Privatekonomi

Favorit i repris: Vilken är din svaga konsumtionspunkt?

Skor är ofta exempel på en svag konsumtionspunkt. Människor ”bekänner” i diverse magasin att de har flera dussin. Själv vet jag inte riktigt – är det så i det verkliga livet eller är det något som hör hemma i Sex and the city? Det spelar ingen väsentlig roll, för de flesta av oss har nog en liknade akilleshäl när det kommer till köpvanor.

För mig personligen rör det snarare två kategorier av varor snarare än en specifik vara: det rör sig om å ena sidan fynd, och å andra sidan något som kanske närmast kan beskrivas som kvalitet och genuinitet. Dessa två kategorier kan också kombineras i en och samma vara i vilket fall motståndskraften mot ett förestående köp är nästintill obefintlig.

Låt oss undersöka kategori ett, fynd. Här handlar det till största delen om att handla på loppis, i secondhand-affär och någon gång då och då på outlet eller en regelrätt utförsäljning. Eftersom loppis har varit en stor trend på senare år är det lätt att föreställa sig att flera känner igen sig. Grejen med att handla på loppis är att du kan handla många saker till ett billigt pris utan att få dåligt samvete över miljöpåverkan och produktion – sakerna är ju redan producerade, och genom att inte handla produkten som ny i butik, så bidrar du ju inte till att skapa efterfrågan på flera likadana saker. Det är därför en form av shopping som är PK och som du gladeligen kan ange som hobby utan att maffian kan klandra dig för. Vi visar ju dessutom vår personlighet och uttrycker vår kreativitet genom att måla om, byta knoppar, göra egna sitsar osv. Precis som alla andra. Den inredningsartikel i valfri tidning har jag ännu inte läst där artikelns huvudpersoner med glatt humör tillstår att deras inredning är en ”härlig mix av ärvt, nytt och loppisfyndat”. Loppis är det nya vita.

I kategori två är definitionen helt klart svårare. Här handlar det om bra basplagg från (relativt) dyra märken. Det handlar om mikrobageri-bakat ekologiskt knäckebröd inslaget i gammaldags brunt papper som kostar 7-8 gånger mer än Den klassiska rågruten. Vackra, manglade, en aning krispiga linnedukar i rejäl kvalitet. Närproducerad äppelmust som staplats i gamla sockerlådor med charmig patina. Helt plötsligt står man utanför affären med 300 kr mindre i plånboken och en vag känsla av att det inte är helt rimligt för en burk honung och lite äppelsaft.

Vad jag misstänker att den här typen av varor gör med oss är ett klassiskt reklamtrick. Man frammanar en känsla och en förnimmelse av svunna tider (eller vad det nu må vara) där man var bekymmerslöst självförsörjande och alla grisar var glada, alla morötter var naturligt ekologiska och solen sken över en när man skuttade över gärdesgårdarna med nyplockade ängsblommor i sin hemflätade korg, samtidigt som växthuseffekt, automatvapen och HIV var totalt främmande fenomen.

Och lösningen?
Hittills så har jag gjort framsteg genom att helt sonika genomskåda mig själv och gärna hånskratta rått (men tyst) åt min egen naivitet. Det bruna omslagspapperet bidrar inte så där väldigt mycket till knäckesmaken, och linnedukarna jag redan har räcker gott för de få användningstillfällena de får hos en ketchupstinn småbarnsfamilj.

Det här med fynderiet kräver en annan lösning. Det galna med att gå på loppis eller outlet eller vad det nu är, är att man känner sig misslyckad om man inte har köpt något med sig. Väldigt märkligt beteende när man tänker efter. Därför övar jag mig 1) i att tänka minimalistiskt: en grej mindre in, betyder en grej mindre att göra mig av med i framtiden och 2) på att göra meningsfulla saker på min fritid istället. Pengar sparat och mer tid till annat. Precis som det borde vara!

Vilken är din egen svaga konsumtionspunkt?

Annonser

10 thoughts on “Favorit i repris: Vilken är din svaga konsumtionspunkt?

 1. Definitivt det som du ovan nämner och lägg där till skor av bra kvalitet. Att jag har ett välutvecklat öga för fynd gör inte saken bättre, men känner stor stolthet de gånger jag bara lyckas gå in och lämna saker i en secondhandbutik utan att få med mig något ut. Minimalism är det nya svarta och måste också passa på att nämna bloggen Becoming minimalist för bra tips och artiklar
  Tack för en trevlig blogg och allt gott!

  Gilla

 2. Jag är tacksamt nog så köptrött att jag knappt ids köpa mat i byns handelsbod (ica)… Skämt åsido – d 1/10 har jag haft ett års köpstopp som inte inkluderar underkläder och nödvändiga skor. Har köpt nya springskor och ett par finskor då jag saknade helt.
  All mat köps på ”ät snart” och veckans klipp.
  Men nån svag punkt har jag eg inte. Dock är det lätt att dras med i köpfesten på ett köpcentra om man nu utsätter sig för sådana besök. Jag gör då jag har två tonårsdöttrar. Till dem köper jag det de behöver då de inte är inkluderade i mitt köpstopp.

  Gilla

  1. Jag tror att det är A och O att inse att ställen likt köpgallerior är så läskigt väl designade för att försöka få oss i konsumtionsfällor så att det är svårt att hålla händerna i styr, hur sparsam man än är. Bästa tipset är ju att aldrig åka dit.

   Gilla

 3. Åh vad jag önskar att jag gillade köpa skor! Har i princip tre olika par, gympaskor, converse och ett par låga regnstövlar. Tycker de flesta skor är obekväma och köper därför exakt likadan modell löparskor och converse passar mina fötter… Kan vi finare tillfällen gå i ballerina, om så måstes.
  Dock älskar jag att handla mat och gå i matbutiker. Som tur var vet jag exakt vad jag har i skåpen och allt används förr eller senare. Ibland får man dock ha en månad då bara frukt/grönt och mejerivaror köps och lagren kan lättas en aning.

  Liked by 1 person

  1. Jag känner igen mig i din beskrivning av matinköp… Gillar det verkligen. Men rackarns vad det är lätt att dra iväg i rätt stor pengar. Jag är personligen övertygad om att matkostnader är något som gemene man har otroligt dålig koll på.

   Gilla

 4. Tidigare skulle jag sagt tidningar men nu när jag sparar till ett nytt kök var det överraskande lätt att låta bli att köpa dem. Annars så är det mat – ungefär så som du beskriver det. Men jag ursäktar det hela med att de ska ju faktiskt också leva och vissa produkter är så mycket godare än fabriksvarianten! 😀

  Gilla

  1. Ja precis så tyckte jag med tidningar! Jag prenumererade en stund på en heminredningstidning som kändes lyxigt, men när jag slutade med den så saknade jag det inte ett dugg. Snarare så upptäckte jag att jag slutade jämföra mig själv så himla mycket med andra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s