Aktiv livsstil · Privatekonomi

Öka inkomsterna, del 2: Använd bostaden

I samband med mitt 100-inläggsjubileum så skrev jag ett inlägg där jag efterfrågade synpunkter för framtida inlägg. Ett sådant önskemål var just inspiration kring hur man kan öka sina inkomster, som komplement till att spara pengar. Det tyckte jag var en rätt bra synpunkt, för det är ju också en punkt som ofta är lite av en vattendelare mellan olika ekonomiska perspektiv – öka sina inkomster eller sänka sina omkostnader? Vi har inte haft något strategiskt tänk kring detta, men frågeställningen fick mig att fundera på sådant som vi redan gör utan att tänka på dem som just inkomsthöjande. Jag har identifierat ett gäng sådana tankar, idéer och förslag som jag planerar att göra en ny inläggsserie om. Först ut var att byta jobb (läs mer här). Nu kommer några tips där bostaden är i fokus.

Det första som jag kom att tänka på var möjlighet att hyra ut en del av bostaden till någon. Ett rum, ett plan eller en friggebod. Hade jag haft hus så hade jag varit vansinnigt sugen på att bygga en attefallare eller liknande att enbart ha för uthyrning. Mina radhusgrannar skulle nog inte uppskatta detta i dagsläget. Men att hyra ut är ju en ganska enkel grej att göra för att öka inkomsterna. Vi skulle kunna hyra ut ett rum hos oss, men i ärlighetens namn så är jag lite för bekväm för det i dagsläget – de extra pengarna är inte värda besväret, än så länge.

Om man som jag inte har möjlighet eller lust att hyra ut delar av bostaden så kan man snegla på Airbnb – hyr ut hela klabbet när du ändå inte är hemma. Tanken slog mig när jag läste om det i samband med att Eurovision hålls i Stockholm i vår. Då går nog priserna upp en del och jag skulle kunna tänka mig att man kan få en bra slant också för en bostad som vår, som ligger en bit från centrum. Det är väl lite så som Visby-borna har jobbat under många år när det är Stockholms,- Almedals- och medeltidsvecka där, att flytta på sig själv och hyra ut sin bostad till rejäla summor.

Slutligen så har jag också funderat på några andra bostadsrelaterade sidoinkomster. Bor du i en bostadsrättsförening så kan du gå med i styrelsen och förutom några extra tusenlappar också få bättre insikt i vad som sker med föreningen (min kära sambo bär upp det åtagandet hos oss 🙂 ) Kanske kan du axla ansvar som vaktmästare eller liknande, mot lite ersättning?  Ta över gräsklippningen på sommaren?

Bor du i villa kan du se över andra möjligheter – har du ett garage att hyra ut till nån som vill meka? En parkeringsplats om du bor i ett område där sådana är bristvara?

Jag inser att alla inte har möjlighet att applicera alla tips på sig själva. Men du som läser: har du någon ytterligare bra idé om hur man kan öka inkomsterna genom att ta bostaden till hjälp? Dela med dig i kommentarsfältet!

 

Annonser

2 thoughts on “Öka inkomsterna, del 2: Använd bostaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s