Privatekonomi

Dags att lägga om lånen

Under mars månad löper några av våra bundna lån ut och det står oss fritt att byta bank om vi så önskar, utan att betala för kalaset. Lånen togs när vi köpte vår förra bostad och för att vara på den säkra sidan så valde vi att binda lånen till en ränta som var förmånlig då – för 3 år sedan. Med facit i hand hade vi naturligtvis tjänat på att ha rörligt hela tiden. Det är lätt att vara efterklok.

Frågan som infinner sig nu är ju hur vi ska göra i det här läget – samma sak igen eller gå på det som statistiskt sett är mest fördelaktigt, att ha rörlig ränta. Eller kanske dela upp lånen så att hälften är bundet och hälften inte? Det landar åt att vi binder igen och det mest för att jag inte tror att jag har is nog i magen för att stå pall för eventuella ränteprognoser om dessa skulle bli negativa. Vi har för all del råd att betala en bra slant till, men jag har ju naturligtvis ingen större lust att göra så i onödan.

Kanske är det egentligen sinnesron man betalar extra för när man binder lånen?

Har ni något bra sätt för hur man kan tänka smart och förnuftigt i de här frågorna? Tips mottages tacksamt!

Annonser

9 thoughts on “Dags att lägga om lånen

 1. Jag hade nog valt att ha dem rörliga. Vi har våra lån med rörlig ränta och den ligger på 1.19% i dagsläget. Från första början så hade vi en tredjedel bundet på 5 år, en tredjedel på 3 år och en tredjedel rörligt. Ett halvår efter vi hade bundit så sjönk räntan jättemycket, men då fick vi snällt betala 5% ränta i fem och tre år till. Det var riktigt surt!
  Alternativet kan ju vara att binda halva lånet om man tycker att det känns mer tryggt, men jag skulle inte binda hela! Jag tror att vi kommer att ha låga räntor ett bra tag framöver, men säker kan man ju förstås aldrig vara. Och man kan ju binda närsom när man har rörligt om man ändrar sig 🙂

  Gilla

 2. Vi har haft allt rörligt i 15 år. Men i somras band vi allt till 1.56. Det vi skulle tjäna på det rörliga tar vi igen genom lugnet att veta hur det är tre år framåt. En ”lugn- och roförsäkring” helt enkelt. Det var läge att göra så just nu.

  Gilla

 3. Inspirerad av diverse ekonomi-bloggare undviker vi numera ”lugnochro-försäkringar”. Har tidigare haft bunden ränta, pch förlorat mycket pengar på det. Det känns billigt att det ena och det andra ”bara” kostar ex 100, eller 500 mer i månaden för sinnesro/hängslen. Men, för mig, nu, känns det ändå som helt onödiga pengar att göra av med. Det är faktiskt inte billigt. Tänker samma om a-kassan. Risken för att vi skulle bli arbetslösa är obefintlig. Gillar dessutom inte tanken på att vara bunden. Alls. Men man är olika. Har faktiskt inte hört talas om någon som värjer sig så mot ex mobilabonnemang som jag gör. Så det är förmodligen jag som är udda :).

  Gilla

  1. Intressant, jag delar entusiasmen i att skala bort onödiga utgifter och ting, men det krävs ju vissa säkerheter runt omkring för att man ska våga! En sjuksköterska eller socionom har ju förmodligen vansinnigt låg risk för att bli arbetslösa så då är det logiskt att inte betala à-kassa. Jag har en mer diffus karriär och har ännu inte tagit steget – men i sinom tid så!

   Gilla

 4. Har oxå funderat på att binda för att få lugn och ro. Men efter lite funderingar inser jag att via låga kostnader och höga marginaler kan jag gott ha rörligt och instället amortera en större del. Om räntan tredubblas från idag kanske jag får sluta amortera, men fram tills dess minskar lånen i sakta mak. Där hittar jag min lugn o ro.

  Gilla

 5. Vi började med att binda 1/3 på 2 år, 1/3 på 3 år och 1/3 är rörligt. Tvåårslånet band vi om 2014 på 3 år (till 2017) med ränta på 1.83 (fick rabatt då). Treårslånet ska vi göra om till rörligt i höst, och när det sista bundna lånet går ut 2017 så blir det också rörligt. Tänker nämligen pruta på alla lånen sedan, och leta bästa lånebanken, och då kanske vi binder några av lånen till bra ränta.
  Amorterar på det rörliga lånet, så det sjunker sakta men säkert.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s