Privatekonomi · Tankar om livet

Positivt flow

Kanske blir detta ett något flummigt inlägg. Men jag måste tillåta mig själv att reflektera över hur det ofta verkar falla sig som så, att när man satsar, vågar och utsätter sig för risk, så kommer goda ting i gengäld. Ungefär som talesättet en olycka kommer sällan ensam – fast tvärtom (kanske är friskt vågat – hälften vunnet mer träffande?).

Som en liten reservation vill jag understryka att jag inte tror att jag är en särskilt risktagande människa generellt, och jag kastar mig sällan in i saker utan att ha övervägt dem. Jag tror inte så väldigt mycket på människor som gör val baserat på känsla utan någon sorts konsekvensanalys.

Ändå är det några konkreta risktaganden som jag skulle säga har fört goda ting med sig för vår familj. Det tydligaste exemplet är hämtat från några år tillbaka i tiden. Jag och sambon bodde i en hyresrätt. Eftersom vi hade stått kort tid i bostadskön så var det vi blev erbjudna en nyproducerad lägenhet vilket kan låta paradoxalt – haken är ju att de är väldigt dyra (eller har hög hyra, beroende på vad man menar med dyrt). Jag hade fått mitt första vikariat efter examen, min sambos rätt kassa ekonomiska situation hade ordnat upp sig och han hade dessutom ganska nyligen börjat på ett nytt, bra jobb. Vi var ganska övertygade om att vi ville ta oss in på bostadsmarknaden, eftersom vi någon gång skulle vilja bo i hus (nu pratar vi lång sikt) och vi var medvetna om svårigheterna att hänga med i prisutvecklingen om man stod utanför marknaden helt och hållet. Därför hade vi börjat snegla på ett område i närheten med markant lägre priser än omgivningen, till stor del beroende på att det hade en stämpel som problem-område. Vi var dock bekanta med stället och gillade det, och vi hade tänkt att vi skulle kunna komma över en lägenhet till rimligt Stockholmspris där så småningom.

Nästan omedelbart när vi började läsa bostadsannonser så dök det upp en lägenhet till försäljning i nämnda område, som verkade helt perfekt. Den var i bedrövligt skick, men  förutsättningarna var utmärkta. Lätt att göra om till en 4-rummare, bra läge, en förening som vi hade bekanta som bodde i, och låg avgift. Utgångspriset var ett riktigt lågt, många 100 000 under vad motsvarande lägenheter hade sålts för tidigare. Vi kontaktade mäklaren då vi hade missat första visningen – knappt någon hade varit där. Nästa visning blev inställd för att säljaren blev sjuk. Några struliga turer följde, men vi la till slut ett bud på lägenheten utan att ha sett den. Vi tänkte att bud är ju inte bindande, men då skulle lägenheten iallafall inte bara försvinna bort till någon annan. Döm om vår förvåning när mäklaren sa ja på stående fot! Ni som har varit i bostadssvängen i Stockholm vet att det inte hör till vanligheterna, för att underdriva. Vi fick den till utgångspriset om vi var beredda att skriva omgående. Detta kan ha varit det mest ångestfyllda dygnet i mitt liv. Vi förhandlade med banken, undersökte möjligheterna att låna handpenning av en familjemedlem (här finns ett tidigare inlägg om hur vi betalade tillbaka lånet), frågade om råd och pratade i telefon hit och dit. Min sambo älskar sånt här – han har ett starkt behov av lite adrenalinkickar i vardagen och är mycket förtjust i att saker händer snabbt. Jag är inte lika förtjust. Till slut så hade vi fått ok från bank, ok på handpenning, och vi skrev på köpekontrakt på lägenheten – helt osedd.

Nu drar ni säkert efter andan av oansvarigheten som jag just har blottat. Så här i efterhand vet jag inte om jag skulle göra om det. Men nu kommer det roliga – en månad senare blev jag erbjuden en fast tjänst som jag hade sökt, till en bättre lön än den jag hade som vikarie. Ytterligare en månad senare visade det sig att vi väntade vårt andra barn.

Lägenheten renoverade vi lite i taget och bodde kvar i tills vi nyligen flyttade vidare till det radhus som vi älskar. Utan den lägenheten hade vi inte kunnat köpa det här huset. Handpenningslånet betalade vi av under tiden vi bodde i huset, vilket verkligen var en boost för mitt ekonomiska självförtroende. Jag trivdes på nya jobbet, och att jag var föräldraledig så snart inpå var inget problem.

Vidare till radhuset, som också blev en något märklig affär. Hutlöst dyrt (även om också detta såldes för betydligt lägre peng än motsvarande hus), högt belånade är vi. Huruvida affären blir bra eller dålig är omöjligt att sia om – det som de flesta är överens om gällande bostadsmarknaden är väl att allt kan hända. Uppriktigt sagt oroar jag mig inte för det. Skulle något hända så får vi lösa det när problemet uppstår. Tills dess bygger vi upp en robusthet i vår ekonomi med buffert, försäkringar, utgiftsminskningar, amorteringar och fondköp. Det enda som jag vet med säkerhet är att jag inte ångrar mig en sekund. Dyrt – men prisvärt. Vi trivs otroligt bra, och flera av de positiva sakerna som gjorde att vi köpte från första början har verkligen fallit ut. Vi är ute mer, vi använder vårt matrum och vårt hobbyrum ofta ofta. Nästa roliga sammanträffande: Strax efter att vi hade flyttat så blev min sambo erbjuden nytt jobb, med bättre lön. Han valde till slut att tacka nej för att han insåg att många av fördelarna med nuvarande jobb är svåra att få på annat håll – graden av frihet till exempel. Strax efter det så blev undertecknad erbjuden ett nytt jobb som jag sökt, till en betydligt högre lön än tidigare. Jag tackade ja! Och nu ser vår ekonomi ljusare ut än någonsin.

Kanske är exemplen ovan bara tillfälligheter, bondtur, galenskap, oansvarigt. Ibland kan jag bara få den här känslan av att saker och ting faller ut just så bra som det bara är möjligt, vart man än vänder sig. Allting går ens väg! Märkligt detta. Sedan kommer ett skräpår med bara sjukdomar och elände. Och sedan vänder det igen.

Jag är övertygad om att det ligger något i den här typen av kedjereakoner. Har ni egna exempel?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s