Gör det själv · Hållbar livsstil · Spara

Så fick jag min favorittröja gratis

Jag tänkte ge ett konkret exempel på vad mycket man har att tjäna på att vara lite händig och kreativ och som i det här fallet laga kläder själv.

Förra hösten köpte jag en varm stickad tröja. Det jag var ute efter var en tröja som var varm men samtidigt så pass tunn att den skulle få plats under en kavaj eller tunnare jacka utan att det blir för tight. Eftersom jag vet vilka färger jag trivs i så sökte jag efter en tröja i beige/brunt. Jag ville att det skulle vara i ett bra material så i första hand tittade jag på ull och kashmir-plagg som verkligen håller varmt, är mjukt och skönt och samtidigt kan vara tunnstickat (till skillnad från akrylplagg som ofta blir väldigt korviga). Detta hade kunnat bli en väldigt dyr historia. Dock har någonting satt sig i mig gällande att hålla nere kostnaderna så jag letade inte på NK utan på Tradera (så bra för övrigt med internet-köp för oss som varken har tid eller lust att springa i affärer). Efter ett tag (second hand-köp kräver ju ofta lite mer tålamod) så dök en auktion upp på Tradera på just en sådan tröja från en stor återförsäljare av begagnade kläder. 100% kashmir, rätt färg, rätt storlek och i fint skick, så jag lade bud. Tröjan var inte av ett fint märke (från la Redoute) vilket kan ha bidragit till att det inte var något större intresse för auktionen. Jag vann budgivningen för ca 240 kr inkl. frakt och fick den hemskickad. En lätt tvätt (den var trots allt tidigare använd) och sedan började jag använda den ganska flitigt. Efter någon vecka upptäckte jag till min stora besvikelse att det var ett hål på insidan av vänster arm, ca. 1 cm stort. Därefter märkte jag också av att det var så slitet på armbågarna så att hål där också var nära förestående (dessutom såg det lustigt ut – som om jag hade använt tröjan som strumpor eller nåt).

Här hade det varit ganska lätt att tänka: Ok – billig tröja, så kan det gå när man handlar på nätet – och sedan kasta den i soporna. Istället så mejlade jag företaget och framförde mitt klagomål på varan, varpå jag ganska snabbt fick jag ett svar där de bad om bilder på det jag hade klagomål på. Sagt och gjort så skickade jag över dessa och fick igen ett snabbt svar som sa ungefär ”Vi beklagar att vi sålt tröjan i det här skicket. Vi kan inte sälja den så du får behålla den men vi ger dig pengarna tillbaka.” Ett ganska proffsigt sätt att hantera klagomål på i min mening.

Nu till nästa del. Tröjan hade ju fortfarande bra potential och jag skulle för allt i världen inte vilja lägga de pengar som en sproilans ny kashmir-tröja kostar. Så jag började ge mig i kast med det mindre hålet på ena ärmens insida. Med en ulltråd i hyfsat lik färgnyans var det lätt att dra ihop maskorna igen och laga hålet på ett snyggt sätt – det är också tacksamt när lagningen sker på ställen som inte är i det direkta blickfånget. Det tog kanske runt 10 minuter att åstadkomma detta.

Sedan var frågan hur de slitna armbågarna skulle tas i tu med. I andra material hade det nog funkat bra med att sy på skinn-armlappar eller liknande men det hade inte blivit så bra här. Så jag tog nätet till hjälp för att hitta inspiration i hur man kan laga på ett snyggt sätt och det visar sig att detta ju är en hel vetenskap. Det jag fastnade för var att laga genom ett synligt broderi, vilket i praktiken innebär en förstärkning av det slitna området. För att vara på den säkra sidan stärkte jag upp tyget på insidan med en annan tunn tygbit. Därefter valde jag ut ett antal färger på tråd och blandade friskt ull- och stoppningsgarn med broderitråd. Sedan broderade jag med världens enklaste upp-och ner-teknik fram och tillbaka, rad efter rad, till resultatet blev en sorts omvänd, broderad armbågslapp. Det tog lite längre tid än 10 minuter… Sen lät jag den ligga och marinera i ungefär 4 månader innan jag kom till skott och gjorde klart också den andra ärmen. Jag säger som Skalman: Skynda är ett fult ord…

Kan ju vara bra att ha med sig att det faktiskt går alldeles utmärkt att laga inte bara barnkläder utan att också se till att ens egna kläder får ett lite längre liv. Dessutom tror jag att vi som konsumenter ibland skulle ha lite mer surtant i oss, och reklamera när varor vi köper inte håller måttet. Det andra alternativet är ju att som jag gjorde nu, dra nytta av att varorna har fel på sig och vända det till min fördel. Det kan man alltid testa i butik också om man ser ett plagg med fläck eller en mindre defekt som en sned söm, lös knapp eller annat. Fråga om du får köpa det till ett bättre pris istället – butiken är förmodligen bara glad att bli av med det.

 

Annonser

One thought on “Så fick jag min favorittröja gratis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s