Privatekonomi

Mindre lön, mera utgifter

Vi har två stora försämringar i vår privatekonomi att ”se fram emot” i höst.

Min sambo har efter ett antal år på sitt jobb beslutat sig för att byta, till en helt annan bransch. Han får möjlighet att förverkliga något som han har längtat efter länge och som har verkligen ser fram emot. Jobb-bytet kräver dock sin tull, så att säga. Eftersom skattesatsen förändras en del beroende på vart på löneskalan man befinner sig så blir försämringen i inkomst inte procentuell likställd med själva lönesänkningen, men i slutändan blir det en sisådär 8-9000 mindre i disponibelt belopp varje månad.

Med bytet så följer ytterligare en kostnad: en bil. Vi har haft förmånen att ha tjänstebil fram tills nu, och även om man naturligtvis betalar för den så är det en viss skillnad att äga en egen bil. Kan tillägga att bilägande är min värsta form av ägande, delvis på grund av tidigare erfarenheter. Nu har vi alltså  förutom en inkomstminskning dessutom är utgiftsökning. Jag återkommer med ett inlägg runt själva bilen – bilköp tenderar att väcka känslor till både höger och vänster.

Den första reflektionen som slog mig när vi stod inför detta faktum var några besvikna svärord: jag tyckte att vi ju hade börjat komma någonstans med planering, sparande o.s.v och det är ju ärligt talat väldigt trevligt med höga inkomster. Skulle vi just ha börjat komma någonstans och så var det redan över? Ja ni förstår ju att det kan skena iväg inne i huvudet ibland…

Den andra reflektionen var ungefär: Sjutton så roligt för honom! Han har harvat ganska länge med något som inte har varit så upplyftande och verkligen längtat efter annat. Så kom möjligheten och han fångade den. Väl unt.

Den tredje reflektionen var nog faktiskt tacksamhet över att vi har den positionen vi har ekonomiskt, så pass stabilt så att en försämrad balans i budgeten på över 10 000 kr är överkomlig utan större åthävor. Den här stabiliteten kan också vara förrädisk – ränteläget är ju som det är, jag har en hyfsat bra lön och vi är friska båda två.

Positivt nog så känner jag att det blir en sporre för att lägga i växeln lite gällande trimningen av de där ganska slappa sparsamhetsmusklerna som gömmer sig någonstans. Dels se över utgifterna men akilleshälen i det här hushållet är att vi fortfarande har för dålig koll på oss själva och vad pengarna egentligen går till efter att räkningarna är betalda och sparandet har dragits. Till och från har jag funderat över att testa YNAB som verkar vara ganska populärt hos flera bloggare. Kanske är det dags nu?

Annonser

2 thoughts on “Mindre lön, mera utgifter

  1. Trevligt att höra att din äkta hälft går emot roligare tider. Pengar är inte allt och dessutom är det så att många familjer saknar möjligheten att sänka sina inkomster, så att ni klarar av det är i sig en förmögenhet. YNAB kan definitivt vara en hjälp, det har det varit för oss.

    Gilla

    1. Ja jag tror att det kommer bli ett rejält lyft för hela familjen. Även om jag nog inte skulle jobba heltid om jag var ekonomiskt oberoende så skulle jag inte kunna jobba på ett själsdödande ställe bara för lönechecken den 25:e… Så fungerar den bättre hälften också, och som sagt så är det ju en ynnest att kunna välja mindre inkomster utan att uppoffra så särskilt mycket i gengäld.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s