Aktiv livsstil · Hållbar livsstil

8 veckors pendling varje år

Någonstans i mitt flöde häromdagen dök det upp en bild med en text som sa något i stil med att människor i snitt lägger 6,8 timmar per vecka på att pendla till jobbet. Det ger ungefär 8 veckors pendlingstid varje år, vilket konstaterades i texten var mer än vad man vanligtvis lägger på semester årligen.

Jag har tidigare funderat på hur jag kan göra mina pendlingstimmar mer meningsfulla men aldrig riktigt räknat ut hur mycket tid det egentligen tar mig att åka till och från jobbet varje vecka.

Enkel väg, räknat dörr till dörr, tar det mig ungefär 45 minuter från det att jag har lämnat hemmet på morgonen tills jag är på plats på kontoret. Det tycker jag är fullt acceptabelt och inget jag har funderat så mycket på. Men som så mycket annat så blir det ju enorma mängder när man lägger ihop alla de där kvartarna i en och samma korg. 1,5 timme i pendling varje dag ger 7,5 timmars pendling – per vecka! En hel arbetsdag extra som jag tillbringar i kollektivtrafiken. Det blir 8,5 extra arbetsveckor varje år (uträknat lite på en höft).

Helt plötsligt får de där tre kvartarna på morgonen en helt annan innebörd.

Resvägens längd är det inte så speciellt mycket att göra åt. Vad resvägen fylls med däremot, det är ju en helt annan femma. Jag som tycker att det är rätt skönt att vara för mig själv då och då kan ju se vissa fördelar med att ha den här 1,5 timmen varje dag att disponera helt efter eget tycke. Hur skulle det kunna se ut då?

Jag skulle till exempel kunna omvandla pendlingstiden till ungefär två utlästa böcker i månaden bara genom att läsa på tunnelbanan. Jag skulle kunna lyssna på 2 av mina favorit-radioprogram – varje dag! Eller få nästan 8 timmars träning varje vecka (för det tar ungefär lika lång tid att cykla som att åka kollektivt) utan att kompromissa med något annat än min egen bekvämlighet. Jag skulle kunna handarbeta, det fungerar nämligen utmärkt att både virka och brodera på tunnelbanan. Det skulle vara möjligt att skriva 1-2 blogginlägg om dagen.

Delvis har jag ju gjort lite av allt detta som jag räknar upp ovan hela tiden, förstås. Men när man ser den totala summan av tid som flyter iväg varje vecka, känns det liksom än mer viktigt att göra något bra av den. Precis som med pengar egentligen – om man inte kartlägger på vilka poster man spenderar så är det omöjligt att åtgärda slösandet. Och en 50-lapp hit eller dit, eller 45 minuter av pendling, är ju harmlösa i sig. Men vad man faktiskt kommer upp i för summor när 50-lapparna staplas på varandra, det kan verkligen få en att hicka till.

Annonser

7 thoughts on “8 veckors pendling varje år

 1. Håller delvis med dig men samtidigt har jag svårt för när varje stund måste effektiviseras. Det är som att varje dag, varje minut ska fångas, maxas och nå sitt ”fulla potential”. Något jag inte är så intresserad av faktiskt.
  Jag tänker att kanske är pendlingstid bortslösad tid men kanske är det också viktigt med ställ-tid för att inte bli helt söndereffektiviserad. Tid när man inte gör något utan bara laddar för nästa uppgift. För mig går det iof utmärkt att kombinera ställtiden, när jag samlar mina tankar och mentalt sammanfattar, med cykling. Så om du ska göra nått med pendlingstiden tänker jag att det är en bra idé!

  Gilla

  1. Jag är med på ditt resonemang, men det handlar egentligen kanske inte om att vara effektiv (beroende på vad man lägger för innebörd i ordet). Ställtid är viktigt men jag vet att det inte är vad jag får annars, snarare planlöst surfande på mobilen. Att koppla av med en bok eller lite virkning är ju skönt för hjärnan, och tänker jag tar udden av den stress-moment som pendling generellt kan vara.

   Gilla

 2. Pendlingstid ska inte underskattas, det är egentligen en del av din arbetstid – den tid du lägger på att förvärva din inkomst. Lön ska definitivt delas på arbetstid+inställelsetid. Den tid som man faktiskt använder till att pendla kan eventuellt användas till något vettigt, kanske svara på e-post eller att lyssna på en berikande podd?

  Gilla

  1. Ja det är faktiskt lättare gjort än man tror, att underskatta ”inställelsetiden”. Hyfsat ofta gör jag just det som du föreslår, läser och besvarar mig, och tillgodoräknar mig lite arbetstid på så sätt. Det fyller ett bra syfte men jag vill nog inte göra så hela tiden – det är välbehövligt att få lite förströelse för tankarna på annat sätt också.

   Gilla

 3. När barnen var i krävande förskoleålder älskade jag resvägen till jobbet eftersom det var ett av få tillfällen att få koppla av med en bok, tidning, musik eller bara mina egna tankar. Nu är barnen i skolåldern och jag har ett annat jobb som ligger på promenadavstånd, vilket varit väldigt praktiskt och inneburit minimalt ”tidsspill”. Så jag tror det kan handla om så många faktorer, vilken fas i livet man är i och om restiden upplevs som förlorad tid eller ej. Alla podcasts man vill men inte hinner med att lyssna på gör ju onekligen passiv väntetid mer åtråvärd.

  Gilla

  1. Det måste vara underbart med promenadavstånd till jobbet! Men det är verkligen så att man slappnar av lite när man lämnat barnen och bara har sig själv att hålla reda på. Det här med egentid är klyschigt men det är trots allt hårdvaluta i en småbarnsfamilj.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s