoughts on “Att betala skatt

 1. Intressant inlägg!

  Något jag reflekterade över när jag jobbade i USA var att ett fullständigt liv inte var speciellt mycket billigare eller dyrare där än i Sverige om man räknade in allt man betalade i skatt och alla övriga kostnader. Däremot har man större frihet i USA att själv välja. Sverige är på många sätt optimerat för att du ska studera i några år, skaffa ett jobb vid 23-25 år åldern jobba på, skaffa två barn, ta föräldraledigt och sen återgå till jobbet och placera barnen på förskola etc etc. Om du lever exakt det livet som det allmänt tycker att du borde leva så får du nästan tillbaka allt som betalas på skatten så när som på någon liten andel som går i ”slöseripotten” och en liten andel som går till mindrebemedlade…slöseriet kunde ju minska men annars gott så. Problemet blir om du skulle välja att leva på något annat vis….så får du ofta betala hutlöst med skatt och få mycket mindre tillbaka. Den som väljer att inte skaffa barn? Den som jobbar och tjänar mycket pengar på få år för att sedan göra något annat? Den som vill vara hemma med sina barn några fler år en den tid som staten beslutat etc. Staten i Sverige är lite som en beskyddande förälder…skönt att ha men lite begränsande ibland:-)

  Gilla

  1. Har inte heller tänkt på det på det sättet innan. På vilket sätt tänker du att den största skillnaden blir för dem som inte följer mallen?

   Gilla

   1. Den som inte skaffar barn, den som gör allt för att hålla sig frisk, den som tjänar mycket pengar under korta perioder, de familjer där en tjänar mycket och den andra inget eller lite är några exempel på dem som troligen kommer betala in mycket mer än de får tillbaka. Det är inte en händelse att det är så utan det är medveten politik. För min egen del känns det helt OK ekonomiskt men man ska kanske inte tappa bort det perspektivet helt att politikerna faktiskt är inne å petar i våra liv rätt mycket.

    Gilla

    1. Ja, det ligger en hel del i det. Det här ska jag titta lite närmare på, blev väldigt nyfiken på det.
     Frågan är om det rent politiskt skulle kunna finnas sätt att gynna dessa grupper utan att underminera välfärden. Hm…

     Gilla

 2. Du är i etablissemangets ögon en slav och ska följa deras mall. Annars blir du med morot och piska, anvisad den rätta vägen.

  Det du just nu gör är fullständigt revolutionärt och ett hot mot dom styrande klasserna!
  😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s