Privatekonomi · Tankar om livet

Antikrundan och pengarna

Antikrundan är ett program som jag gillar att titta på. Det är mysigt, folk är glada, man lär sig nya saker. Det är alltid intressant att se vad värdet är i reda pengar på respektive pryl som värderas, och lika roligt är det ju att se reaktionerna som följer på utlåtandet. Det är ju liksom lite fult att bry sig om det ekonomiska värdet, fast alla gör det. Man får inte bli för glad om det är en hög värdering, och inte heller alltför besviken om värdet är lågt. Det spelar ingen roll, försäkras det glatt från ägaren, jag tycker lika mycket om den ändå! Med lite för stor glättighet i rösten…

Varför är det här egentligen underhållning på bästa sändningstid? Jag tycker, förutom det jag inledde stycket ovan med, att pengaaspekten är väldigt intressant eftersom vårt förhållande till våra saker, och förhoppningen om att man ska ha med sig ett fynd till värderingsmannen, säger ganska mycket om oss.

Många gånger har man sett exempel på personer som tagit dit en tavla som de har ärvt, som de egentligen inte tycker om. När de sedan får höra att den är värd lite pengar, säg 30-40 000, så blir de glada och säger ”Ja, då kanske den får åka upp på väggen i alla fall”.

En annan företeelse som jag fascineras av är när någon har med sig en liten vas eller en staty eller något. Så värderas den till 5000 kr. Min egen spontana reaktion är ”Jag vill också göra ett sånt fynd!!”. Sen slår det mig att jag ju har råd att köpa den där vasen för 5000 kr om jag så skulle önska. Precis som ganska många andra människor, om det nu var ett vasköp man ville prioritera i sin ekonomi. Alltså något helt uppnåeligt med lite planering och budgetering – och ändå så blir folk som frälsta över penningsumman.

Självklart inser jag att man gläds över en oväntat hög värdering som man kanske inte räknat med. Men på ett annat plan så tror jag också att det är ett symptom på vår tids inställning till pengar – likt ett lotteri så anser man att pengar är en faktor som ligger utanför den egna kontrollen, och att vi lever i ett samhälle där man bara kan bli rik via arv eller vinst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s