Mina mål · Privatekonomi

Målen med ekonomin – 2016

Är väl medveten om att jag är lite efter med ett sånt här inlägg. Å andra sidan är det så många som skriver om målen i januari så det kanske kan vara roligt att få något nu i april också 🙂 För 2015 hade jag mål på ett antal olika områden och det vill jag fortsätta med. Jag är i fasen av att jag vill bygga goda vanor och bli stärkt i att klara av saker. Bygga upp mitt ekonomiska självförtroende (läs inlägg här), sten för sten. Jag har inte ett psyke som gör att jag är särskilt duktig på att sporra mig själv, utan jag ger gärna upp i förtid. Därför måste jag jobba med positiv förstärkning och upptäcka att jag faktiskt klarar av saker som jag tar mig för.

 1. Springa en gång i veckan. Det behöver inte vara en särskild längd, men oavsett hur lång rundan är så ska jag springa den hela vägen – inte gå eller stanna för vila.
 2. Bibehålla våra matkostnader på 5500 kr/månad
 3. Investera regelbundet, varje månad, i indexfonder
 4. När året är slut, ha stabiliserat en sparandegrad på 25%

Jag fördjupar mig i vart och ett av målen i kommande inlägg.

Den uppmärksamme noterar att det är betydligt mer konkreta mål för detta år än vad det var för 2015 (läs inlägg här). Det känns ganska skönt. Dels för att det ju är enklare att förstå, uppnå och utvärdera konkreta mål. Men det känns också skönt för att det är lättare att börja identifiera vart man vill gå och vilka vägar som skulle kunna ta en dit. Som en förändringsprocess ofta ser ut, i hjärnor som mina i alla fall, så identifierar man att man inte är nöjd där man är. Man upptäcker kanske vad man vill bort ifrån. Sedan närmar man sig någon sorts idé om vart man vill vara – men bilden är ofta diffus och svår att ta på. Omfångsrik och fluffig. Efter att man har skumpat runt i fluffet ett tag så kan det börja klarna. Man kan tratta ner det omfångsrika till något mer destillerat – mindre men mer innehållsrikt.

Åt det hållet känner jag att jag så sakteliga börjar orientera mig. Mål 1 är det som sticker ut lite jämfört med de andra. I övrigt tror jag att mål 2 och 3 är nyckeln för att kunna komma till mål 4. Stay tuned. Och trevlig helg!

 

Annonser

10 thoughts on “Målen med ekonomin – 2016

 1. Det är nog smart att gå från många och okonkreta till få och precisa mål, precis som du gjort! Hur ska man veta när man uppnått en ”hälsosam livsstil”? Bra mycket lättare med ”springa en gång i veckan”. Ska tänka lite på detta för mina personliga mål…. Tack för inspirationen!

  Gilla

  1. Ja exakt – men jag tror att det är en utvecklingsprocess, för det är riktigt svårt att vara konkret i sina målsättningar tycker jag. Känns antingen som att det blir jättelamt eller alldeles för omfattande. Men förhoppningsvis kan dessa hjälpa mig ett steg framåt!

   Gilla

 2. Det är en bra sak att identifiera sina mål. Jag är nog i den där fasen när fluffet ska skakas runt och målet ska utkristallisera sig, men det är ju också en process. Mina mål handlar om att få in bra rutiner för att ta hand om hemmet och att ta itu med saker direkt så att de inte blir surdegar.

  Gilla

  1. Tror också att det är viktigt att man prövar sig fram. Jag hamnar lätt i ett teoretiserande av vad jag tror skulle vara bäst att göra och ha för målsättningar, men det blir lätt en cirkel som man bara stampar runt i. Därför är det bra att ha något mål som man testar att jobba med och mot. Och sedan omprövar man om det behövs. Ditt mål med att ta itu med saker direkt är viktigt, det skapar en sån otrolig stress annars.

   Gilla

  1. Hållbar livsstil! Det är ju verkligen något att sträva mot. Det känns som att ni borde ha goda förutsättningar för det, och att kunna gå stärkta ur den processen som ni befinner er i nu. Det var förresten roligt att läsa om att du hade nämnt era situation för din svägerska – det måste ha varit en lättnad tänker jag mig. Önskar er allt gott!

   Gilla

 3. Jag börjar med nya ekonomiska mål efter vår resa till varmt land i juni. (Som har varit/är ett ekonomiskt mål i sig) Nu är resan betald och kvar är reskassa/fickpengar. D 1/7 börjar ett sparande av 10 % av allt IN och det känns bra att börja så där mitt på året. Har ett mål om en viss summa var på döttrarnas sparkonton och en rejäl summa att använda till flytt till Göteborg om fyra år. Drömmen innan dess är att åka till USA.
  Springer gör jag varje dag 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s