Aktiv livsstil · Mina mål

Bygga en vana för hälsan – mål 1

Nytt år och nya mål, som det brukar heta. Mina nya mål för 2016 finns att (läsa här). Jag är ju generellt kluven till målsättningar, för jag är i grunden ganska rädd att inte klara av dem. Min upplevelse är också att det är så att folk som vitt och brett pratar om vad man ska uppnå hit och dit, står för mycket snack och lite verkstad. Ovanpå detta så är det också svårt att formulera mål som är bra – med rätt balans. Det ska ju vara lite utmanande men fortfarande inom räckhåll.

Det första målet som jag har formulerat, för år 2016, är inte taget ur luften, utan jag har faktiskt börjat med att etablera en sådan vana: målet är att springa en gång i veckan. Det behöver inte vara en viss längd eller en viss tid utan det ska springas utan gång eller vila, och det ska göras en gång varje vecka. Lördagar har blivit dagen för genomförande, vilket fungerar utmärkt. För vissa skulle det här målet vara ett icke-mål, men för mig är det en milstolpe på sätt och vis. Jag har inte idrottat knappt något alls i mitt liv, och jag har alltid sett mig som en person som inte ”kan” springa, att jag har haft för dålig kondition. Sedan gick jag en dag med på att springa tillsammans med min sambo, som då peppade mig att klara av en runda på 4 km utan avbrott. Känslan var faktiskt ganska häftig – jag kan!

Efter det blev det lite lättare. Nu visste jag att jag klarade av det, och jag sprang exakt samma runda några gånger. Sedan dog vanan lite grann. Det blev längre och längre mellan tillfällena. Vet inte varför…

Sedan ett antal veckor har jag tagit upp löpningen igen. Jag har fått med min syster på tåget så att vi kan peppa varandra också. En av gångerna när vi sprang upptäckte vi att vi klarade av galant att springa 7 km!

Det knepiga med mål är ju att det är en så stor krock mellan vision och genomförande. När jag förut har börjat fundera på att jag vill skapa mig en mer hälsosam livsstil så blir mina tankegångar så storslagna direkt. Jag ska cykla till jobbet, jag ska simma en gång i veckan, yoga två gånger, springa 2 gånger… Med mera. Ni förstår ju själva.

När jag satte det här målet till att endast vara just springa en gång i veckan så känns det fortfarande futtigt, som om man måste sikta högt! Men för mig är det själva vanan som måste till. Min förmåga till självdisciplin är i stort sett obefintlig, så det är själva upprepandet av springningen som är min utmaning. Därför går jag ut skapligt lågt, så att jag ska kunna få en positiv förstärkning av att jag klarar av det jag föresatt mig, och sedan kanske bygga vidare därifrån om det behövs.

Hur gör ni för att bygga bra vanor och nå uppsatta mål?

Annonser

7 thoughts on “Bygga en vana för hälsan – mål 1

 1. Är som du, har lätt att sätta upp för höga mål och så blir det ingenting. Försöker sätta lägre mål numera, men det är lätt att det inte blir tillräckligt motiverande. Svår balans!

  Gilla

 2. Jag har numera inga problem med att sätta väldigt höga mål för jag har lärt mig att uppskatta processen. Det hör till att misslyckas! Att se utveckling inom olika områden som en process är bland det bästa som hänt mig på länge. Men självklart lägger jag ser saker också. Det hör till även det 🙂

  Gilla

 3. Åh, känner igen tankegångarna!
  Trots att jag borde känna mig själv bättre vid det här laget så gick jag all in på nyårslöftena inför 2016:
  – Jag skulle ha ett köpfritt år, mat och hyginenprodukter samt saker för tillverkning och reparation undantaget
  – Jag skulle dra ned på skärmtiden och läsa böcker eller måla istället och bara plocka upp smartphonen när jag hade ett konkret syfte med det
  – Jag skulle börja röra på mig varje dag: cykla till högskolan och ta en promenad med en god podd i öronen eller yoga de dagar jag inte var schemalagd

  Ja du hör ju själv, fullständigt omöjligt att leva upp till.
  Köpstoppet har jag brutit mot några gånger, efter att i början gått in med hull och hår och flätat en jädra tvålkopp istället för att köpa en. Dock bara för sånt som är småskaligt och säljs här-och-nu, dvs typ konsthantverk på marknader.
  Skärmtiden har ju spårat ur totalt, fastnar lika lätt framför tvn som förut, men har dock fått mobildetoxa genom att den är trasig och jag är fast med en ickesmartphone från 2007 från och till.
  Det här med att röra sig går också sådär. Jag får plötsliga infall av ambition, och sedan långa perioder av ingenting. Dessutom är min cykel trasig och fastnade i paradoxen att jag måste ta mig till skolan, men har inte råd att både laga den och ta mig dit under tiden, så alla pengar fick gå på ett månadskort. Suck.

  Känner mig alltid som världens sämsta människa när jag inte klarar att leva upp till mina egna högt ställda krav, men egentligen borde väl huvudsaken vara att man rör sig i rätt riktning, eller?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s