Allmänt · Tankar om livet

Vikten av uppriktighet

Snålcoachen skrev för några dagar sedan ett inlägg som var intressant och som satte någon sorts rekord i kommentars-engagemang. Inlägget handlade om hur sällan spar/snålbloggare berättar om att saker går sönder och hur man gör när man behöver lägga pengar på en renovering eller nyinvestering. Resonemanget pendlade mellan huruvida inköp mörkas för att de inte passar in eller att det faktiskt aldrig köps nya kapitalvaror.

Jag tycker att det här är ett kul och konstruktivt inlägg. Det inspirerar ju också till uppriktighet. Uppriktigheten är viktig alltid, men särskilt i livsstilsbloggar tycker jag (vet att kategorin livsstilsblogg vanligtvis syftar på annat, men det passar ju faktiskt in på de som promotar en sparsam livsstil också) att det fyller en funktion. När en inredningsbloggare med ett perfekt hem tar en ögonblicksbild på totalt leksaks-morgon-kaos i vardagsrummet. När modebloggaren bjuder på icke-perfekta och tillrättalagda bilder någon gång. Och när sparbloggaren bjuder på ett avsteg från den renläriga vägen.

Varför är det viktigt? Jag tror att det gör att allt det som vi strävar mot, dels vi som skriver men också vi som läser, får en verklighetsförankring och fortsätter att hålla sig på en sund nivå. Ett bra diskussionsklimat gynnas av att det inte blir en tävling kring vem som är mest renlärig; i sådana miljöer blir man ofta ogin mot oliktänkande och poängen med en resa skuggas av vem som hinner först till målet. Enklare uttryckt: om man måste vara felfri för att uttrycka åsikter så kommer det att bli ganska tyst.

Andra sidan av det här myntet är naturligtvis att man söker sig till vissa typer av bloggar för att man har ett intresse för just det området. Om jag läser en inredningsblogg vill jag ha inspiration. Om jag skulle läsa en modeblogg vill jag kanske ha ett tips. Och läser jag en sparblogg vill jag ju ha inspiration för att kunna leva mitt liv lite sparsammare. När jag läser andra sparbloggar och det ofta är inlägg så som: ”Oj, idag råkade det bli lite shopping” eller ”Idag kunde jag bara inte motstå den där klänningen på vägen hem” så blir det ju lite ointressant. Jag vill ju inte kontinuerligt höra om hur någon inte klarar av det som de vill lyckas med. Kontrasten åt andra hållet kanske är Frivid42, pånyttfödd såsom Fantastiske Farbror Fri, som är verkligt inspirerande eftersom han ju har gått i mål och uppnått sin finansiella frihet redan vid 39. Det är verkligt intressant att läsa, men samtidigt ganska långt ifrån mig själv och därmed inte alltid lätt att identifiera sig med. Jag vet visserligen att han har bjussat på några fadäser, men det är svårt att relatera till ett bilköp som gjordes för 20 år sedan också.

Om man däremot läser en blogg man tycker om, som då och då gör ett nedslag i en verklighet som kanske inte rimmar helt med den livsstil eller den bilden som man förknippar med bloggen, så bidrar det med en igenkänningsfaktor som för mig i alla fall förmedlar ett budskap om att det finns hopp! Andra har också trillat dit och gjort det ena och det andra, men ändå lyckats fortsätta på sin inslagna väg på ett framgångsrikt sätt. Det tycker jag är peppande. Och det är något som alla behöver få göra, utan att för den sakens skull betraktas som någon typ av falska profeter.

Jag tänkte därför göra några nedslag i min egen verklighet, där den inte ser ut så som egentligen borde inom ramen för sparsamhetens ramverk. Först ut blir nästa inlägg, som kommer att behandla våra semesterplaner i sommar – vi ska ut och resa. Med flygplan och allt. Mer om detta.

Annonser

10 thoughts on “Vikten av uppriktighet

 1. Vi ska också ut med flygplan. Till varmt land. I övrigt lever jag som en mus ”the jeanettish way” och har som ex totalt köpstopp på kläder för all framtid. BARNEN får det de behöver och även önskar i görligaste mån. Jag tröttnar fort på sparbloggar som endast tuggar på om aktieutdelning. Gillar vardag, vanlighet och att vara glad även om kassan är skral.

  Gilla

 2. Jättekul inlägg och mycket bra reflektioner.

  Att ”slösa” och att göra fel är inte riktigt samma sak för mig. Igår köpte jag ett par nya skor till ena sonen då jag tyckte han behövde det..men endast efter att ha kollat på andra alternativ. Vi har köpt nya cyklar till barnen och oss själva, vi har lite för ”fina” bilar och reser utomlands ungefär var tredje år men då för en längre period. Vi lever alltså långt ifrån maximalt sparsamt men vi är ganska medvetna med våra val…det är väldigt sällan som vi bara ”råkar” köpa ett nytt klädesplagg…
  Tror att det beror på att vår sparsamhet/effektivitet har blivit en del av livet och inte något som ligger ovanpå vi blir helt enkelt inte sugna på att spontan handla längre. Så har det inte alltid varit. Därför är det ju också så intressant med bloggare i olika stadier…dem som varit fria länge, de som nyligen har blivit fria (som undertecknad), dem som är mitt i resan och dem som bara börjar hitta sin väg.

  Gilla

  1. Tackar. Det är intressant det där – jag har liksom inte en särskild svag punkt egentligen men är fortfarande lite i stadiet att jag tycker det rinner lite mellan fingrarna. Uppföljning är något jag borde satsa mer på. I övrigt så måste jag instämma i att det är väldigt kul att det finns bloggar för olika stadier – vissa kan man vara glad att man har kommit förbi, vissa kan man känna igen sig i och andra kan man sträva mot. Avundas er och vanan ni har byggt upp kring er sparsamhet/effektivitet. Det är ju på något sätt dit jag hoppas komma också.

   Gilla

 3. Åh vad jag gillar dina reflektioner kring det här med uppriktighet! Det var riktigt kul att läsa!

  När det gäller skillnaden mode- och inredningsbloggars shopping (eller oftast sponsrade inlägg!) och sparbloggares köpvanor så är ju skillnaden att de förstnämnda har shopping som hobby och intresse. Det jag tänker med sparbloggare är att man motvilligt köper mer eller mindre nödvändiga saker till hushållet. Inte ”Oj, idag råkade det bli lite shopping” vilket i och för sig känns ärligt om än lite märkligt. Att även en snålbloggare hamnar i situationer där de behöver köpa saker är inte konstigt. Tvärtom, det jag reagerat på är ju just att en del inte behöver köpa något någonsin. Inte ens ett par skor. Och då är det lätt att trovärdigheten tappas lika mycket, om inte mer, än för den som ”råkar” handla lite titt som tätt.

  Blir kul att läsa om vart det där flygplanet planerar att åka…

  Gilla

  1. Tack, det var fina och glädjande ord! Jag kände igen mig väldigt mycket i det du skrev, både som läsare och som skribent. Är själv t.ex. i uppstarten som ny med trädgård. Där kommer det ju in en hel del grejer som vi inte har och behöver införskaffa. Men jag antar att det du skriver om också är avhängigt av vilken fas man är i i livet? Om du blir sparsam vid 40 så kanske du har samlat på dig mycket grejer genom åren så att behoven i stort är täckta. Å andra sidan borde ju något gå sönder… Hur som så är det intressant!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s