Hållbar livsstil · Tankar om livet

Våra semesterplaner

Jo, i sparsamhetssammanhang är det nästan lite skämmigt att bekänna att man tänker resa utomlands på sin semester (fortsätter mitt resonemang från inlägget Vikten av uppriktighet). Jag har själv nära nog dissat iden i ett av mina tidigare inlägg, (Vad är egentligen en semester?). Men sen är det ju lite töntigt att tycka att saker är skämmiga så det har jag slutat med.

Uppriktigt sagt har sommarsemestrarna varit ganska enkla för oss eftersom vi är välsignade med ett landställe. Där har vi spenderat rätt mycket tid och det är ju väldigt skönt och okomplicerat att hänga där med barnen. Dessutom har vi några vuxna till där så vi får lite hjälp med barnen, vilket är trevligt för både oss och dem. Så har vi gjort lite utflykter och snickrat och pysslat och mått ganska bra.

De här vanliga charterresorna har nästan aldrig utövat någon speciell dragningskraft på mig (utom de dystraste dagarna i november kanske, när resebilagan dimper ner i brevlådan tillsammans med DN). Vi har varit på en sådan, min sambo och jag, när äldsta tjejen var några månader. Teneriffa i en vecka i februari. Bakgrunden var att sambon hade jobbat utomlands ett tag vilket var tråkigt när bebisen var ganska nykläckt. Då kände vi att vi ville UNNA oss en resa och bara komma bort och mysa tillsammans ett litet tag. Och visst hade vi mysiga kvällar – absolut. Men vi var nog båda ganska överens om att det var första och sista gången som vi skulle göra en sådan klassisk charter. Vi befann oss på en hotellanläggning, som var omgiven av hotellanläggningar. Om man inte har greppat baksidan med kraftig exploatering så kan man med fördel åka till Teneriffa – det blir väldigt tydligt då.

Vi hade ganska svårt att hitta intressanta saker att göra. Det var lite för kallt i luften. Det fanns inte så där väldigt mycket trevliga och bra restauranger att äta middag på. Summa summarum – ej värt pengarna. Nu på senare tid ska jag välvilligt erkänna att vi har identifierat oss som målgrupp för all-inclusive semestrar eftersom vi nästan börjar tycka att det låter som en bra idé. Det är väl småbarnsförälderns dröm om att få några stunders avslappning själv, tack vare barnklubbar och fria mängder glass, som är det som lockar egentligen. Detta borde väl rimligen kunna uppnås på annat sätt..? Får tänka lite kring det här…

Hur som haver. De här enveckors-semestrarna för enbart sol och bad har inte riktigt samma dragningskraft som den hade förut. En ytterligare förklaring är också denna: http://blogg.loppi.se/ettparontillmorsa/2016/03/16/solsemester-med-kids/

Men så, där under min svagaste period i november, när jobbet sög, barnen var otacksamma, sambon sur, jag bara ville sova hela tiden och det kändes som att vargavintern som skulle vara i flera mansåldrar a´la Game of thrones var i antågande, så var det någon i min närhet som viskade: Sssspanien. Ssskulle det inte vara mysssigt att vara i Sssspanien i sssommar?

Och jag utbrast högt och ljudligt: JA! Jag vill!

Och så var det med det. Vi bokade tillsammans med några andra ett semesterhus för 2 veckor i Spanien, vilket fortfarande känns som en trevlig idé. Det är med en pool på tomten, vilket kommer att bli fantastiskt för barnen. Vi kan laga egen mat när vi vill, vilket också är en klar fördel på barnsemester. Framförallt så är vi flera så att vi kan hjälpas åt att se efter barnen, vilket också gör att semestern nog blir en aning mer vilsam än annars. Dessutom är det ju trevligt med en social semester och få chansen att umgås med trevliga människor.

Kostnaden för själva boende blir för vår familj ungefär 12000 kr. Flygbiljetterna går loss på detsamma. Tillkommer gör hyrbil, som vi nog kommer att behöva. Och då har vi nog kommit upp i ungefär 30 000 kr för flyg, boende och transport för 2 veckor. Tillkommer gör då såklart mat, utflykter, bensin och övrigt.

Det finns ett antal saker vi hade kunnat göra för att komma undan billigare, och den viktigaste faktorn är tid. Vi borde ha varit ute mycket tidigare med att boka, både hus och flygbiljetter. Men vi velade och var inte säkra på om vi skulle åka eller inte, och då blir det som det blir. Särskilt flyget skulle vi ha kunnat spara in åtskilliga tusenlappar på. Det får bli en läxa till nästa gång. Vi hade säkert kunnat flyga billigare om vi hade valt t.ex. Ryanair, men det tycker jag helt enkelt inte är värt pengarna som sparas.

Det som är lite extra kul med att hyra ett hus är att man har lättare att välja resmål och inte är hänvisad till charterns begränsning. Nu är vi på bilavstånd till två större, fina städer och dessutom ganska nära stranden. En dagstur till Pyrenéerna är inte heller otänkbar. Så totalt så är det en resa som nog kommer att ha många fina kvaliteter. Vi kommer nog att ha 45 000 kronor mindre sparat än vad vi skulle ha om vi avstått. Vågskålen tippar fram och tillbaka. Men på det hela taget tycker jag att semestern rimmar hyggligt med min idé om en livsstil som innebär god livskvalitet, prisvärdhet och måttlighet. Många kommer nog att tycka annorlunda, vilket jag också kan förstå. Men en väl genomförd resa är dels ett trevligt minne att se tillbaka på, och dels glädjande att planera för. Jag tror också att det är fördelaktigt för barn att resa och se andra länder – dessutom är det kul och berikande för oss att uppleva andra kulturer. Vi har ekonomiskt möjligheten, och vi har ett intresse. Vågskålen tippade.

Vad blir era reflektioner? Hur ser ni på semestrar – upplevelserna kontra konsumtionen?

Annonser

7 thoughts on “Våra semesterplaner

 1. Att resa är inte min grej och har aldrig lockat, särskilt inte solsemester. Jag har däremot alltid velat åka till London, men har inte hittat någon som vill och kan följa med. Därför blev jag jätteglad när pappa frågade om jag vill följa med dit i december (får resan i julklapp)! Mina föräldrar har även frågat om jag och min bror vill åka på solsemester om några år. Först sa jag kanske, men tackade till sist ja.

  Gilla

 2. HEJ!
  Jag har köpt en svindyr resa all inclusive som vi ska på i sommar. I övrigt har JAG 100 % köpstopp på allt till mig – döttrarna får det de behöver. Det är roligt att ha nåt stort att se fram emot. Jag är 100 % ensam förälder och tycker det är nästan galet skoj att göra STORA saker. Vi var i väg för två år sedan och då jag är en nitisk sparare så funkar det med smälldyrt nöje en gång vartannat år. Jag kokar soppa på en spik, rensar, röjer och skänker. Lever enkelt och handlar ALL mat på ”ät snart”. Trivs med detta levnadssätt.

  Gilla

 3. Det låter härligt! Kommer säkert vara två underbara veckor. Tror det är klokt att inte stagnera, helst inte ens vad gäller sparande och snållivsstilen. Görs en avstickare i en annan riktning ibland så blir det också tydligt om en är på rätt spår!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s