Hållbar livsstil

Minimalism vs. omfördelning

Jag har några gånger tidigare vädrat mina betänkligheter gällande konceptet minimalism här på bloggen – dels för att det nog strider lite mot min personliga läggning men också för att det är behäftat med vissa filosofiska problem, till exempel frågan om huruvida det är okej att låna saker som man inte vill äga själv (här).

För egen del märker jag att jag har en sorts snålhet i mig som gör det svårt att göra mig av med saker. Inte allt – men saker som det egentligen inte är något fel på och som jag skulle klara mig utan. Kläder som är hela och i ok material och kvalitet sparar jag för tygets skull – antingen för att sy om till något barnplagg eller för att användas i annat sammanhang.

En upptäckt som jag gjort nyligen är att jag är ganska bra på att hitta nya användningsområden till pryttlar som jag känner att jag skulle kunna rensa ut.

Senast var när jag skulle göra en rensningsräd i klädlådan som innehåll diverse tränings-fritids-mys-målarkläder. Någon gång har jag fått en träningstopp gratis, en som jag naturligtvis aldrig riktigt gillat. Den fyller helt enkelt inte funktionen av att hålla saker på plats när man vill ut och springa. Precis när jag skulle släppa ner den i kassen med ge-bort-kläder slog det mig att det fånigt nog ju är exakt en sådan topp jag har velat införskaffa – en mjuk och skön topp som man har på sig när man är är hemma och skrotar runt iklädd mjukisbyxor, dvs. så långt från bygel-behå som det går att komma. Så fort tanken kom till mig kunde jag liksom inte fatta att jag inte hade sett det förut, men det är ibland så (för mig åtminstone) att man är så insnöad på hur man brukar se saker och ting att man nästan tappat sin kreativitet och förmåga att se dem nyttjas i ett annat sammanhang.

Ytterligare ett exempel som är ganska belysande var en tidigare rensning bland krukor och liknande. I hyllan hittade jag en rätt ful liten plåthink, av typen som man har fått en halvful juldekoration i någon gång. Jag såg framför mig den tråkiga mini-cypressen, en trött cyklamen och en liten ful dekorationstomte och hivade glatt iväg den till bortskänkes-lådan. Minuter senare kommer sambon in och plockar upp den med orden ”Perfekt, just vad vi skulle behöva till lilla E”. Ja, så klart. Plasthinkar som man leker i sandlådan med har ofta en sorgligt kort livslängd och vår yngsta tjej gillar sandlådan, så vi hade tänkt att vi skulle hålla utkik efter lite mer rejäla leksaker i det syftet – som gick mig helt förbi bara för att jag förknippade hinken med hiskeliga julprydnader och inte kunde förmå mig att tänka längre än så.

Det finns förmodligen oändligt många exempel. Jag är hur som helst nöjd med att ha hittat om inte ett substitut så åtminstone ett komplement till att slänga ut fullt fungerande prylar.

Annonser

2 thoughts on “Minimalism vs. omfördelning

  1. Gillar helt klart omfördelning!
    Förra helgen gjorde vi en större garderobsrokad (som man kan läsa om här om man vill. Är själv orimligt stolt 🙂 https://handelsevis.wordpress.com/2016/09/17/familjegarderob/) där vi tog in tre nya trådbacksstativ samt en omsortering i pysselskåpt (inte hunnit blogga om det än pga för stort projekt för en helg, men det kommer) och då blev det en ansenlig mängd trälådor, papplådor och andra ”inutiförvaringar” över. Först tänkte jag gå upp med dem på vinden direkt men pga för trött och gravid blev det inte av. Nu, en vecka senare, har alla kommit till användning på andra ställen i hemmet! Jag har omstrukturerat och fixat i massor av skåp och lådor och på köpet fått så mycket bättre ordning! Och så är det ofta för mig, om jag bara väntar ett par dagar, och gärna har grejen framme så jag ser den och tänker på den, så kommer jag på någonstans där just en sån fattas.
    Kanske är det dumt för det innebär att jag inte gör mig av med så mycket grejer men troligen är det smart för grejerna används och behov (oavsett påhittade eller faktiska) uppfylls. Dessutom blir det ju ofta rensat lite samtidigt som sorteringen sker och det är ju alltid bra.

    Förresten har även vi gamla blomhinkar i sandlådan 🙂 Kan meddela att våra håller lite sämre än den fina i plåt vi fick avsedd för just sandgrävning, men de duger ju! Inte för att leka med på stranden dock (saltvatten + halvdåligt lackad metall = rost)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s