Tankar om livet

Ta vara på tiden hela jävla tiden

Gud så stressad jag märker att jag blir när jag läser om det här med att ta vara på tiden hela tiden. Tänk på att du bara lever si och så länge, att barnen är små under en så kort tid, att föräldrarna inte lever för alltid, att du verkligen måste passa på och njuta in livet här och nu, vara närvarande när du bakar ditt hembakta bröd på din hemsådda vete i din egenmurade vedspis…

Håll käften. Vill jag säga. Då.

Fast jag vet egentligen inte varför – jag är ju själv en sådan som kan predika liknande då och då. Min kvalificerade gissning här är att jag helt enkelt tar åt mig för att jag inte känner mig så framgångsrik på den här punkten. Någonting som särskilt retar mig är det här med barnen, gärna i kombination med lekpark. Varför tolkas det som ett mått på graden av föräldraengagemang (a.k.a om du är en dålig eller bra förälder) huruvida man leker med sina barn i lekparken eller sitter på en bänk bredvid?

Jag gillar verkligen inte lekparker (tänkte först skriva ”avskyr” men det kanske var lite väl häftigt). Om jag går dit så är det enkom för att göra mina barn glada. Jag är inte sur och jag tycker om att titta på dem och ge dem bekräftelse i att de har lärt sig nya saker eller träffat en ny kompis, eller vad det nu må vara. Men ja – jag sitter inte alltför sällan och pillar med min telefon. Jag är sällan med och verkligen leker i lekparken under längre stunder. Och jag tycker egentligen inte att det är fel. I en lekpark är det barnen som ska leka, den är liksom inte byggd för vuxna. Det är tråkigt att leka i en lekpark. Dessutom tycker jag att det också finns någon sorts ängslighet i vuxna som alltid själva leker med sina barn. Det känns också en aning kontrollerande ibland, barnen får liksom inte pröva sig fram när de träffar nya barn utan då står en hipster-pappa bredvid och talar om för lilla Svea att hon ska dela med sig av leksakerna och fråga om den andra vill vara med och leka och jag vet inte allt. Det blir ganska styrande. Jag tror att barn utvecklas om de ges ett visst mått av förtroende och får ta lite ansvar för sig själva i lagom doser också. Hur utvecklar man annars ett sunt förnuft så småningom?

Att leka mer med mobilen än med barnen i lekparken – är det samma sak som att vara en dålig förälder? Nej, naturligtvis inte. Jag tycker att jag är en bra förälder. Men ändå, ändå, är det så lätt att börja ifrågasätta sig själv när man läser inlägg från präktiga familjer som packar sina väskor (i ekologiskt tyg) och har med sig matsäck (inga kakor, herregud SOCKRET, och i korrekta glas och/eller metallmatlådor, herregud PLASTEN! Älskar du ens dina barn, du som kommer med Mariekex och saft i plastflaska?) och bara NJUTER av att vara tillsammans och är NÄRVARANDE i varje ögonblick tillsammans med sina fantastiska barn (tänk på att barnen bara är små EN GÅNG).

Mina barn är helt fantastiska, men jag ville ändå bara slita tussar av hår från mitt huvud under sista semesterveckan. Det bråkas, skriks, retas, gnälls och smälls i dörrar så det står härliga till. Tiden för återhämtning där emellan är obefintlig under semestern. Och det retar mig (uppenbarligen väldigt mycket att döma av antalet tecken i detta inlägg) att övriga världen gör det till en sport att nedvärdera föräldrar idag. Det är dubbelbestraffning så det heter duga – om man använder mobilen samtidigt som man umgås med sina barn kan de få anknytningsproblem och man är en självupptagen förälder, om man istället månar om att ge sina barn så mycket tid och uppskattning som möjligt så är man en curlingförälder vars ungar aldrig kommer flytta hemifrån.

Lösningen som vanligt verkar vara att inte bry sig så mycket om vad andra gör och tycker utan att köra sitt eget race. Jag ska fortsätta med det nu när jag har fått vräka ur mig lite bitterhet och missnöje.

Hur gör man, egentligen, för att ta vara på tiden? Nån som har en bra idé?

Annonser

10 thoughts on “Ta vara på tiden hela jävla tiden

 1. WORD!
  Har FEM barn och tre barnbarn och avskyr att leka. Och barnkalas – hujedamig.
  ”Ta var på tiden..” Tja, jag har barn mellan 30 år och 12 år och jag älskar dem OCH det känns som att jag aldrig blir ”klar”. Själv är jag nyss fyllda 52 och tycker att jag har levt i en evighet.
  Tiden är ytterst rättvis och dygnet har 24 timmar för alla. Jag tycker att den bästa waste of time är att jobba ihjäl sig, konsumera och inte våga ha tråkigt.
  Förenkling är en bra tidsinvestering 🙂

  Gilla

 2. Jag som inte själv har barn, men minns min egen barndom som spännande och fri, tillsammans med alla andra ungar. Vi hade en fantastisk gemenskap, stora och små ihop. Tycker det verkar aptråkigt och urbota trist idag, allting är ordnade aktiviteter med ”skitnödiga” föräldrar. Förstår väl att man måste ha koll på ungarna, men vara med i all lek, kan nog vara skadligt för de små liven,tänk på det. Finns säkert någon undersökning, typ…Barn behöver leka fritt utan vuxens inblandning.

  Gilla

  1. Ja, förmodligen finns fet en undersökning. Det är lätt att det bara blir pajkastning i sådana här diskussioner, men jag tror verkligen också att barn behöver leka befriade från föräldrars blick då och då.

   Gilla

 3. Right on!
  Det här är verkligen det bästa och roligaste blogginlägg jag läst på länge! SOCKRET och PLASTEN är så sant och så kul! Jag klarar inte av alla dessa prettoföräldrar och de fanns redan när mina ungar var små men jag tror att idag har de ytterligare några skruvar lösa. Jag förstår inte att de orkar. Det ska överbeskyddas och överaktiveras till förbannelse och alla vill vara perfekta föräldrar som får gå i täten av prestationståget. Trots att vi alla går igenom samma faser och jobbiga bitar och skulle vinna så mycket mer på att stötta och peppa varandra. Dessutom har barn och unga aldrig mått så dåligt som de gör nuförtiden så vi kanske ska börja med att fundera över varför det blivit så.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s